Трябва ли да купуваш на детето всичко, което поиска?

• от

Здравейте, синът ми е на 2 годиники и половина и не смея да вляза с него в магазина - иска всичко, а аз трудно му отказвам. Трябва ли да купувам всичко, което иска?
Трябва ли да купуваш на детето всичко, което поиска?

Трябва ли да купуваш на детето всичко, което поиска?

Здравейте, синът ми е на 2 годиники и половина и не смея да вляза с него в магазина - иска всичко, а аз трудно му отказвам. Трябва ли да купувам всичко, което иска? - Ели

Детето още не се е научило да говори добре, но напълно съзнателно сочи с пръстче към сокчето, шоколадовото яйце, близалката... Малкият хитрец те хваща за ръчичка и иска да минете точно покрай щанда с детските играчки...

Естествено всеки родител иска да зарадва съкровището си, изпълнявайки неговите желания. Но все пак не бива да прекаляваш. Трябва да умееш и да отказваш.

Например намери подходящия начин да обясниш защо не може всеки ден да се ядат близалки (ако кажеш на детето, че те са вредни едва ли би се впечатлило, но ако се опиташ да му измислиш приказка да речем за захарчето, което разваля зъбките или феята, която ги пази може би ще има ефект).

По отношение на играчките, ако постоянно задоволяваш детските прищевки, то само помисли – дали няма да дойде и този момент, когато всъщност без да искаш ще си лишила детето от способността да мечтае и да се радва.

Разбира се, има дни  когато приятните изненади са задължителни, но не превръщай купуването в ненужно презадоволяване. Така рискуваш истерията да се превърне в присъща черта на малкото човече винаги, когато получи отказ, независимо за какво се отнася той.

Един лесен начин да не купуваш всичко е да си „загубиш или забравиш“ портмонето :).