Трети триместър

от

Вече си в края на девет месечното пътешествие към първата ти среща с бебето. Третият триместър е последният етап от бременността и също си има своите характерни особености.

Трети триместърВече си в края на девет месечното пътешествие към първата ти среща с бебето. Третият триместър е последният етап от бременността и също си има своите характерни особености.

Токсикоза

Този път не става въпрос за познатото състояние от първите месеци с характерното гадене и прилошаване. Това е късната токсикоза, от която много бременни се оплакват – отекли крака, тежест в цялото тяло, белтък в урината и повишено кръвно налягане. Важното е лекарят да следи тези показатели, тъй като ако не се регулира навреме може да доведе до сериозни проблеми, като например прееклампсия. За да се предпазиш от това неприятно състояние се препоръчва следното:

 Постарай се да не напълняваш много, максимум петнадесетина килограма. Това не означава, че трябва да пазиш диети – нещо, което би навредило на детето. Важното е да хапваш повече плодове и зеленчуци, да пиеш много течности и да се движиш активно.

Ограничи солените храни и солта. Консервираните храни, полуфабрикатите, солените десерти и разядки, колбасите – всичко това съдържа не само излишни количества сол, но и много други вредни съставки, които натоварват имунната система. Солта е причина да се задържа вода в организма и отоците са на лице.

Дори и да имаш отоци, не се лишавай от течности. Пий поне литър и половина вода на ден.

Следи кръвното си налягане и ако има отклонения от нормата 120/80, веднага уведоми своя лекар.

Избягвай стреса и нервите. Почивай си, осигурявай си здрав сън и се разходжай на зелено.

Разширени вени

За съжаление се срещат при бременност, а в последните месеци проблемът се утежнява поради хормоналните промени, нарасналото тегло и отоците. Краката започват да болят, тежат, изморяваш се лесно, появяват се отчетливо вени, някои изпъкват. За щастие това състояние минава постепенно след раждане. За да си спестиш неприятностите:

- Спи и си почивай, легнала на една страна;

- Когато лежиш подлагай под краката си възглавница, така че те да са малко по-високо от тялото;

- Носи удобни и широки обувки;

- Когато си седнала не кръстосвай крака, това пречи на кръвообръщението;

- Поставяй краката на ниско столче, когато стоиш дълго време зад бюро;

- Не забравяй да раздвижваш тялото с разходки и спорт.

- Прави гимнастика за крака два или три пъти а ден – раздвижвай ставите, пръстите на краката и ходилата.

undefinedСтрии

Понякога се появяват дори в края на бременността. Застрашените зони са корема, бедрата и гърдите, където обемът се увеличава чувствително и кожата е подложена на силен опън. Важното е да не наддаваш драстично на килограми, да ползваш кремове против стрии, да пиеш много течности и да не се обездвижваш.

Дискомфорт в таза


В края на бременността може да почувстваш болка и дискомфорт в областта на таза и кръста. Тялото ти се подготвя за бебето, пътищата през които трябва да мине, се отпускат и разтварят постепенно, така че тези усещания са ъвсем нормални. Освен това през третия триместър може да усещаш подготвителните конктракции Бракстън Хикс. Те са сигнал, че маточната мускулатура се подготвя за родовата дейност. Ако са силни и болезнени, непременно го сподели с лекаря си, той може да ти предпише успокояващи препарати, които се спират към средата на деветия месец. През псоследните седмици движенията на бебето са минимални, защото мясото му е вече съвсем малко, освен това към края вече е наместено в малкия таз, където няма много възможност за палуване.