Трети месец

• от 15

Повече информация за физическото развитие на бебето в трети месец, какво може да прави, как играе и се учи, как да му създадеш ритуали за сън, как комуникира мъничето, как да му помогнеш да се развива, какви са правилата за безопасност и още...

Какво може да прави твоето бебе?

То вече умее да вдига главата и гърдите си, когато е поставено по корем; задържа главата си изправена; държи ръцете си отворени и успява да достигне и задържи различни предмети.

Фокусира очите си и търси с поглед източника на звукове и шумове; проучва собственото си тяло и предметите, до които достига.

Става общително, различава различни хора и предмети, разпознава родителите си; усмихва се съзнателно.

Гука и опитва различни срички; отговаря гласово на думите на мама.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Уста: Трябва да се храни пет пъти за 24 часа - 170-230 мл на всяко хранене, поети от гърда или бутилка.


Гръб: Когато е седнало, може да държи изправени главата и гърба си.

Корем: Kоликите вече трябва да се преминали, макар че при някои деца те продължават и през четвъртия месец.

Очи: Детското зрение е почти толкова ясно, колкото на възрастен, и може да фокусира от 8 до 51 см.

Тяло: Детето наддава с около 200 г всяка седмица след раждането.

Длани: Те са широко отворени през повечето време, докато малкият човек е буден. Той хваща едната ръка с другата, пипа попадналите му предмети и ги слага в уста.

Ръце и крака: Бебето ги размахва ритмично във всички възможни посоки, докато е будно.

Как комуникира бебето?

Трети месецПлачът все още остава основното му средство за комуникация. И така ще продължава още много месеци. Освен че чрез плача си изразява нуждата си от нещо, мъничето може да плаче дори просто от преумората си: то изведнъж е осъзнало, че светът е място препълнено със звуци и пъстри предмети. Понякога може да плаче също така и съвсем безпричинно – ако детето е в добро здравословно състояние не изглежда болно, опитай се да не се притесняваш прекалено много.

В този период неговата усмивка ще бъде запазена предимно за мама и татко. С непознати мъничето може да не се държи съвсем дружелюбно.

Как играе и се учи?

Твоето мъниче вече разпознава гласа ти, лицето ти, докосването на ръцете ти и ги асоциира с чувството за спокойствие и безопасност. Вече ще прекарва повече време будно и ще започне да проявява засилен интерес към предметите наоколо и към нещата, които ти правиш. Ще координира все по-добре движенията си и ще става все по-силно и самостоятелно.

До този момент детето е изразявало емоция единствено в отговор на твоите действия. През третия месец обаче то ще започне само да инициира общуването с теб – посредством издаване на звуци, с изражението на лицето си  (като ти се усмихва съзнателно). То наблюдава също внимателно твоето изражение и интонацията на гласа ти.

Тъй като вече може да контролира ръцете си – да отваря юмручетата и да хваща с тях, бебето ще разбере, че забавното дрънкане се получава, когато разтръска дрънкалката, която държи.

Ще започне да изследва околното пространство, използвайки ръцете си.

Ще забележи пръстчетата на краката си и много ще се забавлява като гледа как се мърдат. Може продължително време да се занимава само, като наблюдава например ръцете си или поднася играчката до устата си.

Помогни му да се развива по следния начин:

Давай му шарени играчки от различни материали, форма и размери.

Задръж играчка, която то се опитва да достигне на границата на неговия обхват, за да го провокираш да се придвижи към нея. Остави го да я сграбчи и да си поиграе.

Внимавай за знаци, че детето се е преуморило. Трябва навреме да прекъснеш играта, за да го предпазиш от превъзбуждане.

Не се стеснявай да си говориш с него, измисли си бебешки език дори. Според направени изследвания, колкото повече говориш на детето, толкова по-бързо то ще проговори.


Как да създадеш ритуали за сън?

Това е най-подходящият момент да създадеш заедно с мъничето ваши лични ритуали за сън. В тях ще е хубаво да включите и таткото. Най-важното е двамата родители да успеят да създадат на детето положителни асоциации, свързани със съня.

Добре е да присъстват много галене, целувки, любими песнички, къпане, (без много силни емоции), след което намалете осветлението и излезте от стаята. Ако детето се успокоява по този начин, можеш да му пуснеш нежна приспивна музика или пък да направите леко масажче, след което да го завиеш с топлото одеялце.

Околна среда

Поддържайте стаята на бебето чиста, нека редът в нея да не се променя драстично. Така детето ви ще свикне със специфичния аромат на леглото си, на звука на отварящия се прозорец или на поскърцването на паркета. Скоро новороденото ще започне да асоциира тези невидими за вас детайли със съня.

Много деца се страхуват от тъмното, за това вие може да оставите в началото включена една нощна лампа. Не вдигайте шум докато сменяте пелената или докато храните детето.

Не оставяйте до него през нощта шише с мляко. Има реална опасност то да глътне прекомерно голяма доза течност и да се задави. Биберонът е добро временно решение.

Какви са правилата за безопасност?

* Падания: Един от най-разпространените инциденти е падане от леглото, столчето за хранене или от мястото където му се сменят пеленките. Не го изпускай от поглед, а кошарката му е най-добре да е с високи ограждения.

*Гълтане на предмети: Нищо, което не е храна, не бива да попада в устата на бебето. Задължително оглеждай всичко, което е в обсег на ръчичките му и ако има предмети, които то може да глътне, отстрани ги незабавно.

undefined*Разтърсване: Никога не тръскайте силно бебето ви дори и под формата на игра. 

*Домашни животни: Животните са непредвидими, дори и тези с най-кротък нрав. Препоръчително е около бебето да не се разхождат животинки, за да се предпазите от ухапвания, одрасквания и алергии.

*Къпане: Не забравяй – използвайте топла вода (около 36° C). Никога не оставяй детето си без надзор в банята. Придържай главичката му. Не разчитай изцяло на помощта на други деца. Най-сигурният начин детето ти да е живо и здраво е да го наблюдавате постоянно по време на къпане.

Как да закаляваш детето?

Всяка майка пази зорко новороденото от резките въздействия на външната среда (преохлаждане, прегряване). Все пак, за да растат децата здрави, от най-ранна възраст се препоръчва те да бъдат закалявани. Можеш лесно да започнеш като поддържаш подходяща температура в спалното помещение – тя не трябва да е много висока, а най-добре е да е около 20°. Всеки ден помещението трябва да се проветрява, като се вземат мерки детето да не стои на течение.

Не навличай детето с прекалено много дрехи. Освен, че ще се изпоти, те ограничават свободата на движенията му, а това е важно за неговите растеж и развитие. Честите разходки навън предпазват от изнежването в домашна обстановка и са добро начало на закалителния процес.

Слънчевите бани при кърмачетата също са подходящи закалителни процедури. Започни постепенно (отначало можеш да разголваш само ръчичките и краченцата по време на разходка) и внимавай за зачервяване на кожата. В случай на нужда спри за известно време, докато зачервяването изчезне.

На тази възраст бебето е силно достатъчно, за да се наведе и да падне или да преобърне бебешкото си столче. Затова използвай предпазните колани и слагай седалката на детето само на пода – никога на маса или кушетка.
 
Бебетата реагират най-бързо на женски глас – и не случайно, изглежда у нас е заложено да асоциираме гласа на майката с усещането за сигурност, ситост и комфорт.
Така че не е случайно, че повечето хора започват да говорят гальовно почти на фалцет – изтъняват гласа си и използват „бебешки“ думички, когато говорят на най-малките. Този тип бебешка комуникация не забавява развитието на истинската реч и не трябва да те притеснява.

calendar

Календар