Токсикоза - как де се справите с неприятните ѝ ефекти

от

Токсикозата, позната още като сутрешно гадене, е често срещано явление през първия триместър на бременността. Тя може да се прояви с различни симптоми, включително гадене, повръщане, умора, липса на апетит и чувствителност към миризми. Разберете как да се справите с нея?

© iStock.com
Добрата новина вече е обиколила близки и познати, всички ви се радват, задават ви глупави въпроси или ви пипат умилено коремчето. Вие сте в първия триместър, чувствате, че силите ви предават, спи ви се, повръща ви се и изобщо не ви е до умилените близки.
Токсикозата се среща сравнително често в първия триместър. Нужно е търпение, почивка и информация, за да се справите с неприятните ѝ ефекти.

Ранната токсикоза, настъпва най-често през първите месеци и вече се смята за абсолютно нормално явление при бременност, едва ли не като липсата на цикъл. Случва се дори бъдещи майки да се притесняват ако не им се случи нито един споменатите признаци.

Според медиците, неприятните признаци се появяват след хормонални промени, поради вреден начин на живот, прекалено много работни ангажименти, замърсена околна среда и вреден начин на хранене. И наистина колко време прекарвате пред компютрите в името на кариерата, за забавлението, във фейсбук или някакъв друг виртуален ангажимент? Като добавите към това задръстванията, градския транспорт, престоя в колата – всичко това утежнява положението и затруднява усилията на тялото ви да се адаптира към новата ситуация.

Разбира се, на всички е ясно, че идеалната ситуация е да не работите, да живеете на село, да похапвате само биологично чисти храни и да не хабите нерви за каквото и да е. Но едва ли може да се похвалите с подобен разкош.

Ето няколко лесни и достъпни начина, за да си помогнете в градска среда и по възможност без стандартните лекарства.

  • Чудесно средство срещу умора и отоци е ежедневната разходка пеша поне половин час. Ако е възможно нека да е в парк или градинка или поне част от пътя до работа да изминавате пеша.
  • Когато се събудите сутрин не бързайте да скачате от леглото. Похапнете си бисквита, ядки или любим плод. Понякога срещу гадене помага и смученето на бонбони. Солетите също са добър вариант, но избери детски, които са без сол.
  • Не се насилвайте да ядете от страх, че бебето ще остане без хранителни вещества. То със сигурност получава всичко нужно, което така или иначе е складирано в организма ти. Похапвайте мъничко, но по-често и за всеки случай носете в дамската си чанта един плод или малка закуска, за да се спасите от пристъпите на глад.
  • Похапвайте продукти, богати на белтъчини (фасул, зърнени храни, адки, риба, месо и мляко). Млякото и млечните продукти са богато на калции, но най-достъпния и вариант е сусамът или сусамовото олио – изключително богат източник на калции, но без негативите на месото. А калцият е много полезен за здравето на майката и бебето.
  • Свежо изстисканите сокове от мандарина и лимон също са много здравословни и помагат при киселини. Но все пак опитвайте по малко, защото някои бременни се оплакват от обратния ефект след приема на такъв сок. Вслушвайте се в организма си, той ще ви подскаже правилното решение.
  • Понякога сухарите и бисквитите помагат при гадене. След ядене си оставете малко време за почивка, не се впускайте веднага в офисни задачи. Поразходете се малко или си починете в спокойна обстановка.
  • Една стара бабина рецепта срещу сутрешно прилошаване съдържа следното – чаша вода с чаена лъжица ябълков оцет и чаена лъжица мед. Всичко това се изпива на гладно преди да станете от леглото.
  • Друг вариант е да опитате с натурална газирана вода или чай от мента. Той действа успокояващо на стомаха и облекчава киселините.
  • Хомеопатията също предлага много удачни и безвредни варианти за справяне с негативните ефекти на първия триместър. Вомитусхил на капки и свещички, джинджифил с анасон от специализирани аптеки с богат хомеопатичен набор. Но, за да може ефектът да е сигурен, най-добре е да се консултирате лично с хомеопат.
  • В краен случай и по препоръка на вашия лекар може да прибегнете и до медицински средства като деган или глюкоза с витамин С.