Термин - кога точно ще се появи бебето?

от

Кога точно ще се появи малкото човече, това е въпрос, който много често се върти в главите на бъдещите родители. Истината е, че по учебник точната дата е условно понятие и към нея може да се прибавят или извадят две седмици.

Термин

Термин

Напоследък модата по родилните ни домове повелява да не се чака повече от няколко дни след термин и да се предизвиква раждане, но до каква степен това е оправдано?

Много често, ако няма доказана опасност за бебето, като например лоши тонове, предизвиканото раждане е просто презастраховане от страна на лекаря. Кога точно ще се появи на бял свят решава бебето и все още никой не е доказал кое предизвиква началото на този процес. Това са сложни химични процеси, хормонални промени, които стартират появата на бебето и всичко тръгва нормално и по естествен път.

Според статистики, бебетата родени на термин са под 10% от всички, родени по естествен път.

И все пак, как се изчислява термин най-общо и ориентировъчно, за да може мама и тате да се подготвят и да се настроят в очакване. Има няколко лесни начина, които не гарантират разбира се точност до ден, но дават реална представа за периода.

Калкулатор за термин

Калкулатор за термин

Целта на този калкулатор за изчисляване на термин е да се предостави ясна и лесно разбираема информация за потенциалната бременност, базирана на данните за последния менструален...

Стандартното изчисление на термина е създадено през 50-те години на XVIII в.

От лекар, който определя, че средната продължителност на бременността е 266 дни от зачеването или 280 дни (40 седмици) от началото на последния менструален цикъл. За да се изчисли точно, трябва да вземеш предвид точно първия ден на последния цикъл, да добавиш седмица, а след това да извадиш три месеца.

В този метод обаче не се взема предвид факта, че много жени не знаят точната дата на първия ден от последния цикъл, не всички имат точно 28 дневен период и съответно овулацията не се получава на четиринадесетия ден от цикъла.

През 1990 г. изследователи се захванали да проучат отново въпроса. Резултатите са за бели бременни жени, кавказки тип, заченали за първи път. Според данните, тяхната бременност е 274 дни, считано от зачеването или около 288 дни от първия ден на последния цикъл.

Според това, а и според други изследвания става ясно, че върху продължителността на бременността влияят много фактори, като възрастта на бременната, теглото й, етноса, пренаталната грижа, храненето, пушенето, броя на предишни забременявания и аборти и много други фактори.

Според друго изследване, жените, които вече са раждали имат последваща бременност средно от около 269 дни. Жените, които не са от кавказки тип имат по-къса бременност, например при афроамериканките дните са около 260.

И така, според Митендорф, основният изследовател, новото изчисление трябва да се направи по следния начин:

Отново се взема предвид първия ден на последния менструален цикъл, добавят се петнадесет дни за първа бременност при жени от кавказки тип или десет за тези, които вече са раждали или не са от бялата раса. Накрая се вадят три месеца.
Например – първи ден от последен цикъл е 1-ви април, плюс 15 дни и накрая минус три месеца. Според формулата терминът е 16 януари.

И все пак, ако не знаеш датата на зачеване или кой точно е първия ден от последния менструален цикъл, има и други ориентировъчни начини за определяне на термина.

  • Ултразвукът е вариант при липса на точни данни, тъй като изследва развитието на бебето и зрелостта на системите му. Ако се прави през първия триместър, може да покаже възрастта на ембриона с точност до около пет дена. По-късно с напредване на бременността е много по-неточен. Освен това е важно и кой работи с апарата. Всичко зависи и от опита и знанията на лекаря. Така че, ултразвукът е ненадежден източник, освен в първия триместър. Според някои специалисти, ултразвукът, правен в последния триместър може да даде погрешни резултати за термина, които да варират с до три седмици плюс или минус от реалната дата.
  • Сърдечните тонове също могат да бъдат ориентир, като се измерят чрез доплер между деветата и дванадесетата седмица или чрез стетоскоп между осемнадесета и двадесета седмица.
  • Някои вярват, че може да се изчисли термин като се вземе предвид първото ритване на бебето и към този ден се добавят точно пет месеца. Това разбира се е непотвърден научно метод, но има жени, които се кълнат, че е абсолютно верен. Методът е ненадежден, защото е много трудно да се определи кога точно майката ще почувства ритничето. Това зависи от много фактори, като например теглото на мама, развитието на бебето, дали е първа или втора бременност. Обикновено при първа бременност мъничето се усеща около 18-20 седмица, при следваща – около 16-та седмица.
Всъщност, дори и да знаеш точният ден на зачеване, точната гестационна възраст на бебето, отново е трудно да се каже със 100% сигурност коя е дата. Нормалната бременност може да обхваща от 37 до 42 седмици. Едва около 5% от бебетата се раждат на термин, от 6 до 10% се раждат по-рано, а останалите обикновено по-късно, като 4 до 14% се раждат дори след 42-та седмица. Не забравяй, че определянето на термина е много ориентировъчно и никой лекар не може да ти гарантира абсолютна точност. Важното е да си готова за бебето, да се наслаждаваш на очакването и да не чувстваш и за секунда притеснения по отношение на закъснение от термина.