Теория и практика на скандала

от 2

Семейният климат е особено нещо. Първо няма как да се предвиди прогнозата дори за няколко дена напред и второ – не помагат нито дъждобрани, нито гръмоотводи.

Теория и практика на скандала

Теория и практика на скандала

Семейният климат е особено нещо. Първо няма как да се предвиди прогнозата дори за няколко дни напред и второ – не помагат нито дъждобрани, нито гръмоотводи.

Буря може да се разрази за секунди, а след това да пекне слънце или да се настани тежка и непрогледна мъгла. Почти винаги обаче след известно време настъпва разведряване на атмосферата и лек морски бриз, който издухва облаците и оставя място за съжаление и извинения или за сладко сдобряване, гарнирано с дъжд от емоции.

Лекарство срещу нервно пренапрежение

Според много психолози чупенето на няколко чинии при висок адреналин може да се окаже полезно. За това си има съвсем логично обяснение. При стрес се увеличава нивото на този хормон, следователно организмът се активизира и има нужда от физическа активност. А няколкото счупени чинии те освобождават от това напрежение, тялото се отпуска, агресивността се пренася върху захвърлените обекти и постепенно се успокояваш. Всъщност много често скандали избухват именно след натрупване на отрицателна енергия и подтиснати желания. В подобна ситуация обикновено човек просто търси и най-малкия повод, който да запали искрата. Въпросният повод вероятно е най-незначителната част от ежедневието и общуването и мъжете много често не разбират как това може да предизвика подобна буря. Но ние си знаем, че най-често зад това се крият много по-сериозни проблеми, които ни се иска той просто да предугади, а това не се случва. Той просто не може да прогледне в дълбочина и да съзре по-сериозният проблем, криещ се зад дребните дразнители, или пък не му се иска да го направи. И в двата случая ще се наложи да обясниш реално какво те е ядосало, а не да очакваш той да развие ясновидски способности.

Скандалът като вид спорт

Семейните разпри са истинско риалити шоу за съседите, които дни след това предъвкват детайли, разказват и разкрасяват и запълват равното си ежедневие. Споровете на висок тон са начин покрай безсмислените заяждания и автоматичните бекхенди и форхенди да се изстрелят някои дълбоко подтискани желания и неизказани нужди. И накрая, семейните спаринг срещи хабят огромно количество калории. Някои хора явно са открили това свойство на споровете, защото обожават да повдигат проблемни теми, които неминуемо дразнят партньора и водят до препирни. И така докато единият се ядосва и дразни, другият изпитва удоволствие и се разгорещява все повече и повече.

Зареждане на батериите

Наскоро една приятелка ми разказа, че връзката й била толкова спокойна и безпроблемна, че имала нужда от един хубав скандал, който да размъти водите и да извади любимия й от досадното емоционално равновесие. Ако оставим настрана факта, че някои хора просто не знаят как да постигнат щастието, оказва се че има доста други, които намират своето като зареждат емоционалните си батерии с редовни караници, малки скандалчета и препирни, които обикновено завършват със сладко сдобряване. Оказва се, че на пръв поглед деструктивното поведение е просто израз на нуждата от по-екстремни забавления, които да разчупят ежедневието на отношенията.

„По-силната” част от човечеството

Немски учени от Берлинския университет установиха, че семейните дрязги наистина свалят напрежението при жените, но при мъжете е обратното. Всъщност агресивните скандали въздействат на самочувствието им и повишават вероятността от появата на различни болести. С 20% се увеличава рискът от инфаркт на миокардата, с 30% от сърдечна аритмия и с 10% образуването на тромби.

Правилата на играта

Каквито и спорове да възникват между теб и любимия, не забравяй чувството си за хумор, което не се съмняваме, че имаш. Всичко може да се превърне във весела игра ако се опиташ да мислиш по-едро. Дори семейните спорове могат да се превърнат в забавно занимание, стига да можеш да спазваш добрия тон. Това означава, че в кавгата не бива да се включват обидни квалификации или обобщения за човека отсреща. Не му поставяй различни рамки от рода на „ти винаги постъпваш така” или „никога не се съобразяваш”. Представи му това, което те дразни като вместо себе си постави него на твоето място, накрай го да разбере гледната ти точка без да обвиняваш. Не забравяй да ограничаваш и децибелите, все пак едно е шумът от счупена чиния, съвсем друго са истеричните крясъци. Ограничаването на тона е задължително, особено ако в семейството има и деца. Не е лошо да си измислите и ритуали за сдобряване. Познавам двойка, която си е наложила няколко забавни правила, например този, който първи каже думичката „извинявай” печели правото да си поиска от другия изпълнението на едно желание. Можеш и сама да се сетиш какви задачки-закачки да поставиш на любимия след едно искрено извинение. И в крайна сметка можеш да си помислиш сериозно дали си заслужава да разнообразяваш деня с именно такова упражнение по риторика.