Температура - ужасът за всяка майка

от

И най-здравото дете може да се разболее. А детските болести често са свързани и с неприятното повишаване на температурата
Температура - ужасът за всяка майка

Температура - ужасът за всяка майка

И най-здравото дете може да се разболее. А детските болести често са свързани и с неприятното повишаване на температурата. Усетите ли, че мъничето „пари“ бързате да му дадете от сиропа, който ще свали температурата. А не забравяте ли, че всяко лекарство освен облекчение, може да донесе и вреда на организма?

Причини за повишена температура

Повишената температурата може да бъде свързана с наличието на остри респираторни инфекции, стомашни инфекции, пневмонии, ангини, възпаление на вътрешните органи и т.н.

Случва се покачването на температурата да се провокира и от алергии, емоционални стресове, дори прегряване.

В крайна сметка повишената температура се явява защитно-приспособителна реакция на организма, като при това се стимулира имунитета и се унищожават болестотворните микроби и вируси.

Високата температура е симптом, а не болест.

Знаете ли, че...

В първите няколко дни от живота на новороденото е възможно температурата му да бъде леко повишена (37,0-37,4 градуса).

Към първата година температурата на детето е в нормални граници (36,0-37,0 градуса, като най-често е 36,6 градуса).

Не бързайте да понижавате температурата!

За всяка майка безпокойството е голямо, когато съкровището й се разболее. Тя е готова на всичко, за да му помогне и да облекчи състоянието му. Но точно в този момент не трябва да бързатe!

 • До 38 градуса не се препоръчват температуропонижаващи средства, тъй като повишената температура е защитна реакция на организма и до тези градуси се предполага, че той може сам да се справи. По време на повишаване на температурата всъщност в организма се изработват специални вещества, които активно се борят с инфекцията.
 • Покаже ли термометърът над 38 градуса, тогава непременно се консултирайте с педиатъра, който ще назначи необходимото температуропонижаващо средство. Имайте предвид, че всяко лекарство против температура е „нож с две остриета“ - от една страна сваляте температурата, от друга – се намесвате в имунните процеси и можете да предизвикате негативни явления.

„Температуропонижаващото средство е решение за определен срок от време. А как ще протече лечението на самата болест, причиняваща температурата, може да реши само лекарят.“

Докато чакате...

какво ще се случи с температурата (ще надмине ли 38 градуса, няма ли) ти е трудно просто ей така да стоите „със скръстени ръце“. Напълно разбираемо е, че се страхувате и ти се иска някак си да помогнеш докато решите, че е време за педиатъра.

 • Когато детето е с повишена температура в никакъв случай не го загрявайте с помощта на одеяло, топли дрехи, включване на допълнителна печка в стаята – всичко това е опасно. Малкото има нужда от леко облекло, свеж въздух и температурата в стаята не трябва да бъде повече от 20-21 градуса.
 • Не забравяйте, че при повишена температура се увеличава загубата на течности. Ето защо давайте на често по малко течности. Мъничето по-често слагайте на гърдата или му давайте вода. На по-голямото дете предлагайте вода, фрешове, чай.
 • Нормално и при висока температура апетитът на детето да се влоши. Не го насилвайте да се храни, ако не иска. Предлагайте му по-лека храна и го остави да има право на избор.
 • Можете да пробвате да облекчите състоянието на детето с компрес от студена вода или студена вода + оцет. Мокрите кърпи на челото, крачетата и ръчичките вероятно ще помогнат.
 • Повечето родители използват и лекарства, които могат да закупят от аптеката без лекарско предписание. Най-безопасни за децата остават медикаментите, съдържащи парацетамол. Обикновено ибупрофен се препоръчва в случаите, когато парацетамолът се оказва противопоказен или неефективен. Но аналгин и аспирин в никакъв случай не давайте на малкото дете. Единствено лекарят може да включи в лечението течен аналгин, ако прецени, че ситуацията е екстремна и това се налага.
 • За съжаление всяко лекарство има и странични ефекти. Най-често това са алергичните реакции. При едно дете те могат да се проявят от аналгин, при друго – от парацетамол. Но научните изследвания показват, че тези случаи са много повече вследствие на аналгина, отколкото на парацетамола. И затова парацетамолът остава все пак най-ефективното средство. Важно е да спазваш дозировката, за да си сигурна, че няма да навредиш на малкото човече.

Непременно се консултирайте с педиатър, ако:

 • температурата е над 38 градуса;
 • ако повишената температура е съпроводена с повръщане, загуба на съзнание, трудно преглъщане и дишане, главоболие, болки в корема или гърдите;
 • детето поддържа температура между 37 и 38 градуса повече от два дни;
 • в продължение на няколко дни малчо е имал температура под 38 градуса, но изведнъж рязко се е повишила - такава температура може да се окаже вследствие на вторична инфекция, например отит или ангина;
 • поведението на малкото е нетипично – необичайно капризно е, апатично, сънливо, плаче повече от обикновено, дърпа си ушите;
 • ако детето на фона на високата температура е прекалено бледо и отпаднало.

Автор: Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Радка Масларска, началник отделение Неонатология в МБАЛ „Токуда Болница София“