Тази ужасна мигрена!

от 2

Мнозина поставят знак за равенство между обикновеното главоболие и термина „мигрена”. Но всъщност това са две доста различни понятия.
Тази ужасна мигрена!

Тази ужасна мигрена!

Мнозина поставят знак за равенство между обикновеното главоболие и термина „мигрена”. Но всъщност това са две доста различни понятия.

За разлика от обикновеното главоболие, което се лекува с медикаменти и почивка, мигрената е хронична, неподатлива на лечение и с много по-остри, омаломощителни болки, придружени от замаяност, повръщане и треска.

И често се проявява при децата. Ето защо, за да облекчиш страданията на твоето малко съкровище (или своите), трябва да се научиш да разпознаваш симптомите на тази ужасна мигрена!

Мигрената е много тежък вид главоболие, познато с медицинския термин „съдово главоболие”. Причина за него е уголемяване на кръвоносните съдове, което опъва нервните влакна, обгръщащи големите артерии в мозъка и предизвиква отделяне на химически вещества. Тези химически вещества предизвикват възпаление, болка и набъбване на кръвоносните съдове. Колкото повече нарастват артериите, толкова повече се усилва болката. Мигрената започва, когато по някаква причина, някои от кръвоносните съдове започнат да се свиват, освобождавайки място за уголемяване на други. Потокът на кръв и кислород към свитите съдове прекъсва, а при новоуголемените настъпва ново възпаление, пулсиране и засилване на болката.

В какво се изразява мигрената?

Обикновено за първи път мигрената се проявява в детството или в ранна младост. Според проучаванията едно на всеки 20 деца страда от мигрена, броят на момичетата и момчетата, засегнати от мигрена до 12-годишна възраст, е приблизително равен, а с навлизане в пубертета, броят на жените се увеличава близо 3 пъти.

Пристъпите на мигрена са между 1 и 4 пъти месечно и могат да продължават с дни. Най-често болката е пулсираща и съсредоточена в едната половина на главата (редуващи се), но може да бъде в областта на челото, около очите или в тила. Важно е да се отбележи, че болка, която се появява винаги в едно и също полукълбо, трябва да бъде консултирана с лекар, тъй като може да е симптом за по-сериозно здравословно състояние.

Заради активирането на онзи дял от нервната система, който контролира първичните реакции към стрес и болка, мигрената обикновено е съпроводена с повръщане, нарушено зрение и диария. Нарушава се кръвообръщението - кожата става по-бледа, а крайниците по-студени. Освен това се забавя изпразването на стомаха в тънките черва, което пречи на лекарствата, приети по орален път, да бъдат усвоени от организма.

Симптоми

Мигрената започва различно при различните хора. Много деца се чувстват замаяни и им се гади. Те стават чувствителни към светлини и миризми, поспаливи и некоординирани в движенията си. Усещат слабост в мускулите, препъват се и дори срещнат трудности в говоренето. Ето защо, в такива моменти те се нуждаят от тихо, тъмно и спокойно място, където да почиват докато мигрената отмине (понякога това може да се случи за 1 час, друг път за 2 - 3 дни).

Едно на всеки пет деца пък получава т.нар „аура” – нещо като предупреждение за мигренозен пристъп. Най-често аурата се изразява в замъглено зрение, виждане на светли или цветни петна, назъбени линии или надушване на определен аромат. Обикновено децата изпадат в това състояние между 10 и 30 минути преди същинския пристъп на мигрена, но е възможно да се случи и в предходната нощ.

В между 40 и 60 % от случаите мигрената има предупредителни симптоми, които подсказват, че предстои криза. Те могат да са поспаливост, раздразнителност, умора, депресия, еуфория, прозяване, апетит за сладки или солени храни. Следи също така и температурата на крайниците на детето, състоянието на стомаха му, цвета на лицето му и поведението му в прекалено шумни или светли помещения. Всичко може да ти подскаже, че онова, което смяташ за обикновеното главоболие, е всъщност мигрена.

Отключващи фактори за мигрената

Провокатор на мигрената може да е всеки фактор от околната среда или фактор на психологическа основа, които водят да главоболие. Но само малка част от хората, страдащи от мигрена, могат да го посочат с точност. В повечето случаи това са стрес, нарушения в режима на сън, умора, хормонални промени, аромати и ярки светлини, цигарен дим, мухлясали сирена, алкохол, кофеин, шоколад. При някои жени дори понижаването на хормона естроген в кръвното налягане по време на менструация е отключващ фактор за мигренозно главоболие.

Как се лекува мигрена?

Истината е, че мигрена не се лекува. Тя е хронична и неподатлива на медикаментите срещу обикновено главоболие. Все пак можеш да облекчиш пристъпите с няколко метода в домашни условия. Препоръчва се много почивка, избягването на цигарен дим, на определени храни, стимулиращи кръвния поток, и на ярка светлина. Налагай студени компреси върху челото и следи температурата на тялото, съгласно която да регулираш и температурата в помещението. В никакъв случай не давай на детето (или тийнейджъра) аспирин, тъй като може да се стигне до неврологично усложнение или животозастрашаващо състояние. За всякакво медикаментозно лечение се допитвай с лекар!

Като цяло подобряването на начина на живот ще облекчи и намали пристъпите на мигрена. Грижи се детето да спазва правилен хранителен режим, да приема адекватно количество течности, да пие витамини, да си ляга и да става по едно и също време и да се движи повече. Запиши го на спорт – упражненията ще направят съня му по-здрав и ще намалят главоболията. Освен това ще подобрят циркулацията на кръвта му. Но е пропоръчително да тренира всеки ден, да не пропуска да се храни и да изразходва енергията си. С всичко това, освен, че ще намалиш пристъпите на мигрена, ще изградиш и пълноценни здравословни навици в живота на цялото семейство.