Тайните на съня през бременността

• от

Спокойният сън е едно от най-важните неща за бъдещата майка. Всички хормонални, физически и психически промени, които се случват с организма на жената обаче, често го превръщат в мисия невъзможна. Ето как да си осигуриш сън като на новородено.

Спокойният сън е едно от най-важните неща за бъдещата майка. Всички хормонални, физически и психически промени, които се случват с организма на жената обаче, често го превръщат в мисия невъзможна. Ето как да си осигуриш сън като на новородено.

Проблемът: „Подложена съм на прекалено голям стрес на работното място!”

Нашият съвет: Редуцирай стреса с повече време за почивка. Ако се чувстваш прекалено напрегната, опитай с автогенен тренинг (метод за релаксация, при който човек се отпуска, крайник по крайник за пълна психофизиологична отмора). Той ще ти е полезен не само по време на бременността, но и след раждането. Напрежението преди сън би могла да свалиш и с релаксираща вана (но в никакъв случай да не е гореща) или поне вана за крака с ароматни масла. Вечер избягвай конфликтите и споровете и пропускай драматичните телевизионни предавания, както и хорър и трилър филмите.

Проблемът: „Всяка вечер сънувам кошмари.”

Нашият съвет: Сънищата и по-специално кошмарите могат да подействат доста натоварващо на бъдещата майка. Те често се дължат на страховете и проблемите, с които се е сблъскала през деня или на предстоящите събития покрай раждането на бебето. Поговори с психолог за сънищата си и за проблемите, които те измъчват. Потърси подкрепа и от своя партньор. Ако страхът ти е провокиран от предстоящото раждане, запиши се на училище за бъдещи родители. Там ще научиш какво ти предстои, както и ще ти покажат упражнения, които ще ти помагат по време на раждането. Не се притеснявай да задаваш въпроси на специалистите от курса.

Проблемът: „През нощта непрекъснато ходя до тоалетна.”

Нашият съвет: Системните посещения на тоалетната са нещо нормално (и за съжаление неизбежно) за бременните. Те се дължат на това, че нарастващата матка притиска пикочния мехур. Опитай се да намалиш ходенето по малка нужда през малките часове на нощта, като започнеш да приемаш по-голямо количество течности през деня (включително чай, който действа пикочогонно). При всяко ходене по малка нужда изчаквай пикочният ти мехур напълно да се изпразни.

Проблемът: „Измъчват ме стомашни киселини.”

Нашият съвет: Не се учудвай, ако през последния триместър малките физиологични неудобства (като киселини в стомаха, болки в краката и не на последно място движенията на бебето) не те оставят да заспиш. Изследванията доказват, че през този период от бременността си жените рядко могат да си позволят дълбок сън и често се будят през нощта. За да „угасиш” киселините, хапни 1-2 обикновени бисквити преди лягане. Алтернативни методи като акупунктура и акупресура също могат да помогнат за преодоляване на неудобствата. Потърси съвет от специалист, ако трудно понасяш неудобството.

Проблемът: „Ужасно ми е неудобно в леглото.”

Нашият съвет: Още през първия триместър на бременността опитай да свикнеш да спиш на лявата си страна. Тази поза за сън е добра за бебето, защото при нея кръвта и хранителните вещества максимално добре успяват да достигнат до плацентата. Освен това при нея се улеснява дейността на бъбреците, както и филтрирането на вредните вещества в организма (което предотвратява задържането на течности в ходилата и дланите). Постави възглавница между краката и се обърни на лявата си страна. Така ако в съня си несъзнателно започнеш да се обръщаш по гръб или корем, тя ще те връща отново в тази поза. За допълнително удобство и като подпора можеш да поставиш по една възглавница и под нарастващото си коремче, както и зад гърба ти.