Тайните на млечната кухня

• от 7

С навършването на годинка детето преминава към обща храна. А пред теб изникват въпросите: дали е време за млечна кухня и нуждаеш ли се изобщо от нея?

С навършването на годинка детето преминава към обща храна. А пред теб изникват въпросите: дали е време за млечна кухня и нуждаеш ли се изобщо от нея?

В зависимост от развитието на малкото педиатърът преценява кога точно то да премине на млечна кухня – това може да стане и на 8-месечна възраст по  преценка на лекаря. С появата на зъбките може да започне и промяната в хранителния режим.

Кухнята на мама или храна отвън?

Млечната кухня е за предпочитане по няколко причини: тя предлага възможност на майките, които по някаква причина не могат да осигурят специално приготвяне на храната за детето в домашни условия. Освен това храната в тези кухни се подлага на строг контрол, приготвя се от професионалисти, а менюто се съставя с помощта на диетолози (със стремеж да се избягват повторенията и да се осигури максимално балансирано хранене). Менюто се съобразява и със сезона (през зимата е по-калорично, а през пролетта и лятото се дава по-лека храна).

Тайните на млечната кухня


Някои съвременни детски кухни предлагат и опции за доставка до дома, както и поръчка онлайн. Недостатък са високото заплащане (най-вече при частните), както и това, че не във всеки регион в страната има удобни пунктове.

Детска храна приготвена у дома

Когато готвим у дома...

Ако си решила да приготвяш храната на бебчо сама, е важно да знаеш последователността на прибавяне на продуктите към яденето. Например кога да сложиш даден зеленчук, както и степента на сваряването им.

За да не изчезват витамините и минералите, приготвяй храната със захлупен капак и не преварявай прекалено.

Храната не трябва да е нито много твърда, нито много мека. Така ще постигнеш максимално извличане на полезните вещества в хранителните продукти.

Важно е и съхранението. Най-добре е да използваш пресни продукти, а ако са размразявани веднъж, никога не бива да ги замразяваш повторно.

И разбира се, трябва да се стремиш да използваш възможно най-качествените продукти, които спазват европейските стандарти за качество.

  • При приготвянето на храната не използвай запръжки.
  • Добавяй сол и захар в минимално количество.
  • Бобът и лещата предварително изварявай двукратно, но не лишавай детето от тях.
  • Застройките с яйца вари минимум 15 минути на водна баня.
  • Така максимално ще се доближиш до начина на приготвяне на храната в детската кухня.

Стандартно меню в млечните кухни

Стандартното меню в млечните кухни

То включва повечето от основните хранителни продукти: мляко, млечни продукти, риба, месо, яйца, варива, зеленчуци. Пресни плодове и зеленчуци обаче е необходимо да предлагаш допълнително. Среднодневните потребности за деца от 1 до 3 г. са съответно около 250 г пресни плодове и около 200 г пресни зеленчуци.

Препоръки за пълноценно хранене

До навършването на годинка и половина пасирай или намачквай с вилица по-едрите парченца месо и зеленчук, а варивата с по-груби ципи прекарвай през цедка. Постепенно детето трябва да премине към обща храна с по-едри частици, за да развие и дъвкателния си апарат.

Към менюто от млечната кухня предлагай допълнително:

  • прясно и кисело мляко
  • млечни продукти (масло, сирене, извара и др.)
  • хляб, тестени закуски, зърнени храни за закуска
  • пресни плодове и зеленчуци до достигане на дневната норма за възрастта
  • плодови сокове, компоти
  • допълнителни храни и напитки, богати на захар, мед (над 1 г., при неалергични деца).

Нужно е да знаеш...

При записване в млечната кухня (частна или държавна) се изисква медицинска бележка от педиатъра, че малкото е готово да премине на такъв тип хранене, както и дали има алергии (към белтъка на млякото, морковите или нещо др.) Някои частни кухни предлагат и храна за деца с такива алергии (например - готви се без мляко и млечни продукти. Супите са без застройка, а мусаката – без заливка; млечните десерти се заместват от кисели и компоти и т. н.).

Храна за размисъл...

В случай че мъничето е изяло порцията си до половината, можеш да прибереш остатъка в хладилника и да го претоплиш еднократно! Ако обаче възнамеряваш да му го предложиш след ден-два, задължително го замрази в камерата или фризера.

Примерно меню

Понеделник
1. Супа от спанак с фиде
2. Пиле с ориз
3. Крем праскова

Вторник
1. Супа от заешко
2. Картофи със сирене на фурна
3. Мляко с грис

Сряда
1. Кремсупа от карфиол
2. Руло „Стефани“
3. Крем карамел

Четвъртък
1. Супа от патешко
2. Овчарски гювеч
3. Бисквитена торта

Петък
1. Супа по градинарски
2. Риба със зеленчуци
3. Кисел от нектар

Събота
1. Супа от пиле
2. Яхния от грах
3. Крем ванилия