Съвети за кърмене

• от 1

Кърменето е най-прекрасният начин да се сближиш с твоето бебе и да му дадеш възможност да поеме от най-ценното майчино мляко и топлинка.
Съвети за кърмене

Съвети за кърмене

Кърменето не най-прекрасният начин да се сближиш с твоето бебе и да му дадеш възможност да поеме от най-ценното майчино мляко и топлинка.

Освен всичко кърменето служи като универсално успокояващо средство, като нежен начин за приспиване и като най-силното болкоуспокояващо при никнене на зъбки и при колики.

Почти всяка майка, която е решила да кърми своето първо детенце има съмнения, притеснения и въпроси. Опитът се придобива постепенно и естествено, най-вече като се вслушваш в ритъма и желанията на бебето.

То е най-сигурният компас затова дали се справяш. Но щом  имаш желание и искаш всичко да стане естествено и си спокойна и уверена, че правиш най-доброто, просто няма начин твоята млечна одисея да не е успешна. За щастие, вече има болници, които са покрили критериите и носят етикета „Приятел на бебето”. Те са за предпочитане, в тях със сигурност има акушерки и лекари, които ще ти помогнат при първите стъпки в кърменето. Също така можеш да се обадиш на някоя от доброволките, специалистки по кърменето от организацията Ла Лече Лига. Те ще се отзоват на всички твои въпроси и при нужда дори ще те посетят.

Най-често срещаните въпроси, които кърмещата майка си задава в началото са свързани с това дали детето й наистина е сито, стига ли му млякото, колко често и кога трябва да се храни, до кога да продължава и кога да разреди кърменето, кога да захрани и още много подобни.

Ето накратко отговорите на някои от тях, без претенциите че изчерпваме въпросите.

Най-важното, което трябва да знаеш и да имаш като нагласа е, че и от най-заплетения случай и проблем има положителен изход за теб и за бебето, стига да си убедена, че искаш да кърмиш и си заредена с оптимизъм. Не забравяй, че ние сме създадени от Твореца да бъдем бозайници и според изследванията 90% от майките по света са абсолютно в състояние да кърмят пълноценно децата си, това е най-естественият процес. Всъщност повечето проблеми възникват не от некадърност или физически пречки, а най-вече от липсата на информация и от твърде много излишни притеснения и безсмислено усложняване на процеса чрез наложени схеми и режими.

Стига ли му млякото

Това е едно от най-често срещаните опасения, почти всяка майка се тревожи дали храни достатъчно детето си. Понякога страхът прераства в параноя и се започва безкрайно и мъчително мерене на бебето преди и след кърмене, изцеждане, пробно кърмене и други подобни процедури, които вместо да разрешат проблема изнервят допълнително майката. Най-често млякото си е напълно достатъчно, по-скоро на мама не и достига увереност или около нея няма достатъчно подкрепа и насърчение от семейството.

Най-сигурният начин да си спокойна е да храниш бебето си на поискване, да следиш пеленките му – щом са пълни значи всичко е наред. Ако детето е спокойно, спи, не си смуче пръстчетата постоянно и не плаче и нервничи, значи е сито. В крайна сметка и меренето на кантара при педиатърката ще изясни нещата. Имай предвид че таблиците с минимално и максимално тегло са нещо условно. Не е задължително да влизате непременно в посочените граници. Изобщо не се паникьосвай ако бебето е малко под долната граница. Всеки месец е различен, в един ще наддаде повече, а в друг по-малко.

И все пак има много редки случаи, когато млякото наистина не достига. Можеш да го установиш ако липсват гореизброените признаци.

Успешната лактация зависи основно от два хормона – окситоцин и пролактин.

Вторият хормон зависи пряко от сукателната активност на бебето. Именно затова режимите и схемите за кърмене са основна причина за недостиг на кърмата. С една дума, колкото по-често суче бебето, толкова повече мляко ще се произвежда. Изключително прост и работещ механизъм, създаден в услуга на растежа и спокойствието на бебето. Не е нужно да се усложнява и доизмисля, просто трябва да следваш желанията на малкото. Понякога рязкото спиране на нощното кърмене също е причина за намаляване на кърмата. Затова специалистите по кърмене не препоръчват да се прекратява храненето през нощта. Така и ти и бебето ще сте спокойни и ще спите без плач и притеснения.

Окситоцинът пък е наречен хормон на щастието, той предизвиква съкращение на гръдните мускули и улеснява потичането на кърмата по каналите. Той се изработва непосредствено преди и по време на кърмене.

Не на последно място е значението на атмосферата в семейството.

Нужно е спокойствие, внимание, нежност и любов към кърмачката. Изключително важно е тя да чувства подкрепата на своите любими хора, защото спокойствието и обичта са опора на кърменето.
За съжаление, понякога причините са и чисто физически – хормонални проблеми и ли друг здравословен проблем могат да попречат на кърменето. Тогава най-добре е да се посъветваш със съответния лекар специалист.

От едната или от двете гърди

Ако детето пресуши едната, разбира се че можеш да му дадеш и от другата. Но в повечето случаи едната е напълно достатъчна. Първите глътки или предното мляко са по-редки, то утолява жаждата на детето и изпълнява функцията на стандартна течност. Задното вече е по-гъсто, по-мазно и богато на състав. Това всъщност е основното ястие на бебето.
Ако постоянно сменяш гърдите при едно кърмене има опасност бебето да се нахрани само с предната кърма и да не поеме най-важното. Затова остави детето да изсуче нужното количество само от едната.

Нощното хранене

Нощното хранене е нужно на бебето. В утробата ти е поемало храна постоянно и без режим. А в първите месеци има нужда от много често хранене защото расте с почти по килограм. Лишаването от нощно хранене означава да държиш бебето си гладно, когато то има неистова нужда от храна. Освен че детето се мъчи, ще се мъчиш и ти, защото нощите ще са огласени от плач. Бебето няма да се откаже просто така за кратко време от нощното хранене. Това е илюзия, която за съжаление често се среща и сред лекарите в болниците. Подобни съвети ще ти осигурят най-вече безсънни нощи, мъка за бебето, спадане на количеството кърма и като нищо и мастит. Достатъчно е да има две кърмения в промеждутъка от три до осем сутринта. Тогава организмът произвежда най-голямо количество от хормона пролактин. Нощното кърмене се организира най-лесно ако бебето спи редом до теб, тогава и ти и бебето няма да се разбуждате, кърменето може да стане дори в просъница.

Млечни кризи

При някои жени се случват лактационни кризи, които траят няколко дни. Това състояние не бива да те притеснява, свързано е със скок в растежа на детето (на ръст или килограми). Тогава сякаш то стои по-дълго на гърдите и млякото сякаш не му достига. Периодът ще отмине бързо, слагай детето по-често на гърда, отделяй се в спокойна атмосфера и дори може да затъмниш прозорците.

Защо зърната болят при кърмене

Основната причина е неправилното поставяне бебето на гърдата. Първо трябва да усетиш, че ти и бебето се чувствате удобно в позата, която си избрала. Бебето не бива да върти глава или да протяга шия, за да се намества и да стига до зърното и не бива да виси на гърдата. Нослето трябва да е на една линия със зърното, а брадичката му да допира гърдата. Преди кърмене масажирай леко ареолата, за да потекат първите капки, бебето само ще усети аромата и ще отвори устичка. Остава само да намери зърното и да засуче. Детето трябва да отвори широко уста и да засуче зърното и ареола.

calendar

Календар