Съвети срещу пролетна умора

• от

Усещате ли вече признаците на пролетна умора - липса на апетит, безсъние, понижено ниво на енергия и работоспособност, мрачно настроение? Да, въпреки че затоплянето на температурите предполага жизнерадостност и тонус, органзимът се нуждае от малко повече време, за да превключи на пролетен режим. И точно това „време на преход” характеризираме като „пролетна умора”.
Съвети срещу пролетна умора

Съвети срещу пролетна умора

Усещате ли вече признаците на пролетна умора - липса на апетит, безсъние, понижено ниво на енергия и работоспособност, мрачно настроение? Да, въпреки че затоплянето на температурите предполага жизнерадостност и тонус, органзимът се нуждае от малко повече време, за да превключи на пролетен режим. И точно това „време на преход” характеризираме като „пролетна умора”.

Пролетната умора е като пробуждане след дълбок зимен сън.

Телесната температура се покачва, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада. Постепенно тялото намалява производството на мелатонин, за да стимулира прозиводството на „хормона на щастието” – серотонин. И докато организмът привикне към тези промени (в рамките на 2 седмици до месец) се чувства уязвим и слаб.

Най-простото обяснение за появата на пролетна умора е настъпване на дисбаланс в организма. По време на продължителните и изтощителни зимни месеци (белязани с множество настинки, консумация на тежки храни за сметка на плодовете и зеленчуците, липса на слънчеви лъчи) имунната система отслабва, метаболизмът се забавя, а абсорбирането на веществата от тялото става по-трудно. Така, когато настъпи пролетта, организмът се чувства изтощен и лишен от всякакви енергийни запаси.

За щастие, с няколко простички „маневри” в ежедневния режим, можете лесно и бързо да преодолеете пролетната умора и пълноценно да се радвате на предстоящите слънчеви дни.

Но каквито и мерки да прилагате, помнете: в този период организмът ви е във фаза на преход. Бъдете нежни и толерантни към себе си и просто си дайте време да се пренастроите. Пролетната умора е част от жизнения цикъл. От вас просто зависи колко дълго ще продължи.

Хранете се здравословно и балансирано

Питателната и здравословна закуска ще ви осигури високи нива на енергия за цялата сутрин. Можете да се спрете на макаронени изделия, на пълнозърнести продукти, хляб, плодове или зърнени храни, тъй като действат добре на стомашно-чревния тракт. За обяд се спрете на меню с високо съдържание на протеини и съвсем малко въглехидрати – последните (съдържащи се в белия хляб и макаронените изделия, например) ще предизвикат подуване на стомаха и отпуснатост на духа следобед. Консумирайте много плодове и зеленчуци (особено зеленолистни, които са богати на желязо и магнезий). Намалете сладките изкушения и увеличете течностите.

Заменете захарта с чисти белтъчини

Въпреки че изяждането на една шоколадова вафла или половин шоколад за повдигане на кръвното налягане в следобедните часове звучи примамливо, тези „закуски” ще ви осигурят краткосрочно покачване на енергията. Само след час вероятно ще се чувствате още по-уморени. Затова ги заменете с кисело мляко, ядки или пресни плодове.

Взимайте допълнителна доза витамини

Колкото и здравословно да се храните, след изтощителната зима организмът ви се нуждае от ударна доза витамини и минерали. Затова комбинирайте свежите хранителни продукти с витаминни добавки. Ако не сте сигурни какви точно са подходящи за вас или имате специфични здравословни проблеми, които трябва да се вземат предвид, консултирайте се с лекар или фармацефт. Но в повечетео случаи се препоръчва допълнителен прием на витамини от В-групата, витамини С и D, магнезий и желязо.

Почивайте пълноценно

Пълноценният сън през нощта е от съществено значение за работоспособността и доброто настроение през деня. Така че спете между 7,5 и 8 часа на нощ, а през деня намирайте време за 15 – 30 минути отмаряне (дрямка след обяда, слушане на музика или разговор с любим човек по телефона). Използвайте времето разумно – работете в офиса, наслаждавайте се на семейството си у дома, играйте с децата и правете любов преди заспиване.

Движете се повече, предимно на открито

Ако имате възможност, прекарвайте обедната си почивка на открито. Използвайте всяка свободна минута за разходка под слънчевите лъчи. Или поне пийте кафето си на балкона.

Чист въздух и повече светлина

Ако работната среда позволява, работете на отворен прозерец – застоелият въздух предизвиква дрямка и главоболие. Трябва да се създава кръстосано течение, така че въздухът да циркулира в помещението. Свежият въздух, особено рано сутрин, е полезен за здравето и за високите енергийни нива. Същото важи и за светлината – в сумрак, организмът автоматично се настройва за сън и мозъкът започва да действа по-бавно. Така че вдигнете щорите и отворете прозорците. Навън е пролет.

Правете кратки почивки

Изследванията са установили, че хората, които в ранния следобед правят 5-минутна почивка със затворени очи, са по-работоспособни през останалата част от деня, в сравнение с колегите си. На всеки час ставайте от работното си място, за да вдъхнете въздуха навън.
Спортувайте

Движението е живот

Затова се запишете на курс по аеробика, танци, плуване, тенис. Но не залагайте на силовите тренировки, за да не изтощавате допънително тялото си. Ако нямате тази възможност, ходете пеша, изкачвайте стълбите пеша, карайте колело през уикенда, танцувайте на любимата си песен у дома. Използвайте дори обедната почивка, за да се разкършите леко. Движението ще увеличи притока на кислород към мозъка и така ще сте по-дейни.

Стимулирайте кръвообръщението

За да подготвите кръвоносните си съдове за предстоящата година, не се лишавайте от дребни глезотии като сауна, парна баня и масаж (дори и направен от любимия човек или друг непрофесионалист). Контрастните душове (редуване на топли и студени) също действат много ефективно на сърдечно-съдовата система.

Подменете гардероба си

Въпреки че все още е хладно, подбирайте дрехи в свежи цветове. Нали сте чували, че настроението и цветовете са в пряка връзка. Затова е време да извадите дрехите в синьо, розово, оранжево, жълто и зелено – цветовете на пролетта. Ако нямате такива, доверете се на аксесоари в тези тонове. Или просто си купете чаша в съответния цвят.