Сънят на мама - приспособете се към ритъма на бебето и спете!

от

Попитах десет млади майки с какво най-трудно свикнаха и какво най-много им липсва след раждането? Без да се замислят, всички отговориха категорично – сънят!

Сънят след раждането на бебето няма нищо общо с този, преди да станете майка

Като количество е много по-малко и със съвършено различна структура от този в безгрижните ви години. Основната причина за това според мнозина са нощните кърмения на бебето. Това е така, но ако държите да бъдем обективни, трябва да причислим и другите, свързани с новите отговорности и страхове, които идват с майчинството и просто не позволяват на жената да се отпусне. Със сигурност ви се е случвало да седите вторачена над детето си в два през нощта, за да се уверите, че диша.

Хормоналните сривове и скокове също влияят на съня на майката

Те въздействат на мозъчната дейност с определена цел: майката да бъде непрекъснато нащрек и готова всеки миг да реагира на повика на бебето. Този период на прилив на енергия обаче не продължава твърде дълго, особено ако жената не се научи да компенсира липсите на нощен сън с подремвания в останалото време.

Хроничното недоспиване (след първите месеци с бебето) се отразява на състоянието на майката, като води до рязка смяна в настроението, раздразнителност, липса на концентрация и влошени реакции, намаляване на имунитета и непълноценни отношения с близките.

Защо сънят е толкова важен?

В различните фази на съня мускулите се намират в различна степен на отпускане, а нервната система – на различни нива на възбуда. За да възстановите силите си, имате нужда от дълбок сън, който осигурява максимално релаксиране на нервната система. Сънят е и времето, когато се обновяват тъканите. За да се наспите добре през нощта, трябва да потънете в стадий на дълбок сън, а неговото време е през първите няколко часа след заспиването. Ако нощният сън за продължителен период не е в състояние да изпълнява своите основни функции поради безсъние или принудително и често будене, имунната система започва да страда. Дългото бодърстване води до натрупване на токсини, а запасите от енергия се изтощават. И обратното, по време на сън метаболитната активност и телесната температура спадат, в резултат на което тъканите получават възможност да се възстановят и тялото да натрупа енергия. При хронично недоспиване организмът става по-податлив на различни заболявания, особено вирусни. Когато е болен, човек търси инстинктивно повече сън – най-доброто лекарство и един от механизмите ни за самолечение.

Нужно е да знаете...
По време на сън се включва механизмът за саморегулация на всички системи и органи и започват възстановителните процеси. Това означава, че продължителността на съня и неговото качество директно се отразяват върху физическото ви състояние.

Колко сън ви е нужен?

Когато с организма всичко е наред и няма други външни дразнители, времето за сън и бодърстване се регулира от биологичния часовник и хормоните. През денонощието има два периода, когато желанието за сън е най-силно. През нощта това се случва между 2 и 4 часа, а денем между 13 и 15 часа. За да се чувстват добре, повечето хора имат нужда от 7-9 часа нощен сън. Но огромен процент майки с бебета спят доста по-малко. Умората при тях постепенно се натрупва и организмът им отслабва. Една от неприятните последици е, че някои жени с малки деца внезапно заспиват (най-често кърмейки), а това съвсем не е безопасно. Пролактинът е един от основните виновници това да се случва. Освен че си уморена, той те отпуска допълнително. Вероятността да изпуснете бебето, ако го храните седнала, е голяма. Затова, ако сте у дома, избирай легнала поза за кърмене. Ще си спестите тревоги. Симптомите на хроничното недоспиване се появят още след първия месец, въпреки че нивото на адреналина, който циркулира в тялото на майката след раждането, може да я държи във форма и тя да си мисли, че е в състояние да издържи дълго време на този ритъм.

Време е за сън...

Златното правило е: приспособете се към ритъма на бебето и спете или поне си почивайте, докато то спи. Минутите за почивка са толкова важни, че тогава трябва да изключите дори телефона си, за да не ви безпокои никой, докато се събуди бебето. Ето още важни правила:

  • Не се опитвайте, докато малкото спи, да свършите безкрайната домакинска работа – чистене, пране, гладене...Свикнете с мисълта, че за ваше доброто, бебето и таткото, най-важно е вие да сте отпочинала. Примирете се с безпорядъка като нещо неизбежно в първите месеци.
  • Направете дежурства с таткото за нощните грижи около бебето. Поне през вечер нека на вас да ви се съберат 5-6 непробудни часа. Ако всяка нощ само вие скачате, много бързо ще стигнете до нервен срив.
  • В първите месеци нека креватчето на бебето да е в непосредствена близост до леглото ви, за да не ви се налага да ставате често.
  • Избавете се от всички вредни навици, които влияят отрицателно на съня: не преяждайте вечер, не позволявайте никой да ви товари с проблемите си, не гледайте новини.