„Съдържанието” на памперса на новородените дава представа за много неща

• от

На пръв поглед отгатването за бъдещото здраве на новороденото въз основа на съдържанието на памперсите му е полезна задача.

„Съдържанието” на памперса на новородените дава представа за много неща

„Съдържанието” на памперса на новородените дава представа за много неща

На пръв поглед отгатването за бъдещото здраве на новороденото въз основа на съдържанието на памперсите му е полезна задача. Но това е само на пръв поглед, констатира Би Би Си.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета на Британска Колумбия в Канада в своята работа, публикувана в Cell Reports Medicine , ясно демонстрират как съставът на плътно, тъмнозелено вещество, наречено мекониум (известен още като първите изпражнения на новороденото), може точно да определи дали дете в първата година от живота си има различни алергии.

Мекониумът, от който детето обикновено се отървава на рождения си ден, се състои от много елементи - епителни клетки, околоплодни води и различни метаболити - крайните продукти на метаболизма.

„Нашият анализ показа, че при новородените, които проявяват алергична чувствителност до едногодишна възраст, са имали много по-лош меконий при раждането, отколкото деца, които не са станали алергични“, обяснява един от авторите на изследването, д-р Брет Финли.
"Мекониумът е като капсула на времето, която показва с какво е трябвало да се справи бебето преди раждането. Той съдържа разнообразни молекули, които детето е срещнало или придобило от майката в утробата, а също така служи като първата храна за микробите, които започват да се установяват в червата ", допълва ръководителят на проекта д-р Кариса Петерсен.

След анализ на мекония на стотици бебета, авторите на изследването заключават, че колкото по-малко различни видове молекули се съдържат в мекония на новородено, толкова по-висок е рискът от развитие на алергии през първата година от живота.

Те също така откриха, че намаляването на броя на някои молекули е свързано с промени в ключовите групи бактерии. Тези групи играят решаваща роля в развитието и формирането на микробиома – обширната екосистема на червата, от която от своя страна човешкото здраве зависи силно.

Учените вече могат да прогнозират с точност от 76% (далеч над всички предишни методи за анализ) да предскажат дали детето ще развие алергия .

Разбира се, да знаете, че детето ви има някаква алергия е полезно, но има ли нещо, което можете да направите, за да го предотвратите?

Най-добрата превантивна мярка, която се използва сега, е запознаване на новородените с полезни микроорганизми.

Според Кариса Петерсен това се постига предимно чрез естествено раждане и кърмене. Тя също така призовава да се ограничат ненужните антибиотици, да се пускат децата по-често на тревата и да не се следи толкова ревностно за чистотата, като се избягва прекомерната употреба на дезинфектанти./

Вижте още за: памперс алергия