Странният вкус по време на бременност

• от

Може ли да има разумно обяснение на внезапното ти желание за туршия посред лято или за среднощната заявка към бъдещия татко да намери – спешно! – отнякъде ягоди през зимата?

Може ли да има разумно обяснение на внезапното ти желание за туршия посред лято или за среднощната заявка към бъдещия татко да намери – спешно! –   отнякъде ягоди през зимата?

Специалистите считат, че факторите за внезапната промяна във вкуса на бъдещите майки, както и странните им прищевки по отношение на храната, са различни. Причините са много – хормонални, медицински, психологически, дори и етнокултурни.

Къде са ми киселите краставички?

Нина, бременна в 5-и месец, споделя: „Никога не съм мислила, че мога да ям кисели краставички с лютив сос. Е, случи ми се в третия месец, когато просто унищожих приготвените от майка ми бурканчета с краставички. А на следващия месец за първи път в живота си открих сланината и бях... очарована. Но най-хубавото е, че тези мои странни изблици бързо отшумяха и сега наблягам най-вече на полезните храни – плодове, мляко, риба и т.н.“
Вкусовите промени по време на бременността са нещо естествено. Еднозначен отговор, защо се появяват няма. Но е важно да си наясно доколко странните ти желания са обикновен каприз, или нещо повече. В България например бременността устойчиво се асоциира с вкуса към киселите краставички. А в други европейски държави 9-те месеца се свързват по-скоро с влечение към нещо сладичко. Знаеш златното правило, нали? Можеш да ядеш от всичко, но без да прекаляваш.

Странностите на апетита могат да бъдат просто каприз, но в други случаи вкусовите пристрастия са...

... знак за нещо по-сериозно.

Ако те споходи странното желание да похапнеш тебешир, възможно е това да е признак за недостиг на калций или на желязо. Признак за дефицит на желязо може да бъде също и неистовото желание да схрускаш лед или да вдишваш миризмата на бензин, блажна боя, ацетон и др. Важно е да знаеш, че подобен проблем е важно да бъде установен още в началото на бременността и да се лекува своевременно.

Странният вкус по време на бременност

Организмът ти има нужда от натриев хлорид и си го набавя от полусолените храни. Но внезапният стремеж към много солени храни може да бъде знак, че не приемаш достатъчно белтъчини. 100 г от тях е минималното количество, необходимо за едно денонощие.
Не можеш ли да устоиш на сладкото? Не се учудвай. Организмът се стреми да поддържа нивото на захарта в кръвта ти. Но похапването на сладко в по-големи количества предизвиква рязък подем или спад на кръвната захар, затова опитай да заместиш  сладкото меню с белтъчно (с месо, яйца). Така организмът се снабдява бавно и за постоянно с нужната енергия.

По стъпките на чудните желания

Обсъждай с наблюдаващия те лекар появата на странни вкусови предпочитания. Той най-добре би преценил дали се касае за сладка прищявка или проблем, свързан с липса на желязо, цинк, витамини. Заедно обсъдете кое е най-доброто меню за теб. Храни се разнообразно,  на често, но с по-малки количества. Странните прищевки можеш да „измамиш“ като предложиш на организма здравословни заместители. Освен това лекарите и психолозите считат, че често пъти вкусови желания са резултат на емоционалното ти състояние. Може би просто се нуждаеш от повече спокойствие, обич и увереност. 

Ако ти се яде постоянно пробвай:

сладолед, нискомаслено мляко (може и да го замразиш), компот, пресни или сушени плодове, шоколад, натурален шоколад с орехи или лешници (по 4-5 блокчета), газирани напитки,    минерална вода с лимон и мед, прясно изцеден сок

Консултант: д-р Донка Кънева, акушер-гинеколог, клиника „Борола“, София