„Страничните ефекти“ на бременността

от

Когато научиш, че очакваш дете, едва ли веднага ще осъзнаеш какво ти предстои. Както и от колко неща ще трябва да се откажеш... поне за известно време.
„Страничните ефекти“ на бременността

„Страничните ефекти“ на бременността

Когато научиш, че очакваш дете, едва ли веднага ще осъзнаеш какво ти предстои. Както и от колко неща ще трябва да се откажеш... поне за известно време.

В едно трябва да си сигурна: вече (почти) нищо няма да е същото! Ще имаш „добри“ и „лоши периоди“, тялото ти ще се променя, ще преосмислиш приоритетите си.

Вероятно ще почувстваш огромната отговорност, която носиш.

Ще погледнеш на мъжа си, майка си, свекърва си, приятелките си с други очи. Защото ти самата ще си друга.... една бъдеща мама. С куп задължения, объркани мисли и чувства. И докато всички около теб въздишат от радост и вълнение, ти ще се бориш с всички трудности по пътя към майчинството.
 

Разполагаш с девет месеца да се справиш с тях:)

Възможен проблем: Захващане на ембриона или ПМС?

Често захващането на ембриона е съпроводено с болка, която наподобява предменструалния синдром и дори е възможно да я объркаш с него. Това е и първото неприятно усещане, което ще изпиташ във връзка с бременността ти.

Нашият съвет: Всеки път, щом имаш болки, независимо от фазата на бременността и предположенията ти на какво се дължат, се посъветвай с наблюдаващия те акушер-гинеколог.

Възможен проблем: Гадене и повръщане

Ако си от „късметлийките“, на които им се гади рано сутрин, при това от иначе любимата им храна, честито! През следващите месеци ще ти се наложи да изтърпиш и преодолееш повръщането и сутрешното неразположение. Няма да е лесно, но ще отмине.

Нашият съвет:  Резенче лимон, парченце ябълка и чай от джинджифил. Това са „дежурните“ помощници, които потискат гаденето. Към тях прибави и малко търпение, тъй като за щастие в повечето случаи тези оплаквания отминават след първия триместър (но за да отстъпят място на други :)

Възможен проблем: Киселини

Киселините могат да съпътстват цялата ти бременност или пък да те измъчват само в началото й. При всички положения чувството е неприятно.

Нашият съвет: Внимавай какво ядеш и пиеш. Избягвай киселите храни и цитрусите. Пий чай от джоджен или няколко глътки газирана вода. През нощта спи на по-висока възглавница. С времето сама ще откриеш кое ти помага най-добре.

Възможен проблем: Прилошаване от миризми

Не се учудвай, ако дори миризмата на любимия ти парфюм те накара да се почувстваш зле. Сега обонянието ти е по-чувствително отвсякога. И това е само началото на причудливите усещания, които ще те съпътстват през следващите месеци.

Нашият съвет: За да не ти прилошава, избягвай острите миризми и престоя в задимени помещения. Ограничи до минимум козметиката, която използваш, проветрявай редовно помещенията и излизай по-често на чист въздух.

Възможен проблем: Странни прищявки

Винаги си мразила броколи. Е, да, ама внезапно много ти се иска да си хапнеш от тях... мисълта ти все върви натам... и изненадана от себе си, но твърдо решена, се втурваш към магазина. Освен това правиш странни комбинации от несъвместими храни, сладкото ти горчи, а лютото ти се струва недостатъчно. Изобщо: тотален хаос! На всичкото отгоре всичко в теб се надига само при вида на любимите ти пържени картофки.

Нашият съвет: Ако ти се яде точно определена храна, не се лишавай от нея. Внимавай обаче да не преяждаш, защото това няма да е добре нито за теб, нито за бебето. Иначе сега е времето да си угаждаш. А и странният ти вкус си има добро оправдание:)

Възможен проблем: Болки и напрежение в гърдите

Това неприятно усещане обикновено се появява в първите месеци и отшумява само. Възможно е да усещаш необичайна напрегнатост и чувствителност на зърната, болки под мищниците, уголемяване на гърдите.

Нашият съвет: С течение на времето зърната ще потъмнеят, а болките са свързани с подготовката за производство на мляко и предстоящото кърмене. Ако изпитваш силен дискомфорт, се посъветвай с акушер-гинеколога, за да те посъветва как да го облекчиш. В този период подбирай добре сутиена си, за да не оказва натиск и да засилва допълнително оплакванията. Понякога движението също е от полза.

Възможен проблем: Главоболие

То също е често срещано, особено в началото. Главоболието е свързано с хормоналните промени, настъпващи в организма ти.

Нашият съвет: Ако главоболието е често, силно и продължително, потърси съдействие от наблюдаващия те лекар, за да установи дали това е нормален „страничен ефект“ на бременността или се дължи на нещо друго. Можеш да намалиш болезненото усещане с леко масажиране, постоянен прием на течности и престой на чист въздух.

Възможен проблем: Умора

Може и най-елементарните задачи да ти се струват непосилни. Това е свързано и със сънливостта, която вероятно ще те съпровожда през целия ден. А ако си свикнала всекидневно да пиеш кофеинови напитки, това допълнително засилва чувството за отпадналост.

Нашият съвет: Храни се често и редовно, но не в големи количества. Добре е да си поспиваш, за да се заредиш с енергия за деня. Запиши се на лек спорт, който да раздвижи кръвта ти и да ти даде усещане за бодрост. Приемът на витамини (но за бременни, предписани от лекар) също притъпява умората.

Възможен проблем: Болки в кръста

Тях можеш да усещаш както в началото на бременността с появата на първите симптоми, така и с напредването й, тъй като центърът на тежестта ти се променя, а тежестта в един момент идва в повече.

Нашият съвет: Ако няма противопоказания, прави лека гимнастика или йога за бременни. Добър ефект дават и специалните масажи за бременни, но само ако са направени от специалисти в областта.

Възможен проблем: Отоци по краката

Подуването на краката в края на деня често е съпроводено и с пулсиране. С учудване можеш да установиш, че обувките ти вече не ти стават, макар винаги да си носила именно този номер!

Нашият съвет: Ако подуването е във връзка със статичната поза в офиса (в седящо положение), постави ниско столче или кашонче за опора, така че краката ти да са изпънати напред. Ставай и се раздвижвай по-често! Полежавай винаги, когато имаш възможност.

Възможен проблем: Често уриниране

Притискането на пикочния мехур от матката води до по-чести позиви за уриниране. Това наистина е досадно, а и предразполага към появата на цистит.

Нашият съвет: Спазвай отлична интимна хигиена и използвай тоалетната винаги, когато почувстваш нужда, независимо колко често се налага това. Така ще предотвратиш размножаването на болестотворните микроорганизми.

Възможен проблем: Запек

Хормоните през бременността забавят перисталтиката и в резултат те връхлита „радостта“ запек. За щастие е характерно предимно за началната бременност.

Нашият съвет: Забрави за сандвичите и сухоежбините. Вместо тях наблегни на течните храни (бульони, супи, яхнии). Срещу запек помагат още лененото семе и пшеничените трици.

Възможен проблем: Външният вид

Тялото ти се променя с всеки изминал ден и ще ти става все по-трудно да ходиш, да клякаш и да вършиш дори елементарни неща като пускане на пералнята или връзване на обувките :)

Нашият съвет: Помоли за помощ съпруга ти за обуването на обувките, пускането на пералнята и другите дейности, които ти е трудно да извършваш сама. А вместо да се мъчиш с епилатора, посещавай козметик. Така или иначе тези неудобства са временни.

Възможен проблем: Хормонални настроения

В разстояние от пет минути можеш да се смееш и да заплачеш, а всяка дума на съпруга ти ти се струва тежка и несправедлива! Спокойно, това е съвсем в реда на нещата.

Нашият съвет: Не се страхувай от проявените емоции! Приемай ги като нещо нормално и временно. Старай се да си създадеш позитивна нагласа и елиминирай нещата, които те дразнят и разстройват.

Възможен проблем: Сънят

С нарастването на коремчето ще ти става все по-трудно да спиш (особено ако обичаш да лежиш по корем). Не е изключено да получиш безсъние.

Нашият съвет: Избери позата, която ти е най-удобна и не натоварва гръбначния ти стълб. Препоръчва се бременната да спи странично, на левия си хълбок.

Възможен проблем: Сексът

Повишеното либидо в началната бременност може да отстъпи място на нежеланието с натежаването и по-трудната ти подвижност. Страхът да не навредиш на бебето също може да ти попречи да се отдаваш на интимност.

Нашият съвет: Ако няма медицински причини, не се отказвай от сексуалния си живот. Запомни, че бременната не е дебела, а красива бъдеща майка. Няма друг случай, в който няколкото килограма в повече да са в твой плюс.

Възможен проблем: Престоят на легло

Ако са ти казали да „пазиш“ леглото, а досега винаги си водила много активен живот, вероятно ще ти е трудно и неприятно изведнъж да се обездвижиш, но има случаи, в които това е наложително.

Нашият съвет: Вслушвай се в съветите на лекаря и спазвай инструкциите му. Колкото и да е трудно, си повтаряй, че това е за доброто на бебчо и скоро всичко ще отмине, за да се радвате един на друг:)

От какво да се откажеш?

  • Алкохол
  • Цигари
  • Лекарства
  • Кафе и продукти, съдържащи кофеин
  • Газирани напитки
  • Вредни храни
  • Продължителен престой в салоните за красота
  • Тежки натоварвания
  • Екстремни спортовe