Страховете на новата майка

от

Всички родители се страхуват за децата си. Най – доброто, което можете да направите за себе си, бебчето си и всички ваши близки, е да вземете подходящите предпазни мерки и да бъдете обективни. Защото най-честите страхове на новите майки имат съвсем разумни решения. Ето някои от тях.
Страховете на новата майка

Страховете на новата майка

Всички родители се страхуват за децата си. Особено новите майки, които за първи път се сблсъкават с изпитанията, емоциите и тревогите, свързани с малкото мъниче, на което току - що са дали живот. И въпреки че към тези страхове трябва да се подхожда сериозно, в никакъв случай не бива да бъдат превръщани в параноя. Най – доброто, което можете да направите за себе си, бебчето си и всички ваши близки, е да вземете подходящите предпазни мерки и да бъдете обективни.

Защото най-честите страхове на новите майки имат съвсем разумни решения. Ето някои от тях.

Страх, че майчиният инстинкт няма да се появи

Някои майки изграждат връзка с бебето си още докато е в утробата им, докато на други им е нужно малко повече време да свикнат с тази мисъл. Дори е нормално новите майки да изпитват несигурност и объркване в първите няколко седмици. Но така или иначе връзката с детето вече съществува и то може да ви разпознае. За да подпомогнете сближаването опитайте тесния физически контакт – гушкайте го, носете го в слинг, забавлявайте се заедно, къпете го и след това го масажирайте.

Страх, че бебето ще спре да диша

Бденето над съня на новороденото и страховете свързани с него са съвсем нормално явление за новите майки, така че не мислете, че сте параноични. Но Синдрома на внезапната детска смърт е рядкост, така че не го превръщайте в идея – фикс. Все пак, за да намалите риска от инциденти по време на сън и да успокоите притесненията си, слагайте бебето да спи по гръб, поддържайте кошарката стабилна и правилно монтирана, дръжте плюшени играчки, възглавници и дебели одеяла извън нея и поддържайте температурата в стаята прхладна.

Страх, че бебето ще се задави с биберона

Милиони бебета сучат биберон, без да се задавят. По-важното, за което трябва да се притеснявате е качеството на иделието. Доверявайте се на реномирани марки и редовно проверявайте повърхността за думки, замърсявания или обезцветяване. Ако забележите подобни следи, незабавно го сменете, защото това може да навреди на бебето.

Страх, че бебето ще нарани главата си

Бебето може да изглежда като порцеланова кукла в ръцете ви, но е много по-устойчиво на нараняване, отколкото мислите. Меките области (фонтанела) на главичката му са всъщност доста здрави – не могат да бъдат увредени при допир. Разбира се, трябва да внимавате за наранявания, удари и падания докато се затвори.

Страх, че партньорът ви (или вие) ще изпусне или нарани бебето

Вместо да подскачате около тях в готовност всеки момент да се случи нещо лошо (а по този начин демонстрирате изключително недоверие у партньора си), можете просто да обезопасите дома си. Махнете килимите или ги разположете така, че да не образуват неравности, в които някой да се спъне. Върху хлъзгавите повърхности сложете някакво покритие. Освободете достатъчно пространство за движение и обезопасете стълбите.

Страх, че ще възникнат проблеми с кърменето

Кърменето на бебето може да се окаже голямо предизвикателство. Но като всяко ново нещо, и с него се свиква. Много рядко се случва жена наистина да не може да кърми. Въпросът по-скоро се отнася до правилното кърмене, така че бебето да не се задави и същевременно да получава достатъчно храна. Дори да имате недостиг на кърма, съществуват начини за стимулиране потока на майчиното мляко, а най-ефективен е именно сукателният рефлекс на бебето. Най-добре се консултирайте със специалист по кърмене и с педиатър.

Страх, че детето ще има проблеми с развитието

Помнете, че всяко дете е уникално и се развива различно от останалите. При това всеки важен етап в развитието му се състои от широк диапазон множество по-малки стъпки. Някои лесно усвоими, други – по-трудни. Това, че ще се справя с едни и ще се „спъва” в други не означава, че има проблеми с развитието. Може би се нуждае от повече време. Бъдете търпеливи, насърчавайте го и го подкрепяйте. В никакъв случай не го сравнявайте с другите деца на неговата възраст. Консултирайте се със специалист едва ако драматично изостава.

А какви са вашите страхове за новороденото?