Спестовна мама

• от

Списъкът с нещата, които трябва да купиш за бебето, ти се вижда безкраен. Преди да занулиш всичките си спестявания, помисли добре дали в действителност бебето се нуждае от всичко това...

Списъкът с нещата, които трябва да купиш за бебето, ти се вижда безкраен. Преди да занулиш всичките си спестявания, помисли добре дали в действителност бебето се нуждае от всичко това...

Спестовна мама
 

Още преди да се роди, малкото вече е разклатило семейните финанси. И колкото и да си радостна от щастливото очакване, няма как да не се тревожиш за недостигащите ти пари.

Предлагаме ти няколко съвета за ограничаване на разходите, без това да се отрази на теб и човечето, което носиш. Обърни внимание и на нещата, от които в никакъв случай не бива да се отказваш.

Фокусирай се върху основното

Първи триместър

Фолиева киселина – нуждаеш се от нея през първите 12 седмици от бременността и можеш да я купиш без рецепта. Така си спестяваш едно посещение при лекаря. Не бива в никакъв случай да се отказваш от приема й, тъй като тя значително намалява риска от малформации на плода.

Книги за бременността – сега е моментът да се научиш да взимаш неща назаем. Със сигурност имаш близка колежка или приятелка (роднина), която да помолиш да ти услужи с четива на подобна тема. Информация за бременността и раждането можеш да почерпиш още от списания и Интернет. Ако нямаш контакти с опитни майки, осигури си такива. Те не само ще ти дадат ценни съвети в началото, но и с радост ще ти заемат нещата, които вече не са им нужни.

Грижи за зъбите – през бременността имаш право на един безплатен стоматологичен преглед и е добре да се възползваш от него. Имай предвид, че зъбите и венците през 9-те месеца се нуждаят от повече грижи. За да ги предпазиш, спазвай стриктна хигиена, като почистваш езика с четка и сменяш четката за зъби поне веднъж месечно.

От какво не бива да се отказваш?

Разходките са важни за теб и бебето. Все пак отделяй време заедно с мъжа ти да разгледате магазините (къде какво се предлага и на какви цени). Така ще можеш да прецениш кое е по възможностите, без това да е за сметка на качеството (някои некачествени стоки могат да бъдат направо опасни). Важното е да не се увличаш в покупките и да бъдеш разумна.

Втори триместър

Щом коремчето започне да нараства, ще трябва да помислиш за смяна на гардероба, а дрехите за бременни (и особено бельото) не се славят като най-евтините. До края на бременността със сигурност ще ти се наложи да си вземеш поне 1-2 панталона за бременни, но ако все още не си наедряла много, не е задължително да купуваш дрехи от специализираните магазини. Избери някоя по-широка туника, ефирна рокля, ластични панталони, изобщо всичко, което можеш да откриеш в обикновените магазинчета. Винаги остава и вариантът да поискаш назаем (освен ако не си планирала следващи бременности :).

Сега е моментът да помислиш и за детската стая. Ако нямате пари за мащабни ремонти и детско обзавеждане, помисли как най-рационално можеш да разместиш дома си, така че да е удобно за всички с минимални разходи. Декорация на стаята и приятна атмосфера можеш да придадеш и без да харчиш кой знае колко големи суми. Използвай въображението си (и материали, останали от предишни ремонти).

От какво не бива да се отказваш?

Редовните прегледи при гинеколога ще ти гарантират спокойствието, че всичко с бебето е наред и вървите в правилната посока :).

Трети триместър

Подготвяш се за предстоящото раждане и е време да стягаш чантата за болницата. Но все още има начин да спестяваш. Помисли например за пелени за многократна употреба, които освен, че щадят семейния бюджет, са и много по-екологични. Кърменето също спестява пари, а е безспорно най-добрият начин за хранене на бебето. 

От какво не бива да се отказваш?

Столчето за кола за детето не само е необходимост, но е задължително съгласно Закона за движението по пътищата. Това е и най-добрият начин да се погрижиш за сигурността на малчугана по време на път.