Ново изследване показва, че солта не предизвиква високо кръвно налягане, а връзката между тези две неща е много по-сложна, отколкото се е смятало в миналото.
Хипертонията е най-разпространеното хронично заболяване в света. Известно като "тихият убиец", високото кръвно налягане рядко има очевидни симптоми.
Учените са анализирали данни за 8670 френски пълнолетни хора. Тезата, че солта вдига кръвното е "преувеличена". Целта на специалистите е да оценят качеството на живот и хранителните фактори върху нивото на кръвното налягане.
Макар че не са открили пряка връзка, авторите на изследването не са забелязали хората с високо кръвно да консумират по-големи количества сол в сравнение с останалите хора. Това означава, че солта се отразява по различен начин при различните хора.
Консумацията на алкохол, възрастта и индексът на телесните мазнини има по-силна връзка с високото кръвно. Приемът на големи количества плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане./БГНЕС
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.