Смесеното хранене или т. нар. „включително кърмене“

от

Обикновено, когато става въпрос за кърмене, майките подхождат крайно – или всичко, или нищо. Но всъщност трябва ли наистина да се отказваш, ако бебето не може да е изцяло на кърма?
Смесеното хранене или т. нар. „включително кърмене“

Смесеното хранене или т. нар. „включително кърмене“

Обикновено, когато става въпрос за кърмене, майките подхождат крайно – или всичко, или нищо. Но всъщност трябва ли наистина да се отказваш, ако бебето не може да е изцяло на кърма?

Проблемите, свързани с началото на кърменето, често се оказват препъни-камък и много майки решават, че надали е толкова голям проблем бебето да се храни с мляко за кърмачета. За някои това се оказва истинска спасителна платформа, докато у други остава усещането, че не са се справили подобаващо и не са „добри“ майки.

Като консултант по кърмене съм обещала пред себе си да правя онова, което е най-добро за бебето. Обикновено то се свежда до това да превърна майка му от кълбо от нерви в спокойно и усмихнато съвършенство. А най-лесният път към тази „магия“ е като намеря начин да я уверя, че малкото получава достатъчно храна.

Но светът на мъниците е толкова различен, колкото и този на големите. И, докато някои са истински отличници по сукане, други имат затруднения. А първите дни у дома не са най-подходящото време за експерименти с храненето. Правилото, което важи с пълна сила е:

Бебето трябва да бъде нахранено!

Всичко останало отива на заден план. И ако има проблем със засукването или с това да получава достатъчно мляко, докато е на гърда, то мъничето би следвало да бъде дохранено. Да, най-добре е това да става с изцедена кърма. Но млякото за кърмачета също е решение. При това много по-добро от домашно подквасеното мляко или директно купено от магазина кисело такова (казвам това, защото са ме питали дали не може).

Кога има проблем?

Разбира се тогава, когато по някаква причина кърмата е недостатъчна. Това се случва при:

  • Хипоплазия на гърдите – физиологично състояние, при което млечната жлеза не се развива достатъчно и съответно не може да произведе достатъчно кърма. Установява се при преглед – не се диагностицира на базата на изцедено количество мляко, нито на невъзможност да се изцеди;
  • Забавяне на лактацията поради дълго отделяне на бебето – повече от 24 часа. Това се случва при раждане с цезарово сечение, прилагане на вакуум или форцепс или трудна адаптация и недоносеност на бебето;
  • Проблеми при майката в следствие на тежко естествено раждане, съпроводено със сериозна кръвозагуба, както и усложнения след цезарово сечение;
  • Наличие на плацентарни остатъци.

„Включителното кърмене“ може да продължава докато бебето бъде захранено, като в последствие добавката ще бъде заместена от твърда храна и малкото ще получава мляко само от гърдите на мама.

Възможни решения

Те варират според проблема, затова ще ги подредим по подобен начин:

  • При хипоплазия – вариантите бебето да получава кърма са следните – кърма и добавка заедно, чрез уред, наречен lact-aid, който най-общо представлява тръбичка, закрепена към ареолата, чрез която сучейки бебето получава и кърма от гърдите, и добавка едновременно; кърма от гърдите на мама, след което добавка в шише; изцедена от гърдата кърма и предложена в шише и друга бутилка с добавка;
  • Ако става въпрос за забавяне на лактацията, най-добре е бебето да бъде поставяно оптимално често на гърдите на мама, след което те да бъдат допълнително стимулирани с изцеждане и чак в краен случай да се предлага добавка, което може да се случва и през хранене. В този случай е важно да обсъдиш с консултант как и ти, и бебето ще се чувствате най-добре;
  • При проблеми, свързани с родоразрешението е добре изцеждането да стартира оптимално рано, като мъничето получава тази кърма и при нужда – добавка. Ако мама е в състояние да го кърми, то нека го прави, а дохранването да се поеме от таткото или бабите;
  • При наличие на плацентарни остатъци се наблюдават симптоми, типични за мастит или предмаститно състояние, но липсва напрежение в гърдите. Задължително се прави ултразвуков преглед и кюретаж, ако се налага. През това време бебето може да се храни смесено, като е желателно гърдите да бъдат допълнително изцеждани. След това нормалната лактация ще се възстанови.

ВАЖНО!

Когато бебето получава добавка тя НЕ БИВА да бъде смесвана с кърмата. Дават се по отделно, като е желателно да се започне с кърмата, а след това да се даде адаптираното мляко.