Следващото раждане

• от 5

Следващото раждане според всички специалисти е лесно и преминава по-бързо. Разликата според лекарите е огромна и е в полза на раждащата за пореден път.
Следващото раждане

Следващото раждане

Следващото раждане според всички специалисти е лесно и преминава по-бързо. Разликата според лекарите е огромна и е в полза на раждащата за пореден път.

Според много проучвания над 78% от раждащите за втори път имат бързо, лесно и хубаво раждане.
Независимо на каква възраст си и колко време е минало между ражданията, улеснението със сигурност ще се усети.

Всъщност и първата бременност може да завърши с прекрасно раждане, но практиката в нашите родни болници не предполага подобна екстра.

В България специалистите масово смятат, че раждането трябва да протече възможно по-бързо, да бъде ръководено от тях на всеки етап и ако естествения родилен процес не влиза в техните схеми, то в ход влизат веднага стимулацията със системи окситоцин, викове за изкуствени напъни и задължителната епизиотомия.

Всичко това може да се избегне като просто се следва нормалния ритъм на появата на малкото човече на бял свят. Но в нашите условия почти не се намират лекари, които да са подготвени да асистират на истинско естествено раждане, в самите болници пък няма и нужните условия, в които жената да се чувства уютно, на сигурно и приветливо място, никой да не й вика, да е обградена е от любими хора и да не я карат да заема задължителната лежаща поза. Именно за това много жени решиха да раждат у дома.

За тези, които не смеят да предприемат тази стъпка, остава да се радват, че второто раждане би трябвало да е по-лесно.

Къде всъщност са разликите?

Една от основните разлики е на психическо ниво. Бъдещата майка вече има дете или деца, за които да се грижи и просто няма време да се задълбочава в страхове и притеснения, които са основната пречка за протичането на едно нормално естествено раждане.

Освен това, раждащата за пореден път жена обикновено е с няколко години по-голяма от първия път, тоест по-мъдра, по съзнателна и готова да се грижи качествено за здравето и формата си. А храната и спорта също са от ключово значение за протичане на бременността и раждането.

Много често, ако майката не е доволна от първото си раждане, то тя посещава качествени курсове и попълва липсващите знания, като ги добавя към вече преживяното. Така при повторното раждане тя вече знае какво иска, къде да го търси и по какъв начин да преживее следващото си раждане. Тя вече е анализирала грешките, допуснати първия път и знае как да ги избегне.

Разликите са и на чисто физиологично ниво. Първия етап от раждането, разкритието на шийката на матката, става по-бързо. Подготвителните контракции са по-кратки, а може и изобщо да не ги усетиш и да бъдеш изненадана от родилните контракции и напъни. Организмът на жената, която вече е раждала е подготвен за тези етапи и по тази причина при следващо раждане преминава през тях за по-кратко време.

Ако при първото раждане разкритието и контракциите може да отнемат до около дванадесет часа, то при следващо този период се скъсява до около шест, осем часа.

Шийката на матката и мускулите на влагалището и около него са по-еластични, по тази причина разкритието се получава за по-кратко и с по-малко усилия и енергия от тялото.

Нивото на страх, тоест на адреналин е по-ниско, това се отразява благотворно на раждането. Притесненията и страховете водят до промяна в хормоналното ниво, нужният баланс се нарушава и преобладават хормоните, които пречат на подготовката на тялото за раждане.

Етапът на напъните също преминава по-бързо, освен това като вече раждала, ти със сигурност ще може да разпознаеш истинските напъни и при нужда ще можеш да напънеш допълнително. Но най-важното е да оставиш тялото си да свърши работата и да не напъваш излишно.

Много лекари смятат, че ако първата и следващата бременност са изминали повече от три, четири години, то тялото сякаш ражда за първи път. Но всъщност се оказва, че не е така, то има памет за случилото се и опитът от първото раждане не е забравен.

Усложненията от първото раждане изобщо не е задължително да се появят и при следващите, освен това вагиналното раждане протича безпроблемно дори при предишно секцио.