Следродилна тъга - депресия ли е това? Как да се справите?

• от

Следродилна тъга - депресия ли е това? Как да разпознаете симптомите и как да се справите?

Следродилна тъга - депресия ли е това? Как да разпознаете симптомите и как да се справите?

Току-що сте родила (най-прекрасното бебе на света), съпругът ви гледа влюбено и усмихнато (все едно сега сте се запознали), майка ви и свекърва ви се надпреварват, за да ви помогнат. А вие… сте тъжна, сълзите ви са на върха на носа, смятате, че с нищо не се справяте добре, и изобщо – настроението ви е далеч от това, което би трябвало да бъде!

Спокойно! Според 80-85% от жените на планетата – точно такова трябва да е настроението :). Добре дошли в света на следродилно тъжните... За повечето родили жени тези симптоми минават сякаш „между другото“.

От професионална гледна точка именно „тъга“ е по-точното название, защото като цяло то би следвало да трае кратко и да не е силно емоционално разтърсващо преживяване.

За „тъгуващите“ майки е характерно:

 • Състоянието да стартира 3-5 дни след раждането;
 • Да продължи 2-3 седмици;
 • Да имат леки нарушения в съня и да са необяснимо емоционални;

Тъгата да не оказва влияние на способността им да се грижат за бебето. Тенденцията да се развие следродилна тъга не е обвързана с предходни състояния на силна емоционална нестабилност, продиктувани от стрес или друг проблем. Ако обаче майката има такава история, е много по-вероятно да развие следродилна депресия. Това е доста по-сериозно състояние, което понякога изисква и лекарска намеса.

Следродилната депресия:

 • Това състояние засяга 10-20% от току-що родилите жени;
 • За рискови фактори за развитието й се считат предходни силни депресивни състояния, психологически стрес и неадекватни реакции от най-близките (често семейни разпри на различни теми могат да отключат такова състояние);
 • Симптомите включват – депресивно настроение, плач и за най-малкото, неспособност да се наслаждава на ежедневните радости, нарушен сън, умора, проблеми с апетита, мисли за самоубийство, усещане за неадекватно поведение като родител и др.;
 • Характерен симптом е силната тревога за състоянието на детето, като основен проблем са негативните мисли на самата майка, като такива, при които тя наранява бебето. В действителност обаче страдащите от следродилна депресия жени много рядко посягат на мъника.

Защо се случва това?

Специалистите не са единодушни по въпроса какво точно предизвиква тези състояния. За едни от първите виновници се считат хормоните.

Нивата на естроген, прогестерон и кортизол спадат рязко в първите 48 часа след раждането. Жените, склонни да отключат такива състояния, обикновено са много чувствителни на такъв тип промени.

Други рискови фактори могат да бъдат:

• Предходно депресивно състояние;
• Семейна обремененост с подобни проблеми;
• Семеен конфликт, загуба на работа или липса на подкрепа от близки и приятели;
• Предходни загуби като спонтанни аборти или мъртви раждания.

Как да се справите?

Следродилната тъга е състояние, което не изисква намеса на специалист, но все пак е добре, ако се тревожите, да се допитате до личния лекар. Първо и основно обаче е да получите подкрепа от близките и най-вече от партньора.

Не се колебайте да споделяте чувствата си – семейството ви със сигурност няма как да се досети какво всъщност изпитвате.

Радвайте се на дребните неща – усмивката на бебето, прегръдка от любимия…

Ако състоянието се задълбочи към депресия, е от изключителна важност да се потърсите специализирана помощ. Личният лекар ще прецени според сериозността към какъв терапевт да ви насочи.

По-леките форми могат да се повлияят добре от терапия с психолог. Ако нещата са сериозни, би могло да се наложи и медикаментозно лечение.

Разбира се, всичко това трябва да се комбинира с адекватно поведение от страна на близките ви и желание от вас нещата да се оправят максимално бързо

Какво можете да правите у дома?

 • Обградете се само с тези членове на семейството и приятели, които проявяват разбиране и ви подкрепят. При нужда ги помолете да се грижат за бебето;
 • Грижете се за спокойствието си и си почивайте. Спете всеки път, когато и бебето спи;
 • Направете така, че да не оставате сама за дълго;
 • Намерете време, което да прекарате насаме със съпруга/партньора си;
 • Взимайте душ и полагайте грижи за външния си вид всеки ден;
 • Излизайте навън за среща с приятели. Ако е възможно, оставяйте бебето на грижите на друг в тези моменти, но не пречи и да излизате заедно;
 • Не изисквайте прекалено много от себе си. Вие не си робот – все пак има кой друг да свърши домакинската работа. Вашата грижа е бебето :).
 • Говорете с други майки – техният опит може да ви се окаже много полезен. А и споделянето на проблема винаги отваря път към решаването му;
 • Ако мислите, че състоянието ви се задълбочава, потърсете помощ.

Как да се предпазите?

Едно от първите и най-важни неща е бременността да е желана. След това идват самообучението (чрез списания и книги) и училищата за родители. Те предлагат много ценна информация и подготвят бъдещите майки и татковци за това, което им предстои. Когато знаете какво ви очаква, сте много по-подготвени да се справите, отколкото ако действителността ви залее като студен душ. А идеалната следродилна превенция на тъгата и депресията е... кърменето! По време на кърмене се отделят хормоните пролактин и окситоцин. Те действат успокояващо и ще ви накарат да се чувствате щастлива, а освен това засилват и връзката ви с бебето.