Сладки опасности

• от

Подсладени сокчета, плодови млека, бисквити, близалки, вафли, чипсове...всичко съдържа захар под една или друга форма. Повече от всякога децата ни ежедневно приемат супер сладки храни и напитки. Последиците не са за подценяване!
Сладки опасности

Сладки опасности

Повече от всякога децата ни ежедневно приемат супер сладки храни и напитки. Последиците не са за подценяване!

Подсладени сокчета, плодови млека, бисквити, близалки, вафли, чипсове...всичко съдържа захар под една или друга форма. Изследователи от Университета в Калгари са анализирали редица храни като млека и зърнени закуски, специално маркирани за възрастта до 3 г., и установили, че при повече от половината изследвани продукти, поне 20% от съдържащите се калории са от захар.

През последните 30 години производителите постепенно заместват захарта като подсладител в храните и напитките с високофруктозен царевичен сироп (ВФЦС) - известен още като "глюкозен царевичен сироп". Освен способността му да увеличава трайността на продуктите, той се смесва по-лесно с течностите и запазва сладостта си по-добре от захарта.

Поради тази причина намира много широко приложение в продуктите на големите компании. Днес той се съдържа на практика във всички преработени храни и напитки - корнфлейкс и други зърнени закуски, сладоледи, готови супи, бял хляб, кексове, плодови сокове, сосове и още много, много други. Смята се, че широкото му приложение в толкова много от ежедневно консумираните храни е причина за големия процент на децата с наднормено тегло в развитите страни.

Колко захар на ден е здравословно за приемат децата?

Специалистите по хранене на децата препоръчват не повече от 5 чаени лъжици захар на ден. На практика обаче анализите показват, че подрастващите (дори тези до 3 г.) приемат под различна форма до 16 ч.л., а в някои случаи се стига дори до 24 ч.л. захар, което съответства на около 20% от препоръчителната дневната доза калории.

Защо е толкова вредна захарта?

Учените са категорични, че големите дози захар и високо калорични храни водят до затлъстяване и тежки последствия за здравето в по-късна възраст. Увеличават се нивата на триглицеридите (т.н. лош холестерол), а това води до голям риск от увреждане на артериите и сърдечно-съдови заболявания. Високото ниво на триглицеридите може да предизвика и тежко възпаление на панкреаса.

Черният дроб също е изложен на огромен стрес, когато в тялото постъпват толкова много подсладени храни. Сблъсквайки се с такива високи дози фруктоза, той не може да се справи с преработването й и част от нея се превръща в мастни молекули. Те от своя страна постъпват в кръвоносната система и оттам се покачват холестеролът и триглицеридите. Освен това фруктозата блокира производството на хормона лептин, който е отговорен за чувството ни на ситост и това допълнително засилва опасността от затлъстяване.

Разбира се, не става дума за фруктозата в плодовете, където тя естествено се съдържа. Няма никаква опасност организмът да се претовари с фруктоза от плодовете, защото хапвайки ги човек лесно се засища, а фибрите в тях забавят храносмилането и черният дроб не се затормозва от внезапното струпване на големи количества фруктоза, както се случва, когато консумираме подсладени напитки например.

Какво да правиш?

Безсмислено е да стигаш до крайности и да се опитваш да изолираш тотално захарта в различните й форми от менюто на детето.

Ето обаче няколко съвета как да редуцираш приема на сладко от малкото:

  • Чети внимателно опаковките на храните (бисквити, сокове) където има описание на хранителното съдържание и калориите. Фиксирай вниманието си върху захарта и имай предвид, че 4 грама са 1 ч.л.
  • Забрани всички подсладени напитки. Когато детето е жадно, давай му вода. Ако предлагаш сокове, нека да са фрешове, а ако са пастьоризирани (при тях почти винаги има захар или друг подсладител) количеството не трябва да надвишава 100 до 200 грама за децата от 1 до 6 г.
  • Използвай захарта стратегически. В повечето дни се опитвай да спестиш захарта в диетата на малкото. Купувай неподсладени храни, а когато прецениш добавяй мед, захар или кленов сироп, като се водиш от правилото за препоръчителната доза.
  • Създавай повече активни занимания на детето. Правете редовно разходки, но не само да го возиш в количката или да седите на пейката в парка. Събирай малкото с други деца, носете топка, колело и други играчки, които да провокират активността на малчугана. Децата, които се движат редовно, могат  да приемат повече захар от препоръчваната дневна доза.
  • Помисли за здравословни алтернативи на десерта. Първи в тази поредица са плодовете. Децата обичат по-сладките от тях – круши, пъпеш, кайсия. Приучи го да започвате с тях, когато поиска нещо сладко. Когато имате специален повод предлагай малки порции – сладолед, няколко парченца черен шоколад.
  • Бъди гъвкава и не се впускай в крайности. Тоталната забрана на сладкото у дома, ще го направи още по-желано и детето ще използва всяка една възможност да посегне на „забранения плод“.

Автор: Виолета Калъпова

calendar

Календар