Скрити алергени у дома - вижте кои са те и как да ги премахнете?

• от

Чудите ли се защо алергията ви не спира, въпреки че сте взели необходимите мерки и поддържате жилищната среда стерилна? Или без какъвто и да е повод започвате да кихате и да се задушавате?

© iStock.com
Истината е, че в дома ви се спотайват множество скрити алергени, които макар и невидими, дразнят рецепторите ви и провокират реакция. А ако не ги премахнете, ще застрашите здравето на всички обитатели. Вижте къде трябва да търсите скритите алергени у дома и ги елиминирайте на момента.

Скритите алергени у дома са основен проблем за хората, страдащи от някакъв вид алергия. И дори да чистите, търкате, лъскате и полирате всички повърхности и потенциални причинители на дразнения, някъде все остават онези невидими микроорганизми, които изострят сетивата и нервите ви до краен предел.

Ето кои са те и как да ги премахнете:

Стайни растения

Или по-точно тяхната почва и саксии. Постоянната й влага създава идеална среда за развитие на мухъл. Затова избягвайте преполиване, както и струпването им в помещенията, където прекарвате голяма част от времето си у дома, особено в спалнята. Ако въздуха в дома ви е прекалено влажен, потърсете средства, които да действат като влагоабсорбатор.

Мухъл

Мухълът е един от най-коварните алергени, тъй като много често се образува на невидими на пръв поглед места (влажни и усойни) и разпръскват спорите си във въздуха необезпокоявано. Имайте предвид, че развъдник на бактерии са дори постелките срещу хлъзгане в банята, гъбичката за къпане или за съдове, под тапетите. Чудесна превантивна мярка срещу мухъла е ябълковия оцет. На всеки три месеца пръскайте текстилните материи и проверявайте потенциалните гнезда.

Акари

Акарите са миниатюрни бактерии, които са навсякъде в околната среда, най-често в завесите, меката мебел и килимите. Те се хранят с кожни клетки и могат да предизвикат сериозни проблеми с дишането, особено при малки деца. Затова е препоръчително да перете редовно и с гореща вода всички текстилни повърхности, да ги оставяте да изсъхнат идеално и да подбирате гладки материи вместо мъхести. Не пропускайте да изтупвате и плюшените играчки.

Хлебарки

Хлебарките не само са напаст за дома, но и опасни за здравето. Изпражненията, слюнката и прашеца, който отделят, могат да предизвикат кихане и задух. А ако видите една, бъдете сигурни, че някъде се спотайват поне още 500. Обикновено се крият в тъмните и влажни цепнатини или в близост до хранителен източник (кофата за боклук, микровълновата и готварската печки, шкафовете с провизии). Разпръснете ефективна отрова и запушете със силикон всички пролуки (включително около канала и входната врата)

Полени

Не обвинявайте домашния си любимец за алергичните симптоми, които се появяват в негово присъствие. Може би козината му е поела цветен прашец и растителни влакна при разходката. Същото важи и за връхните дрехи и обувките ви. Тях оставяйте в антрето веднага щом се приберете, а преди да влезе у дома след разходка, избърсвайте домашния любимец с влажна кърпа. Къпете го всяка седмица и решете ежедневно козината му.

Книги

Колкото и добро впечатление да прави богатата библиотека у дома, десетките книги в нея събират прах, която е чудесна среда за развитие на алергени като акари, въшки или спори. Ще го разберете, ако проявявате симптомите при всеки контакт с някое четиво. Редовното изсмукване с прахосмукачка, изтупване и премахване на влагата може да помогне. Но най-добре е да ги изолирате в затворено пространство.

Нови мебели или прясна боя

И двете отделят във въздуха летливи органични съединения, които могат да причинят затруднения в дишането, дразнене на рецепторите и влошаване на астмата. При това година след като сте ги купили или сте ремонтирали дома си. Затова е добре да инвестирате в продукти и вещи, в чийто състав липсват тези съединения. Малко по-скъпи са, но си заслужава, особено ако сте предразположени към алергии. Ако се притеснявате за настоящия си интериор, снабдете се с уред за пречистване на въздуха.