Симптоми при бременност преди да си направиш тест

от

Симптомите при бременност са всички онези промени в организма и себеусещането ти, които ти подсказват, че очакваш бебе преди още тестът за бременност да го е индикирал.
Симптоми при бременност

Симптоми при бременност

Симптомите при бременност са всички онези промени в организма и себеусещането ти, които ти подсказват, че очакваш бебе преди още тестът за бременност да го е индикирал. И въпреки че симптомите при бременност са индивидуални за всяка жена, има няколко по-общи ранни знаци, които често пъти са неоспоримо доказателство, че ще ставаш майка.

Още със зачеването, в тялото ти започват да се отделят хормони, които засягат нормалното функциониране на органите ти и предизвикват необичайни оплаквания. Но точно тук може да настъпи объркването. Много от ранните симптоми при бременност наподобяват онези при ПМС (предменструален симптом). И ако в този момент не се опитваш да заченеш, може да си помислиш, че всичко е заради предстощия те менструален цикъл. А в действителност вече си бременна.

Предлагаме ти списък на най-обичайните симптоми при бременност, които ще ти помогнат да разбереш дали усещанията ти са плод на невинно неразположение или на нещо по-голямо. Но помни – някои от тези симптоми може да се проявяват съвсем леко. Така че при всякакви колебания и основания за евентуална бременност, си направи тест или посети гинеколог.

 • Закъсняване на менструалния цикъл – много често това е най-точният знак, че си бременна. Особено, ако си точна като часовник. Но все пак, за да си сигурна изчакай 2 седмици от датата, на която е трябвало да настъпи и си направи тест.
 • Просто „се чувстваш” бременна – много жени вярват, че имат шесто чувство по отношение на бременността. И често се оказват прави. Може би се чувстваш някак по-различно – уморена, с променливо настроение, гади ти се, замаяна си. Освен това са ти се появили киселини, запек или ходиш по-често до тоалетната. Усещаш гърдите си някак по-чувствителни, а тази болка ниско в гърба направо не ти дава мира. Просто не се чувстваш на себе си!
 • Виене на свят и отпадналост – при изкачване на стълби, при рязко ставане след кратко преседяване на едно място или просто докато чакаш на опашката в магазина. Понякога може дори да припаднеш. Причината? С нарастването на матката, тя притиска артериите в краката ти. Така кръвообръщението ти е възпрепятствано и ти става замаяно. Много често този симптом се проявява, когато не си яла, тъй като нивото на кръвната ти захар е спаднало, а това е основният хранителен източник на бебето.
 • Подуване на гърдите – много често оплакване, което е характерно и при ПМС. Истината е, че тъканите на гърдите са много чувствителни към хормоните. След оплождането на яйцеклетката прогестеронът и хормонът на бременността (човешки хорион-гонадотропин) започват да циркулират в тялото и увеличават кръвния обем. Това предизвиква подуване и натежаване на гърдите.
 • Потъмняване на зърната – Хормоните на бременността влияят и върху дейността на меланоцитите, или иначе казана – на клетките в зърната на гърдите, отговорни за цвета им. Жените с по-тъмен цвят на кожата може да не забележат промените до по-късен етап от бременността – около 10-тата гестационна седмица.
 • Спазми – може да чувстваш спазми, сякаш настъпва месечния ти цикъл, но причината в случая е захващането на оплодената яйцеклетка за маточната стена. Матката започва да се разтяга, подготвяйки се за голямото нарастване през следващите 9 месеца.
 • Зацапване – Много жени бъркат лекото цветно течение с менструален цикъл. То се наблюдава при около 25 % от бременните жени, в момента когато оплодената яйцеклетка се захваща за матката. Ако забележиш, че цикълът ти е по-кратък от обикновено или се различава по нещо, направи си тест за бременност.
 • Умора -  ако усещаш, че през цялото време докато си на работа или вършиш задълженията си, мислиш единствено как да си подремнеш, или пък не ти се прави нищо от обичайните ти занимания като разходка, тренировка, срещи с приятели, защото се чувстваш изтощена, може би вече организмът ти не е само твой. Дори в ранен етап на бременността (около 2 седмици след зачеването), бебето започва да консумира твоите калории, а това изчерпва енергийните ти ресурси доста бързо.
 • Гадене – въпреки че силното гадене (което се среща при около 85 % от бременните) вероятно няма да се прояви в първите няколко седмици, някои жени усещат леко гадене в ранен етап на бременността. При това в най-неочакван момент като возене в кола или в градския транспорт.
 • Подуване – дрехите изведнъж започват да те стягат, а тялото ти е някак подуто. Причината е, че повишеното ниво на прогестерон забавя действието на храносмилателния тракт и стомахът ти е по-подут от обикновено. Това често се случва и при ПМС, но подуването изчезва с настъпването на месечния цикъл, тъй като нивото на прогестерон спада. Ако обаче подуването не престава, а менструацията ти се бави, купи си тест.
 • Уринираш по-често – по време на бременността бъбреците трябва да изхвърлят течностите по-ефективно. В последните месеци обаче, причината ще бъде в уголемената матка, която притиска пикочния ти мехур.
 • Внезапни апетити – в 03:00 часа сутринта ти се прияжда шоколадов сладолед и нищо друго не може да задоволи вкусовите ти рецептори. Или не спираш да чупиш хляба, а вечерята ти стои непокътната. Причината е, че прекалено изтощеното ти тяло има нужда от допълнителна доза въглехидрати, тъй като те лесно се преработват и така поддържаш енергийното си ниво високо.
 • Главоболие – увеличаването на кръвния обем може да предизвиква чести, но леки пристъпи на главоболие в първите няколко седмици на бременността. Те би трябвало да спрат, когато тялото ти привикне към повишеното количество хормони.
 •  Запек -  същите хормони, отговорни за подуването, причиняват и запек. Тъй като по време на бременността храносмилателният тракт работи на по-бавни обороти, храната може да не се обработва толкова бързо. При това с напредването на гестационните седмици този проблем ще става все по-сериозен.
 • Промяна в настроението – колкото по-уморена се чувстваш, толкова по-податлива на променливи настроения ще бъдеш. Да прибавим главоболията, подуването, запека и болките в гърдите. Но трябва да знаеш, че е абсолютно нормално по време на бременност да изпитваш смесени емоции – от вълнение до депресия, от радост до тъга, от смях до сълзи.
 • Измерване на вътрешната температура – покачването на вътрешната ти температура с половин или повече градуси обикновено е характерно за периода на овулация и приключва с настъпването на месечния цикъл. Но ако забележиш, че не намалява след повече от две седмици, може би трябва да си купиш тест.