Симптоми изискващи незабавно внимание

• от 1

Бременността протича различно при всяка жена – при едни тя е лека и безпроблемна, при други тежка и съпътствана от много усложнения.

Бременността протича различно при всяка жена – при едни тя е лека и безпроблемна, при други тежка и съпътствана от много усложнения. При всички бъдещи майки обаче са възможни проблеми - необичайни оплаквания, предизвикващи истинска паника по отношение на състоянието на бебето. Не ги пренебрегвай! Защото има симптоми по време на бременността, които изискват незабавно внимание. И ненавременното им отразяване може да се окаже фатално както за нероденото ти дете, така и за теб самата.

Силно главоболие или подуване на цялото тяло - главоболието през първия триместър не е повод за тревога, особено ако по принцип страдаш от мигрена. Както и лекото подуване на крайниците по време на бременност, което означава просто натрупване на течности в тъканите. Но ако внезапно, по време на втория или третия триместър, усетиш разцепваща болка в главата или пък ръцете и лицето ти се подуват неконтролируемо и не спадат, веднага потърси лекар. Това може да са сипмтоми за прееклампсия (повишено кръвно налягане, застрашаващо живота на бебето), които често са придружени от замъглено зрение.

Силна жажда и често уриниранемного често тези две оплаквания са съпроводени с повишен апетит и умора и са симптом за гестационен диабет. Това заболяване обикновено се развива през втория триместър и се дължи на неспособността на майчиния организъм да произвежда достатъчно количество инсулин.

Симптоми изискващи незабавно внимание


Постоянна умора – възможно е да е симптом за анемия - състояние, което възниква, когато нивото на червените кръвни клетки е по-ниско от нормалното. Ако освен постоянното отмаляване чувстваш недостиг на въздух и изглеждаш бледа, потърси консултация с лекар. Може да ти предпишат фолиева киселина и желязо, за да подсилиш организма. Ако положението стане тежко обаче, може да се наложи преливане на кръв.

Симптоми изискващи незабавно вниманиеСилно повръщане – сутрешното гадене по време на бременността в повечето случаи е неприятно, но не и опасно явление. То е характерно предимно за първия триместър докато организмът привикне със случващите се промени. Но ако повръщаш толкова много, че не можеш да задържаш никакви храна и течности или да уринираш, потърси лекар. Възможно е да се стигне до сериозно обезводняване, което не е добре нито за теб, нито за бебето ти. Друга възможност е да страдаш от рядко заболяване, изразяващо се чрез изострено повръщане, което да продължи през всичките 9 месеца. При всички случаи се консултирай със специалист, защото има вероятност да си получила хранително отравяне или да имаш треска.

Силни болки в корема – ако бременността ти е на по-малко от 12 седмици, а започнеш да чувстваш остри спазми в едната страна на стомаха, веднага потърси лекар. Вероятно ще те прегледат на ехограф със съмнение за извънматочна бременност (яйцеклетката се е захванала във фалопиевата тръба вместо в матката). Ако усетиш пулсиращи и силни болки в по-късен етап от бременността, също потърси лекар, защото може да се окаже всичко – от контракции до апендицит.

Контракцииако се случи между 24-та и 36-та гестационна седмица са знак за преждевременно раждане. Обикновено са придружавани от спазми достигащи до кръста, напрежение в таза и повишена вагинална секреция. Възможно е да ти предпишат някакви лекарства за задържане, но най-ефективно е лежането до 9-тия месец.

Отделяне на много вода – ако си в края на бременността, това отделяне може да означава, че ти изтичат водите и раждането започва. Но ако се случи внезапно, преди да е настъпила 37-та гестационна седмица, потърси лекар. Възможно е да се е скъсало сакчето с околоподна течност, в което е „затворен“ ембрионът и раждането да е настъпило преждевременно. Но не мисли веднага за най-лошото. Понякога бебето може просто да ритне по-силно в пикочния ти мехур и той да отдели малко урина.

Симптоми изискващи незабавно вниманиеКървене – трябва да се обърнеш към лекар всеки път, когато получиш вагинално кървене. Ако се случи през първия триместър, вероятно е резултат от захващането на зародиша за матката, а не е признак за спонтанен аборт. Случва се при много жени. Ако е по-обилно обаче, съпроводено с болка в таза, може да е симптом за извънматочна бременност, която трябва да се установи навреме. Ако се случи във втория или третия триместър на бременността, това кървене може да е знак за прокъсване на плацентата или за друг вътрешен проблем, който трябва да се провери на ехограф. Но не изпадай в паника. Обикновено лекото кървене по време на бременност не продължава дълго.

Липса на движение у плода – колкото повече се развива плодът в утробата ти, толкова по-подвижен става. И в един момент усещаш ритничетата на бебето в корема си на почти всеки час. Свикваш толкова, че ако понякога пропусне, започват да се питесняваш дали всичко е наред там вътре. Но не бързай да звъниш на лекаря. Вместо това изпий чаша плодов сок (захарта в него ще покачи кръвната захар на бебето и шансовете то да започне отнове да те подритва) и след това полегни за около половин час на лявата си страна в тихо помещение. Ако в този интервал от време не усетиш 3 – 4 движения, потърси експертно мнение. Обикновено не става дума за нищо сериозно, но може да се наложи да преминеш през няколко изследвания, за да сте сигурни.