Шумно дишане - на какво може да се дължи това?

от

Шумно дишане - на какво може да се дължи това?

Моят двегодишен син диша шумно и затруднено, дори когато не е болен. На какво може да се дължи това?

Шумното дишане, или т. нар. „стридор“, е често срещан проблем при децата още от раждането им. Той може да възникне във всяка част на нослето през малките „въздушни проходчета“ и обикновено се дължи на възпрепятстването на въздушния приток.

Характеристиките на шума подсказват откъде идва той всъщност.

Шумно дишане

Съществуват 6 основни типа шумно дишане:

Гъгнене – появява се при вдишване и издишване и идва от предната част на нослето. Обикновено това е съпроводено и със секрет – нослето е запушено. Въздушната струя може да бъде блокирана, така че на детето да му се налага да диша през устата.

Хъркане – чува се при вдишване, като силата на шума се променя. Идва от областта на сливиците (често от третата сливица) и обикновено се появява, докато детето спи, макар че ако запушването е упорито, може да мъчи малчугана и когато е буден.

Свирене – вероятно всеки от нас е чувал как нослето на малкото „свири“ понякога. Натрапчивият звук идва от говорния апарат или от гръкляна. Ако е по-силно изразен, може да се чуе и при издишване.

Хриптене – силен, неестествен шум, който се появява главно при вдишване. Можеш да го почувстваш, ако поставиш ръка върху гръдния кош на детето. Той е предизвикан от секрета, местещ се нагоре-надолу в дихателната тръба или по големите въздушни пътища. Когато детето има кашлица, шумът може да се влоши, ако секретът отиде в задната част на гърлото, и да се затрудни преглъщането. Често то става мъчително и болезнено. Появява се и гадене заради задействалия се рефлекс за повръщане.

Шумно дишанеСумтене – обикновено този звук се чува при издишване и се наблюдава при деца със заболявания на дихателните пътища. Това се случва, защото те частично затварят гласовия апарат, за да задържат въздуха в малките въздушни пътища и по този начин да ги предпазят от колапс.

Свистене – свирещият звук идва от гръдния кош на малчугана. Шумът произлиза от въздуха, преминаващ през големите въздушни пътища, когато това е невъзможно през малките.

Всичко, което смущава и пречи на детето да диша, е възможно да предизвика шумно дишане, така че може да се състави доста обширен списък с евентуални причини.

Децата с шумно дишане трябва да бъдат наблюдавани от педиатър и детски УНГ специалист, ако често проявяват симптоми като:

  • затруднено дишане
  • забавен растеж (при проблем с третата, носна сливица)
  • нехарактерен (променен) глас
  • трудности при хранене
  • бледност