Сред традиционните зимни лакомства коледният кекс Щолен заема особено място. Изключително популярният в Германия десерт може да се похвали с многовековна история, богата на куриозни случаи, отбелязва "Дойче Веле".

Щолен е кекс с продълговата форма, съдържащ много орехи, стафиди, аромати и целия обсипан с пудра захар. На пръв поглед той трябва да напомня загърнатият в бяла пелена новороден Исус. Коледното лакомство е запазило тази си форма в течение на векове. За пръв път щолен се споменава в документ от 1329 г. като един от празничните дарове за местен епископ. Но тогава вкусът на кекса даже отдалеч не е напомнял днешния. Щолените са се печали по време на постите преди Рождество, а според каноните на Католическата църква, тогава са могли да използват само растителни продукти. Затова тестото се е правело от овес, брашно и вода. Естествено, че това не е отговаряло на изтънчения вкус на аристокрацията.
През 1430 г. курфюрстът Ернст Саксонски и неговият брат херцог Албрехт помолили папа Николай V да разреши използването на краве масло вместо рапично при изпичането на кекса. Негово преосвещенство не удовлетворил молбата на чревоугодниците. И едва през 1491 г. тогавашният глава на Римокатолическата църква Инокентий VІІІ разрешил със специално послание, известно като "маслен декрет", да се консумира масло и мляко по време на поста. Е в замяна е трябвало да се плати определена сума в полза на църквата. И макар в началото "масленото разрешително" да е важало само за аристокрацията, пекарите по своему изтълкували посланието на папата и оттогава започнали да замесват тестото за щолена с изрядна доза краве масло.Преданието гласи, че идеята в коледния щолен да се добавят натрошени орехи и стафиди принадлежи на придворния пекар Хенрих Драздо от саксонския град Торгау. Именно той забърква този вкус на щолена, който днес е познат на всеки в Германия. Впрочем съществуват множество разновидности на кекса: с мак, с извара, орехов, марципанов. Но най-прочутият от всички е дрезденският щолен, който се отличава с високото си съдържание на масло. Наименованието "Дрезденски оригинален щолен" е патентовано. Правото да се наричат така имат само тези кексове, които наистина са приготвени в Дрезден и неговите околности.
В саксонската столица едно време са наричали щолените - "щрицел". Именно затова традиционният коледен пазар в Дрезден се нарича Щрицелмаркет, т.е. "пазарът, където се продават щтирецели". Той съществува вече 573 години и официално е най-старият в Германия.
В Дрезден щоленът има своя собствена история. Започвайки от 1560 г. саксонските пекари са дарявали на курфюрста преди Рождество два щолена, всеки от тях е бил дълъг 1,5 метра и е тежал 18 кг. Ескорт от осем пекаря и осем калфи са го доставяли в замъка. А през 1730 г. по заповед на Август Силния, курфюрст на Саксония и крал на Полша, е бил изпечен щолен, тежащ 1800 кг. Приготвянето му е отнело цяла седмица и в него са участвали около 100 души. Изпичането му е траело цели 6 часа. Затова пък над 20 хиляди гости са успели да опитат по хапка от гигантското лакомство. Легендарният щолен е бил нарязан от специален нож, дълъг 1,6 метра. И още една особеност: едва няколко седмици след изпичането му, щоленът придобива оптималния си вкус. Именно тогава всички съставки пропиват в тестото и създават неповторимия аромат и вкус, който го прави толкова популярно сладко коледно изкушение.
Как да си направим "Коледен щолен"?
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.