Щастливи заедно след спонтанен аборт - необходими и ефективни техники за оцеляване

от

Спонтанният аборт е болезнено, мъчително и неутешимо преживяване за всяка интимна двойка. И за да останат щастливи заедно, след спонтанен аборт партньорите се нуждаят от техники за оцеляване,...

Спонтанният аборт е болезнено, мъчително и неутешимо преживяване за всяка интимна двойка. И за да останат щастливи заедно, след спонтанен аборт партньорите се нуждаят от техники за оцеляване, с помощта на които да запазят връзката си силна и здрава. Защото в любовта, двама души се сливат в едно, обръщайки се един към друг. А в скръбта, същите двама души се отдръпват един от друг, оставайки изолирани и самотни. Останете щастливи заедно и след спонтанен аборт.

Спонтанният аборт засяга интимната връзка по множество начини. Дълбоката болка от загубата обгръща като пашкул всеки от двамата партньори и не им позволява да се отворят един за друг. А точно в този момент те трябва да изразяват взаимната си подкрепа и да съумеят да преодолеят заедно скръбта в името на общото си бъдеще.

Основният проблем във взаимоотношенията възниква заради различния начин, по който двамата реагират на ситуацията. Мъжете обикновено говорят за практически действия, докато жените за възстановяване. Много често те започват да се обвиняват взаимно. Така объркването и болката се развиват и ако не бъдат овладяни, предизвикват огромно напрежение във връзката, дори раздяла.

Ето защо е от изключителна важност да си дадете взаимни толерантност, пространство, съпричастност и помощ, които да не ви позволят да се отдръпнете един от друг.

Предлагаме ви няколко простички, но необходими и ефективни техники за оцеляване, с помощта на които ще се сближите и ще останете щастливи заедно след спонтанен аборт.

Подкрепяйте се един друг – всеки от вас трябва да осъзнае, че другият не е виновен за загубата

И дори да ви е трудно, да продължавате да демонстрирате обич и уважение към човека до себе си. Когато единият критикува начина, по който другият изразява мъката си или пък липсата на такава (според него), настъпва разрив в хармонията на връзката ви. Домът трябва да е като безопасен пристан в бурните води на скръбта. Затова трябва да търсите наистина разумни начини да се подкрепяте взаимно в този тежък момент.

Приемайте мъката на другия - без значение как скърби любимият ви, приемете го

Спрете да изразявате на глас желанието си той да реагира различно. Диапазонът от емоции може да бъде колкото широк, толкова и натоварващ – шок, вина, безпомощност, страх, гняв и съпротива срещу несправедливостта на живота, както и мъка по загубата на една една неосъществена мечта. Но трябва да разберете, че макар да изживявате заедно тази ситуация, емоциите, които всеки от вас преживява, са абсолютно индивидуални.

Не се изолирайте един от друг

Не използвайте изолацията като метод за оцеляване. Трябва да обърнете особено внимание на поведението си, ако работата, хобитата, социалните контакти и други ангажименти ви пречат да прекарвате повече време с принципно най-любимия човек.

Общувайте един с друг

Никога не използвайте мълчанието като инструмент за комуникация помежду ви след спонтанния аборт. Партньорът ви ще го приеме единствено и само като негативна реакция. Изразявайте чувствата си, защото половинката ви едва ли притежава свръхестествени сили, за да предположи какво изпитвате. Думите ви трябва да наблягат на емоционалното ви състояние, а не да звучат обвинително.

Контролирайте разходите си – известно е, че пазаруването лекува

Но харченето на излишни средства може само да налее допълнително масло в огъня. То не само дразни партньора ви, но и влияе пагубно върху семейния бюджет. Помнете, че връзка, възстановяваща се след спонтанен аборт, изисква внимание и съвместно положени усилия. Всъщност връзката трябва да заема първо място сред приоритетите ви.

Ухажвайте се!

Без значение колко отчуждени един от друг се чувствате в този момент, опитайте се да се сетите за нещо, което партньорът ви прави с удоволствие. Може да е някакво ястие, начин за почивка или просто малко внимание след прибирането му от работа. Интимната връзка изисква ангажимент, който играе ролята на свързващ елемент помежду ви. Взаимоотношения, крепящи се на някакви моментни чувства, са нестабилни. Не забравяйте да мислите за щастливите и красиви моменти, които сте имали преди да преживеете спонтанния аборт. Връзката ви ще стане по-силна чрез споделената тъга.

Колкото и кошмарен да ви се струва животът след преживян спонтанен аборт, не се затваряйте в себе си. Помнете, че най-близкият ви човек също страда. И ако съумеете да излезете от мъката ръка за ръка, може би съвсем скоро ще имате втори шанс да сбъднете мечтата си!
calendar

Календар