Шоколадът е по-полезен от плодовете

• от

Почитателите на шоколада вече могат да са щастливи - учени установиха, че той е по-полезен от плодовете.

Шоколадът е по-полезен от плодоветеПочитателите на шоколада вече могат да са щастливи - учени установиха, че той е по-полезен от плодовете. Според новите изследвания черният шоколад е по-богат на антиоксиданти в сравнение със соковете от боровинки и от други т. нар. "супер храни".

Учени от здравния и хранителен център на американската шоколадова компания Hershey, сравнили количеството антиоксиданти в сините, червените боровинки, нара и сока от акай. Равнището в 40 грама шоколад и в чаша какао или шоколад за пиене също били анализирани. Какаото и черният шоколад били на първо място в тестовете за флаваноли -антиоксидант, на който се приписват огромно количество заслуги - от премахването на бръчките до намаляването на опасността от сърдечно заболяване. Във всички тестове обаче шоколадът за пиене останал на последно място, вероятно защото атиоксидантите се губят в процеса на производство.

Предишно изследване показа, че само едно парче черен шоколад на ден може да намали опасността от сърдечно заболяване с една трета. 6,7 грама на ден са оптималното количество за предпазване на сърцето. Учени дори установиха, че само миризмата на шоколад може да предпази от настинка. Но за съжаление на любителите на шоколада заради високото му съдържание на мазнини и захар диетолозите препоръчват той да бъде част от балансирана диета, богата на не толкова вкусни храни като кафяв ориз, бобови растения и плодове и зеленчуци. /БГНЕС