Шести месец

• от 6

Повече информация за физическото развитие на бебето през шестия му месец, какво може да прави, как да подпомогнеш двигателното развитие на детето...

Какво може да прави бебето в шестия месец?

В началото на това тримесечие детето обикновено може да се обръща от гръб по корем и от корем по гръб, да пълзи самостоятелно, да седи без помощ, да хваща активно предмети под зрителен контрол.

Върти главата си свободно; има добро равновесие, седи само; достига добре до предмет с една ръка, сграбчва го и го слага в устата си; държи бутилка; върти се във всички посоки; пълзи.

Гледа и достига предметите спокойно и бързо, за да си върне онези, които са му били отнети.

Предпочита игрите с хора; лапа си пръста; изследва лицата на хората, които го държат.

Издава различни звукове; вокализира преживяванията си, свързана с удоволствие или с неудоволствие.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Ръце: Малкият човек започва да сочи към всички нови предмети и да имитира възрастните, които сочат към нещо.
Уста: Детето лапа своите ръце, крака и дори части от тялото на родителя, за да направи разграничението докъде свършва то и започва другият човек.
Очи: Разбира, че нещата са триизмерни, а зрението му/й вече е идентично развито с това на възрастен.
Уши: Вслушва се в собствения си глас с особена концентрация. Ще избърбори някакъв отговор на всяка твоя реплика.
Глава: Мускулите на врата заякват и главата стои съвсем стабилно. Детето започва все по-силно да изпитва нужда някой да му обръща внимание.
Гръб: На този етап някои бебета седят без чужда помощ, докато други се нуждаят от още време за това постижение.
Крака: Заравя пръстите на краката в пода, за да се оттласка и да стигне до нещо, което иска.

Как да помогнеш на двигателното развитие на детето?

Основна задача на гимнастиката през третото тримесечие е да съдейства за развитието на мускулите на трупа и краката. В легнало положение малкото да се може да се изправя само, като се хваща за околни предмети, да стои стабилно с помощ, да пристъпва встрани, като се придържа за неподвижна опора.

През цялото тримесечие продължи да правиш масаж и пасивна дихателна гимнастика с ръце. Ако детето не се обръща от гръб по корем и обратно, продължи да го упражняваш, докато започне да прави това.

Подпомагай и при пълзенето, сядането, изправянето и стоенето с упражненията, които си прилагала през второто тримесечие. Пълзенето трябва да се стимулира, докато детето започне да ходи около неподвижна опора. След това трябва да се подпомага ходенето, което е естественото човешко движение.

През цялото тримесечие продължи с подпомагането на стоенето. Нека детето стои, хванато за креватчето или за твоите ръце. Това му доставя удоволствие и стимулира развитието на силата и координацията на мускулите на краката.

Сядането ще подпомогнеш, докато детето започне само да сяда, което обикновено става през осмия месец. По същото време то започва само да се изправя, като се хваща за неподвижни предмети.

Когато детето стои стабилно, като се придържа, трябва да започнеш да го упражнява да пристъпва встрани. Поставете детето изправено, хванато за креватчето. Сложете интересна играчка на около 20 см встрани от него и с говор и мимика го карайте да я вземе, за да направи първата си крачка. Постепенно това умение се развива и детето започва да ходи в креватчето си, като се придържа в оградата му. Дай му възможност да упражнява това ходене.

Когато детето започне да пристъпва и да ходи, като се придържа в околните предмети, не се изкушавай да включиш проходилката. В шестия месец е твърде рано за нея. Изчакай до осмия. Сега е по-добре ти да му помагаш да ходи.

Малчуганите с проходилка прохождат по-трудно, свикнали са с опората и падат без нея.

По това време е полезно да упражняваш детето да пристъпва напред. Отначало го дръж под мишниците и го притегляй леко напред. Когато напредне, можете да го държиш само за китката или дланите на ръцете.

Как комуникира бебето?

Бебе в 6 месецШестмесечният малчуган обича да бъде заобиколен от хора и започва да показва задоволството си от присъствието на близките си.

Любими му стават онези игрите с мама и тати, които му позволяват да гледа лицата им. През този период се формират и основите на разбирателството и доверието между детето и родителите му. Малкото все по-често казва някои срички като “дадада”.

Вече с по-голяма увереност се обръща по гръбче и по корем. Търси любимата си играчка, дори тя да не му е пред погледа. Успява да хваща предметите и да си ги подава от едната в другата ръка. Опитва се да сграбчи и малки предмети, но това е все още трудно за него и бързо губи интерес.

Показва недоволството си, когато например е изпуснало любимото си мече. През този перод са и първите опити да се храни само. Често се усмихва, кикоти се и имитира различни звуци, които чува около себе си. Успява да играе с две играчки едновременно.

Време ли е за твърдите храни?

Повечето деца удвояват теглото си от раждането до 5-6 месец. Това обаче няма да се повтори в следващите 6 месеца, защото растежът малко са забавя. Така че,е нормално да очакваш апетитът на твоето дете леко да намалее.

Продължи с кърменето или с адаптираното мляко.

След 6-ия месец може да започнеш с въвеждането на твърдите храни, като го правиш постепенно. Помни, че основната храна на малкото все още е майчиното или адаптираното мляко.

Режимът на хранене също е много важен. Ако има възможност го съчетай с този на семейството. Така малкото по-лесно ще свикне с правилата у дома. При въвеждането на твърдите храни е добре да започнеш с плодове и оранжевите зеленчуци (моркови, тиква-под формата на пюрета) или, много подходяща за начало е също кашата от елда, която е богата на желязо, крайно необходима на бебето през този период.

Следвай сигналите на малкото за това какво количество храна да му предложиш. Нормално е малкото да ти покаже своите предпочитания -да се мръщи на дадено ястие и да хапва с охота от друго. За да предпазиш детето от задавяне трябва да избягваш някои храни. Такива са например ядките, големи парчета месо, вафли, бонбони, големи парчета сурови зеленчуци. Добре е, ако имате роднини с хранителни алергии да изчакаш с въвеждането на яйца, ягоди, шоколад, риба. По този въпрос трябва да се консултираш с педиатър.

След шестия месец е добре да го запознаеш с чашите. Така ще ти е по- лесно, тъй като след първата му годинка ще се наложи да ги използвате. Хитър начин за това е да използваш естествения стремеж на детето да те имитира. Можеш да купиш 2-3 пъстри чаши, за предпочитане пластмасови. Има специални, които наподобяват формата на шишетата и това ги прави лесни за хващане. Ако детето не е заинтригувано от тях, не се отчайвай. Опитай пак с чашите след ден-два.

Как да подпомогнеш развитието на детето?

Помогни на развието на езиковите умения на малкото, като не спираш да му говориш докато го обличаш, храниш, къпеш и т. нат. Отдели време да му разказваш за предметите около него, за интересни неща, които видиш, че го интригуват.

Говори му със спокоен и уверен тон. Сега е времето на първите уроци по дисциплина. Все пак става въпрос за начинаещи ученици, така че не прекалявай, когато например малкото не те слуша и се разсейва.

Окуражи малкото да си играе с малко по-сложни играчки. Бебета в тази възраст обичат да достигат предмети, да ги удрят един в друг, да се опитат да ги разглобят. Така че предмети от бита като малки тенджерки, пластмасови кутийки, дървени лъжици стават особено полезни в този период. Пък и малкото трудно ще ги счупи.

Как да създадеш ритуал за лягане?

Добре е също да започнеш със създаването на режим за лягане. Така ще избегнеш много главоболия за вбъдеще. За целта ще ти помогнат любимата му играчка или одеялце, които трябва да станат неизменна част от ритуала на приспиването. Слагай бебето, докато е будно. При някои бебета през този период може да има проблем със заспиването през деня и през нощта. Ако малкото ти често се буди, можеш да провериш дали е добре, но за кратко. После бързо го остави. Иначе винаги, когато се събуди вместо само да заспи отново или да се заиграе в леглото, ще търси твоето внимание.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Твоят малък палавник е на път да стане “мобилен”, така че сега първата ти грижа е да обезопасиш дома си. Не оставяй малчугана на места, от които може да падне. То трябва да бъде винаги в полезрението ти, не обръщай гръб дори и за една секунда. Не е добра идея също да го оставяш за дълго в компанията на домашния ви любимец. 

Продължавай да се грижиш около детето да не се пуши. Добре е да се поразходиш на четири крака из къщата и така да видиш къде са “горещите точки”.

Не оставяй предмети (ютия, тиган с горещо олио, ножици, игли и др.), с които детето може да се нарани или изгори.

Дръж далече от ръцете му малки, разглобяеми играчки, които може да погълне. Същото се отнася и за тези, с които играят баткото/каката. Храната и пособията за кучето не трябва да са в близост до храната за детето ти. Обезопаси контактите.

Прибери всички опасни кабели. Постави на недостъпно място препаратите и опасните шишета, които може да налапа малкото.

calendar

Календар