Шарката през бременността

от 6

Морбили, или т. нар. дребна шарка, е вирусно заболяване. Разпространява се по въздушно-капков път, като болните са заразоносители дни, преди да се появят първите симптоми. Вирусът засяга основно кожата, лимфните възли и дихателните пътища.
  • Морбили

Морбили, или т. нар. дребна шарка, е вирусно заболяване. Разпространява се по въздушно-капков път, като болните са заразоносители дни, преди да се появят първите симптоми. Вирусът засяга основно кожата, лимфните възли и дихателните пътища.

Инкубационният период на дребната шарка е 9-11 дни.

Първите признаци са висока телесна температура до 38-39 градуса, кашлица, запушен нос, зачервени очи. Характерно за морбили е появата на бели петънца в устната кухина срещу кътниците. До един-два дни, след като температурата се понижи, избива типичният кожен обрив.

Петънцата са розово-червени, имат различна големина и форма, понякога дори се сливат.

Първоначално обривът обхваща шията и лицето, след това – областта на гърдите и корема и вътрешната част на бедрата, накрая – китките и коленете.

Клепачите се подуват, очите могат да сълзят, устните са сухи, лимфните възли по шията и под мишницата са подути. След преминаването на обрива остават кафеникави петна.

шаркаШансът, детето ви да се зарази от морбили при появата й в детската градина, не е голям, ако то е ваксинирано.

Но е важно е да спрете веднага детето си от детска градина и цялото семейство да спазва строга лична хигиена.

След преболедуване от дребна шарка се развива доживотен имунитет срещу вируса. Така че ако вие самата в детството си сте прекарали това заболяване или сте провели правилна имунизация, надали ще се заразите сега.

Все пак, можете да поставите дъщеря си под карантина поне за 10 дни, като през това време избягвате контактите с нея.

Важно е да знаете, че ваксината срещу морбили не се прилага на бременни жени.
Няма доказателства, че вирусът на морбили причинява малформации на плода. Съществува обаче риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Рубеола

Рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което крие голям риск за плода. Затова на всички жени в детеродна възраст се препоръчва да изследват предварително имунитета си срещу тази болест. В специализирани лаборатории се проверява наличието на антитела срещу рубеолния вирус. Ако тяхното ниво е понижено, е необходимо да се проведе повторна имунизация с противорубеолна ваксина преди забременяването.

Рубеолата може да причини тежки малформации на плода като пороци на сърцето, увреждане на черния дроб, глухота и слепота. Има голям риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане. При евентуална зараза през първия триместър се препоръчва прекъсване на бременността. Ако жената е във втори и трети триместър, се прави изследване на рубеолните антитела. При покачване броя на антителата се извършава аборт по медицински показания.

Важно е бременните да се пазят от контакт с болни от рубеола поне 20 дни след преминаване на техния обрив.

Варицела

Варицела

Варицелата е вирусно заболяване, което също може да увреди плода. Бебетата, прекарали варицела в утробата, могат да страдат от умствено изоставане, пареза на крайниците, слепота, или кожни изменения.

Отново препоръчително е предварително да се направят кръвни изследвания за наличието на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот.

Повечето възрастни са прекарали варицела като деца и притежават имунитет, затова случаите на заразяване на бременни са редки.