Селен - за бременност без проблеми

от

Все повече бъдещи майки приемат фолиева киселина като основна превенция на аномалии при плода. Дали обаче това е достатъчно? Според последните проучвания на специалистите селенът е особено ефикасен като превенция на Спина бифида и аненцефалия.
Селен - за бременност без проблеми

Селен - за бременност без проблеми

Все повече бъдещи майки приемат фолиева киселина като основна превенция на аномалии при плода. Дали обаче това е достатъчно?

Според последните проучвания на специалистите селенът е особено ефикасен като превенция на Спина бифида и аненцефалия.

Каква е ролята му?

Един от основните фактори за успеха на ранната бременност е приемът на антиоксидант. Това води до правилно изграждане на органите и системите на плода, както и до правилно формиране на плацентата. Вит. А, вит. С, фолиева киселина – това са някои от най-известните и често приемани антиоксиданти.

Преди около 30-40 години Спина бифида и аненцефалия са били сред най-често срещаните аномалии на плода. Става ясно, че ако майката приема антиоксидант процентът на проблемните бременности спада, но за съжаление състоянието не може да бъде напълно предотвратено от употребата на фолиева киселина. Възниква въпросът – съществува ли по-мощен антиоксидант, който да гарантира по-правилна ембриогенеза?

Оказва се, че това е именно селенът. Той активизира антиоксидантната защита на човешкото тяло. Повечето ензими се синтезират от нашия организъм, но не и микроелементът селен. Той е есенциален, без да можем да си го произведем сами. Усвояването му и неговото действие са генетично контролирани процеси. Организмът сам “показва” важността му – няма друг микроелемент, за чието усвояване да отговаря генетичен код.

Механизъм на действие

Клетките в нашето тяло функционират като самостоятелни микробиологични единици. Те се хранят и следователно отделят отпадъчни вещества. Тези продукти на техния метаболизъм са много често срещаните като термин свободни клетъчни радикали, които вредят на физиологията на клетката и мембраната. Организмът “изпраща” антиоксиданти, които окисляват свободните клетъчни радикали, като по този начин ги елеминират. Така клетката се изчиства. Казано метафорично, антиоксидантите създават екологично чиста среда за развититето на клетките. Оттук и връзката с бременността и развитието на човешкия ембрион. Формиращите се млади клетки и структури имат нужда от специалната “гвардия” на организма, за да се гарантира правилната ембиогенеза. Ролята на мама е да създаде оптималния антиоксидантен фон в организма. А селенът, според специалистите, е най-добър сред най-добрите.

Ефекти върху бременността

  • Селенът ъздава условия за максимално правилна ембриогенеза;
  • Осигурява оптимално развитие на ранната бременност;
  • Предотвратява развитието на прееклампсия;
  • В следствие на предходната точка се предотвратява и хипотрофичен растеж на плода (когато бебето, дори родено на термин е сериозно изостанало в развитието си).

Нужно е да знаеш...

Можеш да приемаш селен като хранителна добавка, предписан от гинеколога ти, а можеш да си го набавяш и чрез храната. Най-висока е концентрацията му в рибата, а на второ място са бобовите растения в шушулка (боб, грах).

За женския организъм дозата е от около 50-60 микрограма дневно. За мъжете - съответно 60-70 микрограма.

Има състояния в човешкия живот, които изискват по-сериозен прием на селен. Такива са например спадовете в имунната система, периодите на бременност и лактация при жените и др.

Консултант: д-р Анатолий Дуковски; акушер-гинеколог, гл. ас, СБАЛАГ “Майчин дом”, София