Сексът с пещерни хора засилил имунната система на човека

• от

Сексуални отношения с архаични човешки същества като неандерталците са довели до създаването на деца...

Сексът с пещерни хора засилил имунната система на човекаСексуални отношения с архаични човешки същества като неандерталците са довели до създаването на деца, наследили ключови гени. Тези гени са помогнали на съвременните хора да се борят по-успешно с различни болести, според американско изследване.

Кръстосаното чифтосване не е било случайно събитие, което се е случило. То е дало нещо полезно на генетичния фонд на съвременния човек, според ръководителя на изследването Питър Пархам от Станфордския университет.

Въоръжени с познания за генома на неандерталците и денисованците, от които са открити зъб и кост от пръст в руска пещера през миналата година, учените вече са наясно, че около 4 % от ДНК на неандерталците и до 6 % от тази на денисованците присъства в представители на съвременния човек.

Изследването хвърля поглед към група, наречена HLA клас I гени, които помагат на имунната система да се адаптира за борба с нови патогени, които могат да предизвикат различни инфекции, вируси и болести. Тези древни гени са разпространени сред съвременни популации и се наблюдават сред повече от половината евразийци днес, посочват авторите на изследването. Неандерталците измират преди около 30 000 години. Те и денисованците имат общ прародител със съвременния човек преди около 400 000 години.