Седми месец

от 15

Повече информация за физическото и емоционалното развитие на детето през седмия му месец, какво може да прави на тази възраст, как да подпомогнеш развитието му,...

Какво може да прави бебето?

Детето в седмия месец е много по-независимо и готово за подвизи – дръж камерата си в готовност!

Малкото хваща; прехвърля предмет от ръка в ръка; пораства му първият зъб; има по-добър контрол над дъвкането и преглъщането; може да яде някои твърди храни; повдига се на ръце и крака; люлее се.

То  зрително търси играчката, която е изчезнала; имитира физически действия, ако са в репертоара му.

Съпротивлява се; закача се (начало на хумора).

Малчуганът играе с гласните; продуцира няколко звука на един дъх; слуша говора на другите.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Бебе в седми месец

Уши: Детето може да различава типа емоция само от тона на гласа ти и да заплаче, ако говориш ядосано.
Уста: Използва кашляне и сумтене, за да привлече вниманието.
Ръце: Може да вземе играчката с една ръка и да я прехвърли в другата, както и да пие от чаша с две дръжки.
Корем: Детето наддава с половин килограм всеки месец.
Очи: Различава близки и далечни предмети. Цветното зрение е напълно развито.
Глава: Започва да разбира, че предметът, който не вижда, продължава да съществува, затова когато скриеш играчката му, се опитва да я намери.
Гръб: От легнало по корем положение успява да седне, като използва силата на ръцете си.
Крака: Те вече издържат голяма част от телесното тегло на детето, затова то обича да подскача, докато го придържат изправено.

Как бебето комуникира?

Малкото се натъжава, когато го оставиш, дори и да е за кратко. Със сигурност ще се почувства по-добре, като се върнеш. Но внимавай, веднъж като разбере, че така ти привлича вниманието трудно ще се отървеш.

Малкото вече знае кои са неговите играчки. Няма да е никак доволно, ако някой ги взима и размества. Възможно е да започнат да го плашат неща, които преди не са, но и това е нормално. Ако например се стресне от тъмното, от някой непознат или дори от някой роднина, не се тревожи. Просто го гушни и го успокой. Обясни му, че всичко ще бъде наред.

Уплахата е естествен инстинкт, който означава, че малкото се развива и макар първосигнално мисли за безопасността си.

Хранене

В 7-ия-8-ия месец малкото може да яде и месо, приготвено специално за него. Това означава да е много на дребно нарязано. Може да добавиш  месото към досегашните му манджички от зърнени култури, зеленчуци и плодове.

Запомни, че не трябва да даваш на малчугана краве мляко докато не стане на годинка. Иначе е възможно детето да отключи алергия към белтъка на млякото.

С обувки или без обувки?

Всъщност на твоето бебче не са му нужни обувки, за да се научи как да ходи. Когато това стане, обувките или маратончиците ще пазят краката му.

Как да подпомогнеш развитието на детето?

Чети на малкото.

 • Показвай му картинките, докато му разказваш за тях;
 • сложи леко топче на поставката пред детското му столче и го научи как да го духне, за да се търкаля;
 • помогни му да опознае частите на тялото си, като ги сочиш и ги наричаш с имената им, макар че то няма да може да ги казва известно време...

Играй си на криеница с детето.

Питай го: „Къде е (името на някой)?” и му подскажи да се опита да го намери с поглед;

Разглеждай заедно с малкото списания и книжки с картинки.

Показвай му картинките и изговаряй какво има там. Кажи: „Виж котето!” или „Погледни цветето!”.

Питай понякога и: „Какво е това?” и изчаквай няколко секунди преди да му кажеш. Скоро и то ще може да ти отговаря;

Стройте заедно кули с кубчета или играчки;
грайте си на „Тоооолкова голям!” – показвай му как да вдига ръцете над главата си и казвай: „Толкова голям”;

Дай му възможност да помирише безопасни неща, например храни, цветя, подправки.

После му съобщавай как миришат;

Помогни му да научи и защо някои неща са опасни.

Ако се доближи до печката или радиатора – кажи: „Пари!” и го дръпни настрани. Ако хване някоя обувка и предположиш, че се кани да си я сложи в устата, кажи веднага: „Ууу... не е вкусно” и я махни;

Дай му да подраска на бял лист с безвредни пастели например. Това ще му помогне да започне да се учи да пише.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Сега, когато малчуганът може да се изправя, възникват нови опасности.

 • Започни с обезопасяване на кухнята. Така ще сведеш до минимум например опасността от изгаряне с гореща течност. Създай си навик, когато готвиш да обръщаш дръжките на тиганите към средата на печката. В никакъв случай не оставяй черпаци или каквото и да е да се подава над края на печката. Още преди да се обърнеш малкото ще ги е докопало и последствията няма да са приятни.
 • Добре е да провериш и копчетата на телевизора и стереоуредбата – да не би някое да се измъква. За малкото те изглеждат доста “апетитни”, така че опасността от задавяне с тях не е за подценяване.
 • Провери за колички, кресла и маси с колелца, както и настолни лампи и аквариума, които могат да бъдат издърпани, съборени или прекатурени. Не би искала те да се стоварят върху малкия изследовател, които иска да ги опознае като ги дърпа или бута.
 • Добре е да преместиш и матрачето на бебешкото му легло в най-ниската позиция, така че да не може да падне и да не може да се покатери по решетката на леглото. Това е опасно, така че не му давай билет за свободата.
 • Дръж и вещите си прибрани, така че да не падне върху тях или да не ги погълне. Хитра идея, която ще предпази главичката на малкото, е да поставиш и предпазващи уплътнения по острите ъгли на мебелите.
 • Дръж вратата на банята затворена, така че малчуганът да не може  да си играе например в тоалетната чиния или пък да докопа самобръсначката на татко си.
 • Провери играчките му. Виж дали не са счупени и дали нямат остри ръбове или части, с които да наранят малкото. Ако има плюшени животни или кукли с очи или носове от бутони, провери дали не са се отхлабили. Не забравяй, че детето може да ги откъсне, а пътят им от ръцете му до устата е твърде кратък. С тях може лесно да се задави. Не се изкушавай да храниш детето с твърди храни, които се ронят, като например крекери от грахам.
 • Наистина е важно да сложиш на недостъпни места предметите, които не искаш да глътне или да сложи в устата си. Хапчетата, почистващите средства, гримовете и растенията са опасни. Ако се притесняваш, че бебето е погълнало нещо, не се колебай да потърсиш медицинска помощ.
 • Добре е да имаш медицински въглен в домашната аптечка, така че ако лекаря те посъветва по телефона да го използваш да ти е под ръка.
calendar

Календар