Себорея

от 2

Себореята е кожно заболяване, при което се обърква работата на мастните жлези поради функционални неврогенни нарушения.

Себореята е кожно заболяване, при което се обърква работата на мастните жлези поради функционални неврогенни нарушения.

В резултат на това се появяват обриви, екземи, себореен дерматит.

Кой страда от себорея?

Най-засегнати са деца и младежите от 12 до 24 години, като не са изключени и прояви при други възрасти.

Какво всъщност се случва?

Нарушенията на функционалната дейност на ендокринната (повишено равнище на андрогените и намалено на естрогените) и на нервната система (вегетативна дистония), които се случват най-често в периода на половото съзряване, водят до нарушения в работата на мастните жлези.

 Себорея 

Как започва себореята?

Началото на себореята се характеризира със засилено отделяне на подкожна мас с променен химически състав, т. е. с повишено съдържание на свободни наситени киселини и холестерин и с понижено съдържание на свободни ненаситени киселини, което значително намалява антимикробните свойства на кожата. Това създава благоприятни условия за развитието на инфекции.

Колко вида себорея има?

Мазна, суха и смесена.

Най-разпространена е мазната със засилено производство на подкожна мас. Най-често тази форма на заболяването се локализира върху лицето (брадичката, носа и челото), а също в окосмената част на главата, гърдите и гърба.

Как изглеждат поразените участъци от себорея?

Как изглеждат поразените участъци от себорея?

Те блестят, върху тях „никнат" пъпки, а в някои случаи се появяват и мастни кисти. Кожата загрубява и придобива сивкав оттенък. При поразяване на окосмената част на главата се наблюдава бързо оплешивяване.

Сухата себорея се среща по-рядко от мазната и атакува окосмената част на главата, веждите и т.н.

Поразените участъци на лицето сърбят, чувствителни са към водата, сапуна и другите козметични средства. В повечето случаи се появява пърхот.

Мазна себорея

 Мазна себорея 

Суха себорея

 Сухата себорея на главата 

Как се лекува себореята?

Как се лекува себореята?

Терапията започва с изясняване на причините за болестта. Освен това е необходимо да се проведе комплексно изследване на пациента с цел да се изключат сериозните съпътстващи заболявания: дисбактериоза (нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора), диабет и други патологии на щитовидната жлеза.

По време на лечението на себореята се провежда и терапия на съпътстващите я заболявания на стомашно-чревния тракт, хормоналните нарушения, хроничните инфекциозни заболявания. Единствено комплексният подход може да осигури положителен резултат.

Курсът на лечение се състои от:

  • препарати, които възстановяват функциите на вегетативната нервна система;
  • Себорея

    терапия на хроничните огнища на инфекцията;
  • спазване на диета и нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт;
  • хормонално лечение (при тежки форми на заболяването);
  • прием на витамини;
  • физиотерапия.

Особено значение имат старателното почистване на кожата и третирането й със специални лекарствени препарати и спиртни разтвори.

При поражение на окосмената част на главата и поява на пърхот се назначават лечебни шампоани.

От какво може да се усложни себореята?

Себореята може да се усложни от нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, хормонални нарушения, патология на щитовидната жлеза, хиповитаминоза.

Приемът на пикантна и солена храна, прекаленото увличане по сладкото (особено шоколад), неспазването на правилата за лична хигиена (силно замърсяване на кожата) могат да провокират изостряне.