Само ако знаех... Бъди по-подготвена за бременността с нашите съвети!

от

Случвало ли ти се е да си помислиш: „Ех, защо никой не ми каза за това“, щях да съм по-подготвена за бременността... Когато очакваш дете, обикновено се стараеш да прочетеш за най-често срещаните проблеми, за трудностите, с които ще се сблъскаш в първите месеци на бременността и, разбира се, за раждането.
Само ако знаех...

Само ако знаех...

Случвало ли ти се е да си помислиш: „Ех, защо никой не ми каза за това“, щях да съм по-подготвена за бременността... Когато очакваш дете, обикновено се стараеш да прочетеш за най-често срещаните проблеми, за трудностите, с които ще се сблъскаш в първите месеци на бременността и, разбира се, за раждането.

Няма жена, която да не изпитва лека към нарастваща тревога от този момент. А тялото ти и емоциите ти те изненадват всеки ден. И изведнъж се оказваш неподготвена за неща, които е можело да разбереш много по-рано. Е, ние сме насреща, за да ти помогнем в морето от информация.

ЩЕ СИ МНОГО СЪРДИТА НА ПАРТНЬОРА СИ

В момента, в който разбереш, че си бременна, съпругът ти вече не е „онзи страхотен мъж, за когото се омъжих“. Той се превръща в „бащата на детето ми“. И изискванията към него нарастват. Започваш да го оценяваш като модел на подражание, като този, на когото ще разчиташ в последствие, за да взима важни решения... А това моментално повишава нивото ти на раздразнителност. При това за дребни неща. Забравил е ключовете за колата, а ти си мислиш: „А ако сега бързахме към болницата с бебе, което е с висока температура?“ В комбинация с бушуващите в теб хормони, това е много взривоопасен момент. И всичко се излива върху нищо неподозиращия, усмихнат от идеята, че ще става баща, мъж.

ЩЕ СИ МНОГО ПРИВЪРЗАНА КЪМ ПАРТНЬОРА СИ

Дааа, бременните жени са странни създания, които се люлеят между крайностите на емоциите си. Ще искаш да го смачкаш от любов. Та това е бащата на детето ти. Ще си представяш как го носи на конче, как го учи да играе футбол (ако е момче) или как е рицарят на сърцето на дъщеря ви... Ще искаш да ходите заедно на рутинните прегледи при акушер-гинеколога, ще искаш да избирате заедно обзавеждането за детската стая... Ще държиш да положите вашите лични семейни празнични традиции (което означава, че може да пожелаеш да сте само двамата на Коледа или Великден).

СЕКС? -ДААА!/ СЕКС? НЕЕЕ!

Вероятност за междинен вариант почти не съществува. Или ще можеш денонощно да си феята на страстната любов, или няма да искаш да те докосват. Като тези състояния най-вероятно ще се редуват. За да не се стига до семейни скандали по този въпрос, обясни на мъжа си, че е само за негово добро, ако те изчаква ти да поемеш инициативата. За да не му се налага да търпи груби откази. Но трябва да е готов и за обратното :)

ДА ИЗМИСЛИШ ИМЕ ЗА БЕБЕТО МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПРЕПЪНИКАМЪК

Преди да забременееш си харесвала стотици имена. Сега обаче – как искаш да се казва малкото съкровище? Та нали така ще го наричат цял живот!!! Опитваш се да предвидиш всички безумни прякори, които могат да му лепнат съучениците му. Стараеш се да има имен ден, да не обидиш роднини, да угодиш и на таткото – пълен кошмар! А и в никакъв случай не искаш да кръстиш дъщеря си на някое от бившите гаджета на мъжа ти... Е, най-лесно е да изчакате бебето да се роди и да разчитате името му да ви дойде в сърцата в мига, в който го погледнете :)

НЯМА КАК ДА НЯМАШ ПРЕДПОЧИТАНИЯ КЪМ КОНКРЕТЕН ПОЛ

Да, да, знаем! Клишето „нека е здраво, пък дали ще е момче или момиче...“ Хубаво де, ама някак ти се иска да гушнеш мъничка принцеса... Или изобщо не си представяш да връзваш опашки и да купуваш дрешки в розово. Разбира се въпросът дали ще го обичаш изобщо не стои на дневен ред. Така или иначе обаче тайничко в душата си мечтаеш за... А много по-дълбоко в теб, инстинктивен, първичен като самото зачатие, стои отговорът какъв е полът на бебето. И го знаеш още преди лекарят да го установи при ехографския преглед.

НЕПРЕКЪСНАТО ЩЕ СЕ ЧУДИШ КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧВА

Може да си мечтала за този миг цяла вечност, а може и изобщо да не си подготвена... Със сигурност обаче чудото, което се случва в теб, ще те изпълва с любопитство. А сега какво се случва? Сърчицето му дали е започнало да бие, а кога се оформят пръстчетата му? Наистина ли в мен расте живот? Ще гледаш човечето, което ти маха от екрана и ще се питаш – това реално ли е? Как се побира в корема ми? Или – може ли да е с размер на фъстъчена шушулка, а вече да си има всичко? Е, такива сме си майките – творим чудеса! А някак ни е трудно да повярваме.

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕШ В „МАЙКА“ МНОГО ПРЕДИ ТЕРМИНА

Е, може с теб да не стане точно така, но е много малко вероятно. Повечето жени приемат майчинството като роля много преди да родят. Започват да се хранят здравословно, стараят се да осигурят максимален комфорт на бебето във всеки един миг. Не посещават прекалено шумни места... С две думи – грижат се с любов, още преди мъничето реално да е в ръцете им. Защото фактът, че го носиш под сърцето си, те прави повече мама всеки изминал ден.

РАЖДАНЕТО НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА БОЛЕЗНЕНА ЧАСТ

Това го чуваш за пръв път, нали? Това, че да си бременна може да е болезнено понякога. Има жени, при които разтягането на кожата на корема предизвиква болка. Появата на стриите може да е свързана буквално с нацепване на големи участъци кожа, а това е съпроводено не само с дискомфорт, а и с болка понякога. Притискането на пикочния мехур в последното тримесечие също може да ти причинява болка. Както и заемането на някои позиции на тялото. Последното зависи от начина, по който бебето стои вътре в теб. Така че – имай едно на ум.

АКО В НАЧАЛОТО СИ МИСЛИШ, ЧЕ СЕ СТРАХУВАШ ОТ РАЖДАНЕТО, С НАБЛИЖАВАНЕТО МУ БУКВАЛНО ЩЕ ОТКАЧИШ

Не се шегуваме. Точно на финалната права нещата изглеждат най-плашещо. Успокояващата мисъл е, че в деветия месец ще имаш толкова други задачи, свързани с пазаруване, подреждане, оправяне на документи и купища други глупости, като в същото време коремчето ще ти тежи все повече и повече, че накрая ще си готова на всичко, само и само бебето да излезе от там.

СЪСТОЯНИЕТО ТИ ЩЕ Е ПОВОД (И ПРИЧИНА) ВСИЧКИ И НАВСЯКЪДЕ ДА ТИ ЗАДАВАТ ЛИЧНИ ВЪПРОСИ

Чакаш, за да платиш телефона си, а мила жена пред теб се усмихва „Момченце ще е, нали?“ Не се притеснявай, не си длъжна да отговаряш. Но пък и не върви да си невъзпитана. Всяка жена, която е минала по този път веднъж, се чувства съпричастна с останалите, които сега го вървят. Всяка ще ти разкаже за своите бременности, раждания всичко, свързано с този период. И, разбира се, ще поиска да ти пипне корема или ще задава въпроси, на които може би изобщо не искаш да отговаряш. Приготви си стратегия за реакция в тези ситуации. Не бъди груба, но отстоявай личното си пространство, ако така го чувстваш.

ВСЕКИ ПЪТ ЩЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ДАЛИ ВАГИНАЛНОТО ТИ ТЕЧЕНИЕ Е НОРМАЛНО

О, да! През това наистина всички сме минали. Течението се усилва. Излъгахме. Става буквално непрестанен теч. Млечно, леко лепкаво, прозрачно... Понякога ще имаш усещането, че се напишкваш. Неприятното е, че няма да си сигурна дали наистина не се напишкваш. От друга страна е редно да внимаваш с използването на ежедневни дамски превръзки, защото могат да са предпоставка за възникване на гъбични инфекции. Най-добре ще е да имаш поне два чифта резервни бикини в чантата си. И, докато микробиологичните ти изследвания са в норма, няма от какво да се тревожиш.

ЩЕ БРОИШ ДВИЖЕНИЯ

И това е важно! Хубаво е да чувстваш бебето си. Хубаво е обаче, това да не се превръща в натрапливост. Имай предвид, че през деня, докато се движиш, човечето поспива в корема ти и ще се „обади“, когато си в покой. Но наистина в покой. Не, когато решиш просто да поседнеш. Говори с акушер-гинеколога си по тази тема. Разбери колко движения на час е редно да усещаш и попитай каква да бъде реакцията ти, ако нещо те тревожи. Предварителния план за действие ще ти даде сигурност. А с нея ще дойде и спокойствието.