Салпингит – възпаление на фалопиевите тръби

от

Салпингит се нарича възпалението на едната или на двете фалопиеви тръби в репродуктивната система на жените.

Салпингит се нарича възпалението на едната или на двете фалопиеви тръби в репродуктивната система на жените.

Това е една от най-честите причини за безплодие, тъй като ако не се лекува, салпингитът може да причини трайно увреждане на фалопиевите тръби, възпрепятствайки оплодителния процес.

Запознайте се със спецификата на салпингита и с начините за тертиране на проблема.

Салпингит – възпаление на фалопиевите тръби

Всяка жена има две фалопиеви тръби (с дължина по около 10 см), разположени от двете страни на матката и свързващи я със съответния яйчник. По време на овулация, с помощта на власинките от вътрешната им страна, те пренасят готовата за оплождане яйцеклетка от яйчника до матката.

Ако обаче възникне възпаление на фалопиевите тръби, пътят на яйцеклетката може да бъде блокиран и да се стигне до сериозни усложнения в репродуктивната система.

Салпингитът най – често е причинен от бактериална инфекция. Бактерията (микоплазми, стрептококи, гонококи или стафилококи) може да попадне във фалопиевата тръба чрез кръвта, през вагината или матката, дори при сексуален контакт. Инфекция на тръбите обаче може да възникне вследствие на гинекологична операция, раждане, аборт, спонтанен аборт или болести, предавани по полов път (в тези случаи се причинява възпаление и на влагалището), както и при инфекция на съседен коремен орган (например апендицит).

Салпингит – възпаление на фалопиевите тръбиВъзпалението във фалопиевите тръби предизвиква отделяне на допълнително количество секрети или образуване на гнойни торбички в маточната тръба. И тъй като фалопиевите тръби са свързани с мрежа от лимфни съдове, бактериите се пренасят по тях и инфекцията на едната тръба обикновено води до инфекция на другата.

В зависимост от състоянието на фалопиевите тръби при възпалението, се различават два вида салпингит: остър и хроничен. В първия случай фалопиевите тръби се насищат с кръв и изглеждат тъмночервени и подути. Те започват да произвеждат лепкав секрет, който не рядко причинява слепване на стените на тръбата или слепване с други органи (например с червата).

В някои случаи фалопиевите тръби може да се напълнят с гной, причиняваща силно възпаление, което се разпростира към коремната кухина. В резултат тръбата се обезформя и пътят на яйцеклетката остава блокиран.

Хроничният салпингит обикновено възниква вследствие на острия. Той също така може да е резултат от продължително леко възпаление, което никога не става достатъчно силно, за да увреди тръбите сериозно. В тези случаи възпалението обикновено отслабва, но никога не изчезва напълно.

Симптоми и лечение за салпингит

Симптоми за салпингит

В по-леките случаи салпингитът може да протича и без симптоми. Това означава, че фалопиевите тръби могат да се увредят и без жената да осъзнае, че са инфектирани. Иначе, характерните симптоми за състоянието (които обикновено се появяват след цикъла) са:

 • Необичайно на цвят или миризма вагинално течение
 • Зацапване между месечните периоди
 • Много болезнена менструация
 • Болка по време на овулация
 • Дискомфорт или болка по време на сексуален контакт
 • Треска (висока температура)
 • Потене
 • Болка в двете страни на корема
 • Болка в долната част на гърба
 • Често уриниране
 • Гадене и повръщане

Салпингит – възпаление на фалопиевите тръби

Лечение на салпингит

Лечението на салпингит обикновено е медикаментозно – след като се направят изследвания за определяне вида на бактерията – причинител, се определя и най-ефективния антибиотик. Възможно е по-късно той да бъде сменен, в зависимост от резултатите на по-нататъшните изследвания.

Необходимо е да се вземат проби от всички възможни местообитания на бактерията (матка, влагалище, дори от самите фалопиеви тръби), за да се прецени степента на инфекция. В случаите, когато има явно съмнение за точната диагноза се прави лапароскопско изследване.

Обикновено в случаите на остър салпингит на пациентките се дават болкоуспокояващи (под формата на хапчета или инжекции) и се препоръчва много почивка, както и точно следване на предписания курс на лечение. Често се налага хоспитализация за определен период (около седмица).

При хроничния салпингит обикновено се предписват чести лечебни курсове с антибиотици. Понякога паралелно с тях се прилагат и локални нагревки, които да ускорят пътя на антибиотика до възпалената тъкан. За съжаление обаче хроничното състояние може да е много трудно за тотално излекуване и дълговреме да притеснява пациентката.

Хирургическа намеса при салпингит се налага само в много тежки и редки случаи, когато има срастване или инфекцията е увредила сериозно органите. Важно е обаче след напускане на болницата или в процеса на лечение да нямате сексуални контакти, освен ако не ви е позволено от лекуващия ви лекар.