Салата в менюто на бебето

от

Често се чудим какво ново и различно да предложим на бебетата и мислим всякакви комбинации от зеленчуци за обедното пюре. Но рядко се сещаме да гостим бебето със салата.
Салата в менюто на бебето

Салата в менюто на бебето

Често се чудим какво ново и различно да предложим на бебетата и мислим всякакви комбинации от зеленчуци за обедното пюре. Но рядко се сещаме да гостим бебето със салата.

Изключително популярни в менюто на възрастните, салатите по нашите географски ширини се считат за „мезе“. И често не се замисляме, че можем спокойно да ги предлагаме и на току-що захранените бебета. А те, освен че са много полезни, могат да бъдат поднесени и по начин, който да накара малкото да посяга по-често към чинийката.

Ето как би могла да ги включиш:

6 месеца

По това време подходящите сурови храни за даване са краставици и авокадо. Но можеш да предложиш на мъника и задушени зеленчуци. Вариант е бебешко „гуакамоле“, което да приготвиш от намачкано авокадо и малко сварен лук. Ако не искаш да добавяш лук, може да използваш само водата, в която се е варил. Нарежи краставица и морков на пръчици (морковените бланширай леко, за да омекнат) и ги сервирай пред мъника, набучени в купичката с пюре от авокадо.

7 месеца

Салатка от елда и задушени зеленчуци с малко зехтин и лимон. Трикът при лимона е да го обелиш, преди да изцедиш част сока, защото алергените са етеричните масла, които се съдържат в кората. Бебето ще оцени различния вкус, а и възможността да го оставиш да хапва само.

8 месеца

Чушки с извара. Любима традиционна разядка. Можеш да й добавиш малко чесън (предварително сварен и омекотен) и да я предложиш с домашно приготвени солети – по-едри и удобни детето да ги топи и да си хапва.

9 месеца

Картофена салата. Направи я с малко сварен лук и копър и я прибавяй като гарнитура към рибата.

10 месеца

Млечна салата. Желателно е да изцедиш ти млякото, а не да купуваш готово цедено от магазин и да добавиш хрупкави краставички на малки парченца.

11 месеца

Шопска салата. Класическа, но с белени домати, на които си махнала и семките, нарязани на малки парченца, добавила си краставици, чушки и сирене.

Имай предвид, че това са само примерни предложения. Всичко зависи от твоето въображение. Точно както и времето, по което да ги сервираш – за обяд или като следобедно подхапване. Важното е всички да сте доволни и щастливи.