С бебе под жарките лъчи

• от

Погалят ли ни първите слънчеви лъчи с нетърпение поглеждаме към куфарите. Преди обаче да покажеш за първи път на твоето мъниче голямото море, свери своя „здравен часовник“ с нашите съвети.
С бебе под жарките лъчи

С бебе под жарките лъчи

Погалят ли ни първите слънчеви лъчи с нетърпение поглеждаме към куфарите. Преди обаче да покажеш за първи път на твоето мъниче голямото море, свери своя „здравен часовник“ с нашите съвети. 

На въздух сред свежата зеленина на градината, излегнати мързеливо край басейна, в блажена дрямка от прибоя на вълните – най-хубавите дни на лятната почивка, които очакваме с такова нетърпение през цялата година. Добави към тях едно малко сладко бебче, което гука с беззъбата си усмивка и идилията става пълна. Поне на пръв поглед...

Истината е, че бебето променя всичко.

Преди появата на малкото човече може би си била богиня  с бронзов загар и денонощни дежурства на плажа :). Е, ще се наложи леееко да коригираш летния си график и доскорошни навици, за да бъде почивката ви здравословна и безгрижна за цялото семейство.

В началото ще ти е нужно повече време, докато свикнеш да преценяваш температурата навън и от колко дрешки се нуждае бебето.

Тъй като организмът на новороденото е незрял и първоначално трудно се адаптира към температурата на околната среда, можеш лесно да се подведеш дали на мъничето му е хладно или горещо, или пък чувства друг дискомфорт. Детското телце не се поти така активно, като на възрастните и единствено силният плач може да сигнализира за прегряването. Ако се колебаеш в преценката си, пипни вратлето на малкото - то не трябва да е студено или запотено, а леко топло.

Много грижовни майки навличат мъничетата си с повече дрешки, отколкото е нужно през лятото. В горещините избягвай чорапките, както и пластовете блузки + потник отдолу.

За безопасни разходки на открито

Сред най-големите рискове за малкото през лятото са опасността от прегряване и дехидратиране. Затова внимавай за следното:

  • Обличай бебето в леки памучни дрешки в светли цветове. Не го навличай с повече дрешки, отколкото носиш ти самата.
  • Бебета под 6 месеца не трябва да се излагат на директна слънчева светлина. Децата над 6 месеца могат умерено, но не и във времето между 10 и 16 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни и опасни.
  • Разбира се, няма нужда да се криете у дома – просто се разхождайте в паркове, стойте под сянката на дървета, навеси и т.н.
  • За бебета под 6 месеца не се препоръчва употребата на слънцезатищни продукти, тъй като биха могли да раздразнят нежната кожа. Разбира се, ако излагането на слънце е неизбежно, можеш да нанесеш малки количества от козметичния продукт на местата, непокрити о тдрехи. За по-големите дечица използвай широкоспектърен слънцезащитен продукт (блокиращ UVА и UVВ лъчите) със SPF над 30 (заради фината кожа и още неразвит меланин бебетата над 6 месеца изгарят по-лесно).

У дома в горещините

Понякога летните жеги силно объркват режима на малкото. Придържай се към тези стъпки, за по-спокойни сънища: 

  • Температурата в стаята на бебето трябва да е между 18 и 20 градуса. За да си сигурна, че термометърът отчита вярно, постави го встрани от легълцето, на открито (без пеленки и възглавнички наоколо).
  • В прохладните летни нощи - използвай за завиване леки памучни завивки. Избягвай изкуствените материи, които запарват тялото на детето. А юрганчетата през първата година (дори и през зимата) не са препоръчителни.
  • В горещите летни нощи – не слагай на леглото плътни обиколници, пълни с вата. Нека детето спи, покрито със съвсем леко чаршафче.
  • Проветрявай редовно стаята на бебето през деня, а докато спи, остави вратата отворена (отвори прозореца в съседната стая, за да влиза свеж въздух.)
  • Дори ако детето е болно, не го навличай и не го завивай плътно, когато спи.
  • По време на летните жеги често се променя и режима на сън. Можеш  да очакваш например през деня бебето да е по-сънливи и отпуснато, а вечерта, при захлаждането, да си наваксва с будуване и игра до късно.

Нужно е да знаеш...

Малките деца се нуждаят от разходките на открито – свежия въздух и умерените дози слънце.

Лъчите стимулират работата на епифизната жлеза в мозъка, което е пряко свързано с доброто ни настроение,  а освен това предизвиква и синтеза на витамин D (толкова важен за растежа и правилното развитие през първата годинка на бебето).

Изобщо слънцето се отразява благотворно върху децата – малчуганите, които прекарват повече време на открито, имат по-спокоен сън през нощта.