Рубеола

от

Рубеола, позната още като Тридневни морбили, е вирусно инфекциозно заболяване, което обикновено протича безобидно при децата...

Рубеола, позната още като Тридневни морбили, е вирусно инфекциозно заболяване, което обикновено протича безобидно  при децата, но е особено опасно за бременните жени, тъй като може да увреди плода в утробата им.

Ето защо имунизацията срещу рубеола (на 13-месечна и 12-годишна възраст) е особено важна за момичетата, тъй като им осигурява доживотен имунитет.

Рубеола се причинява от вирус (различен от този на морбилите), предаван по въздушно-капков път или чрез ръкостискане. Той обикновено попада в организма чрез малки капчици през носа или гърлото, а при бременната жена чрез кръвта може да се предаде на плода. Инфекцията засяга предимно кожата и лимфните възли като първоначално (1 – 2 дни след заразяването) се проявява с лека треска и подути жлези на врата и зад ушите.

Рубеола и бременност

Рубеолата е изключително опасна за неимунизирани бременни жени – особено през първия триместър. Ако бременна жена се разболее от рубеола, това може да причини синдром на вродена рубеола (рубеола ембриопатия) с невъзвратимо тежки последици за нейното бъдещо бебе. Друга възможност е бременността да приключи със спонтанен аборт или раждане на мъртъв плод.

Децата, заразени с рубеола преди раждането си са изложени на риск от забавен растеж, умствена изостаналост, малформации на сърцето и очите, глухота, както и проблеми с черния дроб, далака и костния мозък.  Бебетата с вроден рубеолен синдром може да отделят вируса с урината или чрез секрети от носа и гърлото в продължение на година и да заразят хора, които не са имунизирани.

Симптоми и лечение при рубеола

Симптоми за рубеола

Както при другите видове шарка, и рубеолата започва с опалквания, наподобяващи тези при настинка или грип: хрема, кашлица, главоболие и температура.

При някои деца тези оплаквания са съпроводени с болка и подуване на мускулите и ставите, както и с увеличени и чувствителни при натиск лимфни възли.

Други симптоми за рубеола са лек конюнктивит (възпаление на лигавицата на клепача и на очните ябълки), загуба на апетит и болка в тестисите при момченцата.

2 - 3 дни по-късно се появяват и обривите – светлочервени точковидни пъпчици, оформящи равномерни петънца. Не сърбят и не предизвикват дразнения.

Най-напред се забелязват зад ушите, след което се разпространяват последователно по лицето, шията, тялото, ръцете и краката.

Преминават за около 5 - 10 дни в същата последователност, с което приключва и заразният период на рубеолата. Въпреки това лимфните възли може да останат подути за повече от седмица, а болките в ставите да продължат поне 2 седмици.

Лечение на рубеола

Обикновено боледуването от рубеола протича леко и безболезнено. Тъй като е причинена от вирус, антибиотиците са неефектвини и ако не се развият усложнения, заболяването преминава от самосебе си. 

Детето се чувства добре, но тъй като е силно заразно, трябва да бъде на домашно лечение и под карантина.

Препоръчително е да прекарва повече време в леглото и да се наблюдава развитието на състоянието и съпровождащите го оплаквания. Температурата трябва да се мери поне два пъти дневно (сутрин и вечер), а при отчитане на стойности по-високи от 38,3 градуса Целзий да се потърси лекар.

РубеолаКонсултацията със специалист е задължителна и за всяка бременна и планираща зачеване жена. Във втория случай, ако не е ваксинирана срещу рубеола, трябва да го направи един месец преди забременяване.

Особено коварство на рубеолата е найната силна заразност и продължителността на инкубационния период (около 18 дни). Болният (без значение дали има или няма симптоми) пренася заразата около една седмица преди и една седмица след появата на обрива.

Важно!

  • Най-сигурната превантивана мярка срещу рубеола е ваксината. Човек, който не знае дали има задъжителните имунизации, може да си направи кръвен тест и ако в организма му не бъдат открити антитела срещу рубеола – да се ваксинира.
  • Не се прави имунизация на вече бременна пациентка, а след раждането, за да се предотврати опасността при евентуална следваща бременност.