Розеола – шестата болест

от

Розеола, позната още с имената Шеста болест, Бебешка шарка и Тридневна треска, често срещано вирусно заболяване, което се проявява при децата между 6-месечна и 3-годишна възраст.

Розеола – шестата болест

Розеола – шестата болест

Розеолата е често срещано вирусно заболяване, което обикновено протича леко, понякога без типични симптоми, а добрата новина е, че веднъж прекарано, не се повтаря.

Вижте кои са характерните особености на розеолата и как да действате при „срещата” с нея.

Розеолата често е наричана Шестата болест, тъй като това е шестото заболяване при децата, проявяващо се с обрив. Първото е рубеолата, второто – скарлатина, третото – морбили, четвъртото – бактериално заболяване, което вече не е широко разпространено, и петото – Еритема инфекциозум.

Розеола се причинява от два херпес вируса – херпес вирус 6 и херпес вирус 7. Те се предават по въздушно – капков път и най-често от хора без никакви видими симптоми. Самото заболяване обаче е силно заразно, а инкубационният му период е около 10 дни.

Симптомите за него се проявяват едва след около 2 седмици (ако въобще се проявят), обикновено протича без усложнения и доста често – незабележимо.

Симптоми при розеола

Розеолата обикновено започва с внезапна треска и температура над 39,4 градуса. При някои деца се появяват и леко възпалено гърло, хрема и кашлица, понякога и подути лимфни възли на врата.

След около 3 до 5 дни треската изчезва също толкова внезапно и се появява розов обрив. Той най-често започва от тялото и врата, но може да се разпространи и по ръцете, краката и лицето на детето.

Продължителността на обрива варира от няколко часа до няколко дни, под формата на малки петънца или на релефни нарушения по кожата. Около някои се образува по-светъл ореол и побеляват при натиск.

За щастие, не предизвикват сърбеж и дискомфорт, и сами по себе си не са заразни.

Другите симптоми на розеола включват:

  • Умора
  • Раздразнителност
  • Леко разстройство
  • Намален апетит
  • Подуване на клепачите

Около 10 – 15 % от децата, заразили се с розеола, преживяват фебрилни гърчове (загуба на съсзнание и конвулсии) заради високата температура. Но колкото и страшно да изглежда това състояние, то е безвредно за здравето.

Лечение за розеола

Розеолата не подлежи на никакво конкретно лечение и подобно на повечето витсуни заболявания отминава от самосебе си. Най – важно в този период е детето да получава достатъчно почивка на легло и да приема много течности за избягване на дехидратация.

В зависимост от степента на треската и състоянието на малчугана под нейно въздействие, се предписват медикаменти за понижаване на темепературата (ацетаминофен и ибупрофен). Много благотоврно в тази ситуация действат компресите или навлажняването на тялото с хладка вода.

Същевременно трябва да се вземат мерки, които да спрат разпространяването на заболяването. Задължително е всички членове на семейството често да мият ръцете си, а малкият пациент да остане у дома поне докато треската премине, за да се установят причините за нея. Ако след това се появи обрив, вероятно карантината ще продължи още няколко дни.