Ритуали свързани с първото зъбче

от

С колко тревоги и трепети е съпроводено поникването на първото зъбче! Но пък бебешката усмивка става още по-прекрасна :). Разберете какви са ритуалите свързани с първото зъбче

Ритуали свързани с първото зъбче

Ритуали свързани с първото зъбче

Първото зъбче обикновено пониква между четвъртия и осмия месец.
Няма нищо обезпокоително, ако това се случи по-рано или по-късно. Докъм 2,5 години детето вече има 20 млечни зъбчета. Но първото може да удостоите с твоето специално внимание.

Обичаи, свързани с появата на първото зъбче...

  • Вземате паричка и потърквате зъбчето, като казвате: „да си бяло и здраво като среброто“;
  • когато се покаже първото зъбче, се купува нещо бяло (чорапки, дрешки);
  • подарява се игла, за да пробие по-лесно зъбчето;
  • черпи се с пуканки, тъй като се вярва, че така както лесно се пукат пуканките, по същия начин лесно ще избият и останалите зъбчета.

Обичаи, свързани с падането на млечното зъбче...

Сега, когато едва се е показало първото зъбче, моментът за смяната му сигурно ви се вижда твърде далечен. Но времето лети... и около шестата година започва смяната на млечните зъбки. А повярвайте, вълнението около първото паднало зъбче не е по-малко.

Детето вече е достатъчно голямо и вероятно само ще ви разкаже как сега, когато е паднало зъбчето, феята на зъбките ще го посети през нощта и ще му остави паричка или подарък на възглавницата. Не се колебайте да влезете в ролята на добрата фея :).

На сутринта самата вие ще се заразите от детската усмивка, удовлетвореност и вяра във вълшебствата. А и не пропускайте да напомните на детето си българската традиция – първото паднало млечно зъбче се хвърля високо, на покрива на къщата и се казва: „На ти, вранке, кокален зъб, дай ми железен.“