Никулден не може без риба. А шаранът и скумрията са най-търсената риба за Никулден. Около това мнение се обединиха производители и търговци на рибни изделия у нас.
Традицията повелява на българската трапезата на този ден да има риба, и то шаран. Преданието разказва как Св. Никола спасил от гибел изпаднали в беда рибари, като запушил дупка в лодката им с шаран. Водещо при пазаруването обаче си остава цената. Заради това и доста търсена по празника е скумрията. Според Океан Къмпани ООД българският потребител има ограничени финансови възможности и не е рядкост хората да посрещат празника и с цаца. Малко са хората, които си позволяват да купуват рибни деликатеси, сом, амур, сьомга, барамунди, лаврак, ципура или филета, смятат от бранша.
Продажби
Дори грешката в църковни календар за 2010 г., където пише, че риба може да се консумира на Никулден само ако е храмов празник, няма да попречи на търговията. Седмицата преди празника е най-натоварена за търговците на рибни изделия, а продажбите им рязко се увеличават. „По Никулден е жътвата на рибарите и рибопроизводителите. Затова и основните продажби на риба са именно в края на ноември – началото на декември. Над 60-70 % от произведената в страната прясна риба (шаран, толстолоб и амур) се продава именно в този период. За пъстървата това са не повече от 50 %, защото тя вече се предлага на пазара целогодишно.”, обяснява изпълнителният директор на Асоциацията по Рибарство и Аквакултури Николай Кисьов.
Знаменитият Шаран-Плакия
Плакията се приготвя по различен начин в различните райони на страната. В основата на плънката е голямо количество лук и праз, с други подходящи есенни зеленчуци, малко от месестата част на консервирани домати, орехи и много зелени подправки, като всяка домакиня прибавя към тази основа и други, предпочитани от нея или от семейството продукти.
Най-често се прави плънка (също различна според вкуса и семейната традиция), с която шаранът се пълни и пече на фурна. Често, за улеснение при сервирането, много домакини подреждат шарана на порции (филета или шайби) в голяма тава върху задушената плънка, изпичат го във фурната до златисто и го сервират аранжиран с лимон и зелени подправки.
Като експерт в сферата на рибарството и аквакултурите вече почти 40 години и като запален кулинар, Николай Кисьов има своите предпочитания по отношение на рибата и любими ястия, приготвени от различни видове риби. Но най-важните от тях са две:
• На трапезата да има риба и/или някакви рибни продукти няколко пъти седмично – тази пълноценна белтъчна храна е лесно усвоим продукт за всички възрасти, но заедно с това тя е здравословна, диетична и лечебна…
• Рибата да се приготвя с любов и по диетичен начин, което ще рече, че трябва да се избягва любимото за много българи „драстично” препържване (така може да се приготвя само дребна риба като цаца, уклей, дребна каракуда), а за останалите „месести” видове риби да се предпочита задушаването със зеленчуци, печена на скара или на фурна (след сухо или „мокро” мариноване с предпочитани подправки и сок от бяло вино, лимон и соев сос).
ECONOMYNEWS.BG
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.