Консумацията на мазна риба и ядки намалява риска от развитието на хранителни алергии при децата, показва ново изследване на френския национален земеделски изследователски институт
Учени откриха, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в риби като сьомга, скумрия и риба тон, както и в орехи, тиквени семки и ленено семе, „подтикват“ червата да се развиват по начин, който укрепва имунната система. Според експертите все повече деца са подложени на опасност от хранителни алергии, именно защото се отчита спад в консумацията на тези полезни храни.
Екипът установил, че когато майките се хранят с продукти, богати на определена група от полиненаситени мастни киселини, стените на червата на децата им са по-пропускливи. Това позволява повече хранителни вещества и бактерии да преминават в кръвния поток, като така се задейства имунната система на бебето да произвежда антитела. "Тези мастни киселини водят до промяна в начина, по който се развива стомахът на бебето, което е свързано и с развитието на чревната имунна система", пояснява д-р Гаеле Будри.
„Крайният резултат е, че имунната система на бебето може да се развие и да узрее по-бързо, което води до по-добра функция на имунната система и по-малък риск от алергии.“, уточнява експертът.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.