Редовната закуска намалява риска от диабет

• от

Редовната закуска намалява и риска от диабет тип 2...

Редовната закуска намалява и риска от диабет тип 2, установи проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Закуската е най-важното хранене за деня и не бива да се пренебрегва и пропуска. Тя е важна за зареждането на организма с хранителни вещества и енергия за целия ден.

В проучването взимат участие мъже, които нямат навика да закусват. Резултатите показват, че при тях рискът от развитието на диабет тип 2 е 21% по-голям.

Храната която консумираме на закуска е също толкова важна като самото сутрешно хранене, обясняват специалисти.

Редовната закуска намалява риска от диабет

Според друго проучване консумацията на въглехидрати със сутрешното хранене намалява риска от високи нива на глюкоза в кръвта.

Това не се отнася за простите въглехидрати, като рафинираната захар и скорбяла, които при повишена консумация увеличават нивата на кръвната захар, а за сложните, които изграждат пълнозърнестите продукти, хляб, ориз, макаронени изделия, плодове, зеленчуци и бобови растения.

Освен на сложни въглехидрати, закуската трябва да е богата и на мазнини и протеини. Тази комбинация е изключително полезна за емоционалното и здравословно състояние за целия ден и за по-дълъг период от време.

Според диетолозите, балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20% от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

Предпочитаната закуска за българина продължава да включва тестени изделия. От национално социологическо проучване, проведено през 2011 г., става ясно, че 76% избират за сутрешно хранене баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. Едва 6% от анкетираните хапват плодове и 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.