Редовната закуска намалява и риска от диабет тип 2, установи проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.
Закуската е най-важното хранене за деня и не бива да се пренебрегва и пропуска. Тя е важна за зареждането на организма с хранителни вещества и енергия за целия ден.
В проучването взимат участие мъже, които нямат навика да закусват. Резултатите показват, че при тях рискът от развитието на диабет тип 2 е 21% по-голям.
Храната която консумираме на закуска е също толкова важна като самото сутрешно хранене, обясняват специалисти.
Според друго проучване консумацията на въглехидрати със сутрешното хранене намалява риска от високи нива на глюкоза в кръвта.
Това не се отнася за простите въглехидрати, като рафинираната захар и скорбяла, които при повишена консумация увеличават нивата на кръвната захар, а за сложните, които изграждат пълнозърнестите продукти, хляб, ориз, макаронени изделия, плодове, зеленчуци и бобови растения.
Освен на сложни въглехидрати, закуската трябва да е богата и на мазнини и протеини. Тази комбинация е изключително полезна за емоционалното и здравословно състояние за целия ден и за по-дълъг период от време.
Според диетолозите, балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20% от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.
Предпочитаната закуска за българина продължава да включва тестени изделия. От национално социологическо проучване, проведено през 2011 г., става ясно, че 76% избират за сутрешно хранене баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. Едва 6% от анкетираните хапват плодове и 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.