Продукти: 175 гр. брашно, 175 гр. захар, 7 яйца, 15 гр. масло (за намазване на тавата) и брашно за поръсване на тавата.
Начин на приготвяне: На огън се разбиват жълтъците и захарта, докато се сгъсти сместа. Сваля се от огъня и се бие, докато изстинат. В отделен съд се разбиват белтъците на сняг. Прибавят се към жълтъците едновременно с брашното (лъжица белтък, лъжица брашно), като съвсем леко се разбърква. Разстилат се на 6-7 отделни кори с дебелина около 3 см. Пекат се отделно на силна фурна до светлобежов цвят (най-хубаво едновременно). С нож се отделят още топли и се слагат една върху друга като помежду им се наръсва брашно, за да не залепнат. Съхраняват се на хладно докато се приготви останалата част за тортата.
Добуш тортата се пълни с маслен крем, а отгоре се глазира с карамелизирана захар.
Масленият крем се приготвя със 150 гр. масло, 150 гр. пудра захар и есенция по избор.
Карамелизираната захар се приготвя, като се загрее около 100 гр. захар в канче на силен огън. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или пръчица, докато се получат светлокафяв цвят и слаба прозрачност. Сместа трябва да се приготви непосредствено преди употребата, за да не се втвърди в съда. Затова преди да се свали от огъня се добавят 1-2 кафени лъжички масло.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.