Продукти: 2 бр. яйца, 4 супени лъжици мед, 1 чаена чаша захар, ¾ чаена чаша олио, 1 лъжичка хлебна сода се разтваря в 1-2 лъжици кисело мляко, 1-2 лъжички канела, брашно колкото поеме (до меко тесто); за различните варианти: украса: според желанието – шоколад, мармалад, коксови стърготини и т.н.; пълнеж: 1 чаша прясно мляко, 1 лъжица захар, 1-2 лъжици мармалад, 1 чаша счукани орехи
Начин на приготвяне: Разбъркват се добре яйцата със захарта. Добавят се останалите продукти и се замесва тесто. Ето и няколко варианта за меденки от полученото тесто:
*Разточва се кора и се изрязват различни фигурки. Пекат се и след това се украсяват.
*Разточва се кора и се изрязват кръгчета. Пекат се и после се слепят по две с мармалад.
*Правят се малки топчета и се пекат. След това се издълбават и получените трохи се разбъркват с 1 чаша затоплено и подсладено с 1 лъжица захар мляко, 1-2 лъжици мармалад и 1 чаша счукани или смлени орехи. С тази смес се пълнят издълбаните сладки и се залепят по две. И тях може да украсиш, като потапяш едната част на меденката в разтопен шоколад.
Рецепта Меденки
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.