Продукти за 12 киша:
За масленото тесто:
- 250 г брашно
- 2 ч. л. сол
- 125 г масло
- 1 яйце
- 4 с. л. прясно мляко
За пълнежа:
- 1 тиквичка
- 1/2 връзва пресен лук
- 2 моркова
- 125 г целина (стъбла)
- 200 сметана
- 200 г настърган кашкавал
- 4 яйца
- сол, черен пипер
- 12 формички за тарталети
Начин на приготвяне:
1. Брашното, разбъркано със сол, се сипва на купчинка и в средата се оформя кладенче. В него се слагат нарязаното на парченца студено масло, разбитото яйце и млякото. Меси се, докато стане на трохи, оформя се на топка, забива се във найлоново фолио и се оставя 30 минути в хладилника.
2. Тиквичката, пресният лук, морковът и целината се нарязват на тънко и се бланшират във вряла вода за 3 минути. После се потапят в ледена вода и хубаво се отцеждат.
З. Тестото се размесва още веднъж и се разточва на тънка кора. От нея се режат кръгове и се поставят в намазнените формички. Тестото на дъното се набожда с вилица.
4. Сметаната се разбива с кашкавала и яйцата, овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се разпределят във формичките и се заливат отгоре със сметаново-яйчената смес.
5. Мини кишовете се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
6. Сервират се топли.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.