Зеленчукови мини кишове

Рецепта
Рецепта Зеленчукови мини кишове
Възраст Рецепти за закуски
Рецепти за цялото семейство

Продукти за 12 киша:

Зеленчукови мини кишовеЗа масленото тесто:

  • 250 г брашно    
  • 2 ч. л. сол
  • 125 г масло
  • 1 яйце
  • 4 с. л. прясно мляко

За пълнежа:

  • 1 тиквичка
  • 1/2 връзва пресен лук
  • 2 моркова
  • 125 г целина (стъбла)
  • 200 сметана    
  • 200 г настърган кашкавал
  • 4 яйца
  • сол,  черен пипер
  • 12 формички за тарталети

Начин на приготвяне:

1. Брашното, разбъркано със сол, се сипва на купчинка и в средата се оформя кладенче. В него се слагат нарязаното на парченца студено масло, разбитото яйце и млякото. Меси се, докато стане на трохи, оформя се на топка, забива се във найлоново фолио и се оставя 30 минути в хладилника.

2. Тиквичката, пресният лук, морковът и целината се нарязват на тънко и се бланшират във вряла вода за 3 минути. После се потапят в ледена вода и хубаво се отцеждат.

З. Тестото се размесва още веднъж и се разточва на тънка кора. От нея се режат кръгове и се поставят в намазнените формички. Тестото на дъното се набожда с вилица.

4. Сметаната се разбива с кашкавала и яйцата, овкусява се със сол и черен пипер. Зеленчуците се разпределят във формичките и се заливат отгоре със сметаново-яйчената смес.

5.  Мини кишовете се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

6. Сервират се топли.

Рецепта Зеленчукови мини кишове