Венец със стафиди и бадеми

Рецепта
Рецепта Венец със стафиди и бадеми
Възраст Рецепти за десерти
Рецепти за цялото семейство

Великденски козунак за Великден.

Продукти:

За тестото:

  • 150 мл хладко мляко
  • 1 бучка (42 г) прясна мая
  • 80 г захар
  • 500 г пшенично брашно
  • 100 г смлени бадеми
  • 100 г стафиди
  • ванилия
  • 80 г разтопено масло
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. сол

За глазурата:

  • 100 г рендосани бадеми
  • 3 с.л. (40 г) мед
  • 1 с.л. сметана
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

Маята, млякото и 1 ч. л. захар се разбъркват, докато се получи хомогенна смес, която се оставя 10 мин да набъбне.

Бадемите се запичат в тефлонов тиган без мазнина и се оставят встрани. Брашното се пресява и се прибавят всички съставки заедно с млякото с маята.

С бъркалките за тесто на миксера се бъркат първо на ниска, след това на най-високата степен, около 5 мин се меси, за да се получи еластично тесто. То се покрива и се оставя да втаса около 45 мин. Тогава се меси върху набрашнена работна повърхност. Разпределя се на 3 равни части, които се навиват на рула, дълги 70 см. От тях се прави плитка.

Слага се в намаслена тавичка и краищата се събират, за да се получи венец. Покрива се с кухненска кърпа и още 20 мин се оставя да втаса.

Фурната се загрява на 180 градуса. Венецът се пече 30 мин, докато стане златистокафяв. За глазурата се кипват в малка тенджерка рендосаните бадеми, медът, сметаната и маслото, докато сместа стане светлокафява.

Венецът се намазва с нея 10 мин преди края на опичането му. След като стане готов, се оставя да изстине и се украсява с пъстри яйца.

12.04.2012/MoetoDete.BG

Рецепта Венец със стафиди и бадеми