Великденски козунак за Великден.
Продукти:
За тестото:
- 150 мл хладко мляко
- 1 бучка (42 г) прясна мая
- 80 г захар
- 500 г пшенично брашно
- 100 г смлени бадеми
- 100 г стафиди
- ванилия
- 80 г разтопено масло
- 2 яйца
- 1 ч. л. сол
За глазурата:
- 100 г рендосани бадеми
- 3 с.л. (40 г) мед
- 1 с.л. сметана
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
Маята, млякото и 1 ч. л. захар се разбъркват, докато се получи хомогенна смес, която се оставя 10 мин да набъбне.
Бадемите се запичат в тефлонов тиган без мазнина и се оставят встрани. Брашното се пресява и се прибавят всички съставки заедно с млякото с маята.
С бъркалките за тесто на миксера се бъркат първо на ниска, след това на най-високата степен, около 5 мин се меси, за да се получи еластично тесто. То се покрива и се оставя да втаса около 45 мин. Тогава се меси върху набрашнена работна повърхност. Разпределя се на 3 равни части, които се навиват на рула, дълги 70 см. От тях се прави плитка.
Слага се в намаслена тавичка и краищата се събират, за да се получи венец. Покрива се с кухненска кърпа и още 20 мин се оставя да втаса.
Фурната се загрява на 180 градуса. Венецът се пече 30 мин, докато стане златистокафяв. За глазурата се кипват в малка тенджерка рендосаните бадеми, медът, сметаната и маслото, докато сместа стане светлокафява.
Венецът се намазва с нея 10 мин преди края на опичането му. След като стане готов, се оставя да изстине и се украсява с пъстри яйца.
12.04.2012/MoetoDete.BG

Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.